rent generellt så skulle jag se det som en dålig idé, eftersom fruktdestillat och whisky kräver att man tar olika cuts för att att få ut en bra slutprodukt. där konjaken har mycket mer heads som man vill bort, medan man med whiskyn vill behålla en del av heads som antagligen drunknar i det man vill ta bort från fruktdestillatet.
kolla exempelvis på sidan 62 i detta dokument:
http://www.milehidistilling.com/content ... eebook.pdf
där ser du en grov skattning över hur mycket "finkel" det finns i olika destillat.
Det experimenteras en hel del med humlad whiskey i USA. men dom blandar inte i humlen förrän vid den sista körningen (normalt körd 2ggr i potstill), eftersom den rätta humlekaraktären inte kommer fram om det körs direkt i mäsken. mycket av dom smaker man vill ha ut från humlen hamnar alltså i heads och tails om det är humlat redan från början.
om du vill läsa mer om det så skulle jag rekommendera boken "Alt Whiskeys" av Darek Bell.
Jag har också läst om folk som provat att bränna misslyckade ölbryggningar, och om jag minns rätt så var väl betyget att det inte alls blev någon bra whiskey, men att det gick bra att köra det i kolonnbrännaren sen för att få ut neutral sprit utan smak av humle.
rent generellt så skulle jag se det som en dålig idé, eftersom fruktdestillat och whisky kräver att man tar olika cuts för att att få ut en bra slutprodukt. där konjaken har mycket mer heads som man vill bort, medan man med whiskyn vill behålla en del av heads som antagligen drunknar i det man vill ta bort från fruktdestillatet.
kolla exempelvis på sidan 62 i detta dokument: http://www.milehidistilling.com/content/artisandistilling1.0.0freebook.pdf
där ser du en grov skattning över hur mycket "finkel" det finns i olika destillat.
Det experimenteras en hel del med humlad whiskey i USA. men dom blandar inte i humlen förrän vid den sista körningen (normalt körd 2ggr i potstill), eftersom den rätta humlekaraktären inte kommer fram om det körs direkt i mäsken. mycket av dom smaker man vill ha ut från humlen hamnar alltså i heads och tails om det är humlat redan från början.
om du vill läsa mer om det så skulle jag rekommendera boken "Alt Whiskeys" av Darek Bell.
Jag har också läst om folk som provat att bränna misslyckade ölbryggningar, och om jag minns rätt så var väl betyget att det inte alls blev någon bra whiskey, men att det gick bra att köra det i kolonnbrännaren sen för att få ut neutral sprit utan smak av humle.