Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Hur vet man vilket vin som passar till vilken mat?

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Hur vet man vilket vin som passar till vilken mat?

Re: Hur vet man vilket vin som passar till vilken mat?

av dan610324 » mån mar 19, 2012 22:48

minimjölk lättmjölk mellanmjölk vanlig mjölk grädde upp till 40%
tja ok fetthalt å inte alkoholhalt :lol:
men vem bryr sig :oops:

Re: Hur vet man vilket vin som passar till vilken mat?

av MrLeaf » mån jan 09, 2012 19:42

dan610324 skrev:jupp , å med en älggryta av tjyvskjuten dala älg så väljer man ett lokalt rötjut ;-) eller ev falubrännvin
men det är nog många som börjar protestera om man slår upp ett stop falubrännvin ;-)

annars finns det ett annat helsvenskt alternativt vitt vin som går till A L L T
Tillverkas lokalt och förädlas av arla
finns i olika procenthalter , allt från 0,1 upp till 40%
Möjligtvis är jag lite korkad nu men kan du förtydliga? :)

Re: Hur vet man vilket vin som passar till vilken mat?

av dan610324 » fre jan 06, 2012 18:07

jupp , å med en älggryta av tjyvskjuten dala älg så väljer man ett lokalt rötjut ;-) eller ev falubrännvin
men det är nog många som börjar protestera om man slår upp ett stop falubrännvin ;-)

annars finns det ett annat helsvenskt alternativt vitt vin som går till A L L T
Tillverkas lokalt och förädlas av arla
finns i olika procenthalter , allt från 0,1 upp till 40%

Re: Hur vet man vilket vin som passar till vilken mat?

av Hagbard » fre jan 06, 2012 16:09

CrazyTalk skrev:Ett lätt sätt och hamna rätt är att dricka vin som kommer från det området/land maten eller kryddningen kommer ifrån.
Tex Italienska viner går bra till Italiensk mat.
Inte konstigt egentligen man har ju genom århundraden lärt sig att krydda och laga sin mat så det blir gott och man har ju drukigt lokala viner till.
Skånsk kalops ? då ska man alltså dricka Skåne aquavit til ? :lol:

Re: Hur vet man vilket vin som passar till vilken mat?

av MrLeaf » tis jan 03, 2012 21:08

CrazyTalk skrev:Ett lätt sätt och hamna rätt är att dricka vin som kommer från det området/land maten eller kryddningen kommer ifrån.
Tex Italienska viner går bra till Italiensk mat.
Inte konstigt egentligen man har ju genom århundraden lärt sig att krydda och laga sin mat så det blir gott och man har ju drukigt lokala viner till.
Bra tips, tar det till mig :)

Mvh

Hur vet man vilket vin som passar till vilken mat?

av CrazyTalk » tis nov 01, 2011 13:28

Ett lätt sätt och hamna rätt är att dricka vin som kommer från det området/land maten eller kryddningen kommer ifrån.
Tex Italienska viner går bra till Italiensk mat.
Inte konstigt egentligen man har ju genom århundraden lärt sig att krydda och laga sin mat så det blir gott och man har ju drukigt lokala viner till.

Hur vet man vilket vin som passar till vilken mat?

av endie » tis nov 01, 2011 12:51

går med rött till fisk också dock ska det vara ett lättare rött så det inte tar över , samma gäller till kryddstarka rätter kan bli en krydd vulkan om man har för tungt rödtjut till thaimat tex:) oftast så finns det lite symboler på vinernas namnbrickor på systemet med.

Hur vet man vilket vin som passar till vilken mat?

av civilpolisen » tor dec 17, 2009 11:42

Ofta är det vitt till fisk och skaldjur och rött till kött.

Vill du fördjupa dig finns mycket att läsa på www.systembolaget.se

Orkar du inte, gå till systemet, säg att du ska ha dricka till snygg brud för 90 spänn och dom väljer åt dig. Du får lita på deras kompetens och instinkt...

Vill du fördjupa dig ännu mer finns olika former av vinklubbar. Mina föräldrar är med i en... och dom närmar sig 70... Jag är inte säker på hur många seriösa vinklubbar det finns för folk under 50... men det finns säkert.

Om inte annat, det finns kul litteratur att köpa på Systemet om detta.

***
Ett tips till dig och alla andra vinintresserade är "30 minuters rådet"...
- Det vita vinet plockar du ut från kylskåpet 30 minuter före servering.
- Det röda vinet lägger du in i kylskåpet 30 minuter före servering.


Personligen har jag inte 8 grader i kylen. Jag har 4. Det för att all mat håller tre ggr så länge. Men om man har så kallt måste man plocka ut vinet lite tidigare, kanske 45 minuter.

Men det är ett bra råd och det visar på ett visst intresse... Det röda ska vara typ 16-18 grader, det vita typ 10-12 grader.

Hur vet man vilket vin som passar till vilken mat?

av mEdensky » fre sep 04, 2009 22:52

Vad är det som avgör att ett visst vin passar till en viss typ av mat? Vad är det som avgör det? Vad ska man tänka på? Hur tänker ni?

Upp