Gammal Norrland Akvavit...
Jag har under ett par år labbat med att tillverka egen Gammal Norrlands akvavit eftersom den är otroligt Dyr att köpa men mycket god, helt klart en av de bättre svenska Akvaviterna. Släkten som kommer och hälsar på Juletid, kräftstid är duktiga på att snapsa.. Så det går åt några liter
Först gör man grund essenserna, på Anis och Kummin.
Det här är grund blandningen.
1. Tag en dl anis och slå på dubbelt så mycket 40-45% sprit häll det i en flaska eller burk. På med locket och låt det stå och dra i minst en vecka.
2. Sila sedan bort fröna och låt blandingen stå (länge) så att den blir helt klar.
3. Dekandera sedan den klara vätskan (utan bottensats) till en ren flaska eller burk.
4. Gör exakt likadant som punkt 1-3 med Kummin.
5. När ovan är klar så börjar själva Blandningen som skall ge oss Gammel Norrlands smak.
6. Till en halvliter tar man ca 0.5cl av Kummin essensen och ca 1,5cl av anis essensen tag sedan en skvätt sherry (mindre än 0,5cl), jag använde hemma bryggd sherry men man kan använda köpt sherry tex Bristol Cream, fyll sedan på med ren 40-45% sprit tex H-B upp till 500ml.
Låt nu det här mogna i 4-6 månader och Ni har en otroligt god snaps till Kräftor, Julmat och midsommar mm.
Jag har jämfört den här med köpt Gammel Norrland.. Och det går knappt att skilja de åt. Har ett par faskor som lagrats i ett par år och de är mycket mjukare i smaken än systembolagets version.
Skål 8O
Gammal Norrland Akvavit...
Jag har under ett par år labbat med att tillverka egen Gammal Norrlands akvavit eftersom den är otroligt Dyr att köpa men mycket god, helt klart en av de bättre svenska Akvaviterna. Släkten som kommer och hälsar på Juletid, kräftstid är duktiga på att snapsa.. Så det går åt några liter :)
Först gör man grund essenserna, på Anis och Kummin.
Det här är grund blandningen.
1. Tag en dl anis och slå på dubbelt så mycket 40-45% sprit häll det i en flaska eller burk. På med locket och låt det stå och dra i minst en vecka.
2. Sila sedan bort fröna och låt blandingen stå (länge) så att den blir helt klar.
3. Dekandera sedan den klara vätskan (utan bottensats) till en ren flaska eller burk.
4. Gör exakt likadant som punkt 1-3 med Kummin.
5. När ovan är klar så börjar själva Blandningen som skall ge oss Gammel Norrlands smak.
6. Till en halvliter tar man ca 0.5cl av Kummin essensen och ca 1,5cl av anis essensen tag sedan en skvätt sherry (mindre än 0,5cl), jag använde hemma bryggd sherry men man kan använda köpt sherry tex Bristol Cream, fyll sedan på med ren 40-45% sprit tex H-B upp till 500ml.
Låt nu det här mogna i 4-6 månader och Ni har en otroligt god snaps till Kräftor, Julmat och midsommar mm.
Jag har jämfört den här med köpt Gammel Norrland.. Och det går knappt att skilja de åt. Har ett par faskor som lagrats i ett par år och de är mycket mjukare i smaken än systembolagets version.
Skål 8O :D