Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Kolsyrningsbygge

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Kolsyrningsbygge

Re: Kolsyrningsbygge

av JockeH » mån aug 08, 2016 21:19

Hur stor luftficka sparade du?
Går det plocka bort ventilen & byta plugg när det kolsyrat färdigt?

Re: Kolsyrningsbygge

av Madmaxtiger » fre okt 05, 2012 8:31

jabbo skrev:Frågan e ju vad musen i bild 2 har med detta att göra? =)
Hehe, såg det också. Måste vara något med forumsbilder.se :D

Re: Kolsyrningsbygge

av jabbo » tor okt 04, 2012 22:33

Frågan e ju vad musen i bild 2 har med detta att göra? =)

Re: Kolsyrningsbygge

av Madmaxtiger » tor okt 04, 2012 22:30

Puttzog skrev:Är ganska sugen på att fixa något i stil med vad du har gjort, och undrar vad kostade det? Skulle det funka att göra Partyfatet med tappkran och sen flasktappa från fatet men en häver och flaskfyllare? Nybörjar så hoppas ni förstår!
Hm kostnad. Mycket av sakerna har jag lånat från jobbet. Det jag köpt är MM ventil, regulator och trapetz övergången från humle gården. Ja vad blir det.... 600 kanske eller lite till.

Re: Kolsyrningsbygge

av Puttzog » tor okt 04, 2012 15:12

Är ganska sugen på att fixa något i stil med vad du har gjort, och undrar vad kostade det? Skulle det funka att göra Partyfatet med tappkran och sen flasktappa från fatet men en häver och flaskfyllare? Nybörjar så hoppas ni förstår!

Re: Kolsyrningsbygge

av Madmaxtiger » tor jun 07, 2012 17:04

Ett sätt att mäta trycket i flaskan:

Bild

Ett litet test för att se hur mycket tryck det byggs upp. Har använt mig av 2st Carbonation drops. Manometern från Biltema. Borrat upp ett hål i kapsyl som jag sen har gängat ner manometern i. Som sagt ett test.

Re: Kolsyrningsbygge

av Madmaxtiger » tor jun 07, 2012 16:44

pompe2 skrev:hur blev kolsyrningen i ölet ? tar ölet emot kolsyran så att säga ?
Har skakat ner kolsyran. Och varje gång man skakar så sjunker trycket på manometern. Vilket visar att co2 går ner i ölet. Har inte testat att dricka det ännu. Men ett fat ligger på kylning.

Re: Kolsyrningsbygge

av pompe2 » tor jun 07, 2012 16:43

hur blev kolsyrningen i ölet ? tar ölet emot kolsyran så att säga ?

Re: Kolsyrningsbygge

av Madmaxtiger » tor jun 07, 2012 16:26

Lite update:

Min nippel blev ett tokfiasko. Hade testat innan att kolsyra vatten, men hade då fyllt hela fatet med vatten. Då var det inga problem. Nu när jag testade att lämna ca ½l utrymme så for nippeln iväg lika snabbt som en löning. Så in till min lokala öl försäljare som hade en MM-Special Co2 Ventil hemma. Funkar nu klockrent. Det största problemet jag hade var att få tätt mellan slang o ventilnippeln. Troligtvis för att jag har för stor slangklämma. Men går det inte med våld tar man till mera våld :) .

Bild
Hel bild.

Bild
När bild.

Bild
MM-Special Co2 Ventil.

Bild
Biltema ventilnippel.

Re: Kolsyrningsbygge

av scaryeyes » mån jun 04, 2012 22:17

Karl-M skrev:Sugen man blev nu! När du trycker co2 in i ölet, håller du det upp och ner då? En sodastreamer har ju en pip som går ner i flaskan.
Det går att kolsyra med sodastream. Blir kladdigt i köket och tar otroligt lång tid innan man kan skruva loss flaskan och man missar en del kolsyra pga skum/sprut.
Alltså tröttnar man på det innan man fyllt ett sex-pack!

Jag ställer regulatorn på ca 2-2.4 bar och sen skakar jag in co2 i fatet. En halvtimme tar det att få kolsyrad öl. 10 min i ett partyfat.
Men mär väl! Det är samma sak med fat som med flaskor. Låt fatet stå och lugna sig en stund innan tappning, annars är skumrisken överhängande.

Re: Kolsyrningsbygge

av pompe2 » mån jun 04, 2012 19:18

följer denna har haft problem med att carbonera mina två senaste bryggder.

Mycket bra initiativ !

Re: Kolsyrningsbygge

av Karl-M » lör jun 02, 2012 23:25

Madmaxtiger skrev:Har inte testat ännu att kolsyra öl. Dock så har jag flaskan stående. Återkommer med testresultat så fort jag kolsyrat på fat för första gången.

Här är en bra tabell hur mycket tryck du ska ha på kolsyran vid de olika temperaturerna: http://www.humle.se/library/kolsnyretabell.html
Grymt, tack.

Re: Kolsyrningsbygge

av Sander » fre jun 01, 2012 20:40

När det endå pratas bygge med partyfaten...

Jag har beställt en beer engine (http://en.wikipedia.org/wiki/Beer_engine) och tänkt göra som dessa http://forum.northernbrewer.com/viewtop ... 7&p=894776 fast istället för gas in, så kör jag på en ventil som släpper in luft när jag pumpar. Ska se hur jag gör när grejerna kommer fram. Ska bli kul att se.
Jag vill ha riktig cask ale serverat med dessa fina hand pumps som ger den där krämiga ölen man får i storbrittanien. Om jag skulle göra detta med en cornelius skulle ölet bli dåligt innan jag drack upp det. Hoppas det funkar alltså!!

Re: Kolsyrningsbygge

av Evert » fre jun 01, 2012 19:59

Väldigt coolt. Jag önskar att jag hade mod att göra sånt där.

Re: Kolsyrningsbygge

av Madmaxtiger » fre jun 01, 2012 10:31

Har nu varit i kontakt med dom som bygger om släckare. Har man redan en 6kg så kostar det:

624kr för provtryckning samt fyllning
400kr för ventil.

Har man ingen egen släckare kan man köpa ombyggd och klar för:

1200kr + moms.

Nackdelen är att man måste själv köra till Malmö för att få det gjort. Innan kunde man lämna in dom på en depå i tex Helsingborg. Men det slutade dom med förra tisdagen!!! Och det är livsmedels co2.

Besöksadress
Stenyxegatan 21
21376 MALMÖ

För ni som själv vill ringa dit är numret 040-206640 och prata med Jocke.

Upp