Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Gammal Norrland Akvavit

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Gammal Norrland Akvavit

Re: Gammal Norrland Akvavit

av aftonande » fre okt 09, 2015 17:06

Ja, det stämmer nog att receptet är till några liter. Det framgår inte riktigt hur mycket sprit receptet är tänkt för. Ett enklare sätt att göra akvavit som torde vara väldigt lik Gammal Norrlands är väl att köpa en essens hos Aeter- och essencefabriken fär 25 kr ungefär; det räcker till två flaskor.

Re: Gammal Norrland Akvavit

av Arvid » mån mar 02, 2015 22:14

aftonande skrev:2 dl. kryddor för en halvliter sprit, det är rätt mycket. Var köper man kummin och anis i lite större och billigare förpackningar?
Som jag förstår det av receptet så får man ut runt 3 liter totalt av essensen, så om du bara ska ha en flaska så borde du kunna skala ner det hela. Men om någon fortfarandebilliga kryddor i bulk så har jag hittat en bra sida här:

Kummin: http://kosmetikkompaniet.se/product.html/kumminfron-eko (258 kr/kg)

Anis: http://kosmetikkompaniet.se/product.htm ... gory_id=41 (325 kr/kg)

Re: Gammal Norrland Akvavit

av aftonande » sön nov 30, 2014 21:09

2 dl. kryddor för en halvliter sprit, det är rätt mycket. Var köper man kummin och anis i lite större och billigare förpackningar?

Re: Gammal Norrland Akvavit

av jokkman » sön nov 09, 2014 22:52

aftonande skrev:Ursäkta en enfaldig men vad betyder "nuka"?
inga problem :-)
nuka = värma produkten i en glasburk i micron tillsammans med kryddor/ekflisor mm till 50-55 grader, sedan skruva på locket hårt och låta den stå tills den återfått rumstemperatur.
På det sättet "drar du ur" smaken av kryddor/ekflisor

Du kan med fördel ha 55-60% produkt när du gör detta.

Re: Gammal Norrland Akvavit

av aftonande » sön nov 09, 2014 20:29

Ursäkta en enfaldig men vad betyder "nuka"?

Re: Gammal Norrland Akvavit

av jokkman » sön nov 09, 2014 11:36

Låter riktigt intressant :-)

Är helt övertygad att man kan snabbat på tillverkningen genom att "nuka" delmomenten i micron istället för att vänta 1 vecka på delmomenten och lagringen 4-6 månader.
Uppskattar att resp moment körs 2ggr + lagringen 1-2 ggr i micron
Dekanteringen, sila genom 3st kaffefilter (funkar på spiced rom med malda kryddor så varför inte på detta...?)

Dock tror jag att man får börja med 1/2 mängden essens första gången för att se, kan bli för "stark Akvavit" pga "nuk'ningen" i micron... (när man blandar slutprodukten)
Borde också kunna justera med "neutral" i slutet om det blir "för mycket Akvavit smak" i produkten.

Har tyvärr slut "blanksprit" men med "lite tur" så har jag en flaska eller 2 innan julen och kan testa detta, återkommer med resultat av testen oavsett om det blir före eller efter jul :-)

Re: Gammal Norrland Akvavit

av qvistus » lör nov 08, 2014 20:18

Denna är min favorit mycket god!! :D . Har kört den ett tag nu och kan säga att alla som provat vill ha en eller flera till! Denna måste ni prova.

Qvistus

Re: Gammal Norrland Akvavit

av aftonande » lör nov 08, 2014 18:36

Hälften så mycket anis som sprit låter väldigt mycket? Ska det verkligen vara så stor mängd anis? Det borde för övrigt funka med spansk körvel också (som växer lite här och där i naturen).

Re: Gammal Norrland Akvavit

av Obar » fre jun 14, 2013 21:00

Har tjuvsmakat nu lite inför midsommar...
Drycken är mycket god..
Jag har druckit en hel del gammal norrlands akvavit tidigare.
Denna hembryggda är i det närmaste samma som bolagets, dock är min lite starkare..

Re: Gammal Norrland Akvavit

av Obar » fre maj 24, 2013 20:28

Jag är i sista steget enligt detta recept.
Drycken har stått färdigblandad sedan hösten (här i Norrland är det höst i sen augusti..) och provsmakning ska ske till midsommar.

Lämnar smakrapport senare... :D

Gammal Norrlands Akvavit

av Legend » fre apr 05, 2013 13:25

Hej, såg din kanonessens för Gammal Norrlands och har prövat själv.
Men det är en sak jag undrar över, var och när kommer Fänkålen in?
Tacksam för svar, även om receptet har en del år på sig.

Lasse

Gammal Norrland Akvavit

av POTSTILL » fre okt 03, 2003 23:32

Gammal Norrland Akvavit...

Jag har under ett par år labbat med att tillverka egen Gammal Norrlands akvavit eftersom den är otroligt Dyr att köpa men mycket god, helt klart en av de bättre svenska Akvaviterna. Släkten som kommer och hälsar på Juletid, kräftstid är duktiga på att snapsa.. Så det går åt några liter :)

Först gör man grund essenserna, på Anis och Kummin.

Det här är grund blandningen.

1. Tag en dl anis och slå på dubbelt så mycket 40-45% sprit häll det i en flaska eller burk. På med locket och låt det stå och dra i minst en vecka.

2. Sila sedan bort fröna och låt blandingen stå (länge) så att den blir helt klar.

3. Dekandera sedan den klara vätskan (utan bottensats) till en ren flaska eller burk.

4. Gör exakt likadant som punkt 1-3 med Kummin.

5. När ovan är klar så börjar själva Blandningen som skall ge oss Gammel Norrlands smak.

6. Till en halvliter tar man ca 0.5cl av Kummin essensen och ca 1,5cl av anis essensen tag sedan en skvätt sherry (mindre än 0,5cl), jag använde hemma bryggd sherry men man kan använda köpt sherry tex Bristol Cream, fyll sedan på med ren 40-45% sprit tex H-B upp till 500ml.

Låt nu det här mogna i 4-6 månader och Ni har en otroligt god snaps till Kräftor, Julmat och midsommar mm.

Jag har jämfört den här med köpt Gammel Norrland.. Och det går knappt att skilja de åt. Har ett par faskor som lagrats i ett par år och de är mycket mjukare i smaken än systembolagets version.

Skål 8O :D

Upp