Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Öl & cider - Tillverkning och försäljning

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Öl & cider - Tillverkning och försäljning

Re: Öl & cider - Tillverkning och försäljning

av dan610324 » fre jul 06, 2012 22:35

punktskatte myndugheten i ludvika har jag för mig

Re: Öl & cider - Tillverkning och försäljning

av Alfhild » fre jul 06, 2012 22:27

Hmm.. Jag satt och dagdrömde lite och kollade lite närmre på vad som gäller för att få sälja sina hemmabryggen. Hittade bland annat följande:

"Statens folkhälsoinstitut har tillsynsansvar över de företag som tillverkar sprit och alkoholdrycker och de som handlar med alkoholhaltiga preparat och teknisk sprit. Från och med den 1 januari 2011 togs dock kravet på särskilt tillverkningstillstånd för tillverkning av sprit och alkoholdrycker bort,"

[...]

"För tillverkning av fruktvin, öl, cider, ”alkoläsk” och blanddrycker faller tillsynsansvaret som regel på kommunernas miljö- och hälsoskyddsnämnd eller motsvarande.
Verksamheter som hanterar alkoholhaltiga drycker ska, som andra verksamheter där livsmedel hanteras, upprätta ett riskbaserat (HACCP-baserat) system för egenkontroll."

Livsmedelsverket - Information till livsmedelsföretagare om tillverkning
och märkning av alkoholhaltiga drycker - 2011-06-01


Alkohollagen 2 kap 3 §, som gäller vem som får tillverka starköl, hänvisar till 9 § Alkoholskattelagen, men alkoholskattelagen nämner inte vem som godkänner upplagshavare. Det får mig att man får tillverka och försälja starköl utan tillstånd, men att kommunen måste vara underrättad så att de kan utöva sin tillsyn?
Kan detta verkligen stämma?

Öl & cider - Tillverkning och försäljning

av Vinograd » ons nov 09, 2011 15:53

Ja, tänk att dom ska vara med och ta skatt på varje krona, där är det väldigt noga.
Sen när exempel militären bränner ammo av olika slag dagarna i ända från morgon till kväll, då är det inte så noga längre.
Att folk sliter arselet av sej på arbetet när de tvingas stämpla dessa patroner betraktas som nyttigt och hälsosamt.

Öl & cider - Tillverkning och försäljning

av dan610324 » ons sep 14, 2011 21:16

hälsovårdsnämnden i din komun ska besiktiga tillverkningslokalen och godkänna den och all utrustning för livsmedelstillverkning

sen kontaktar du skattemyndigheterna och fortsätter diskussionen där .

men alla tillstånden är dyra att ansöka om , förr betalade man för tillståndet men idag betalar du för ansökan om tillstånd vare sig du får det eller inte .

så det blir rätt så mycket pengar

Öl & cider - Tillverkning och försäljning

av hobbex » ons sep 14, 2011 20:28

Aj då! Det låter ganska krångligt men var är det man söker om intyg?

Öl & cider - Tillverkning och försäljning

av stillton » ons sep 14, 2011 20:01

all försäljning måste också gå via systembolaget. även till barer.

Öl & cider - Tillverkning och försäljning

av dan610324 » ons sep 14, 2011 19:44

livsmedelsklassade tillverkningslokaler , ett vanligt kök godkänns inte
tillstånd att handha och förvara oskattade alkohol produkter
tillstånd att tillverka dessa
besiktigad och godkänd lokal med larm och bevakning för att förvara dina produkter

ungefär så långt kom jag i mina efterforskningar innan jag gav upp

Öl & cider - Tillverkning och försäljning

av hobbex » ons sep 14, 2011 18:58

Hej!

Jag undrar vad som behövs för att få göra och sälja öl/cider 5-6 % till barer?
Och är det tillåtet att sälja sina egna produkter i en speciell bryggerishop?

Upp