Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Hur mycket plats tar malten?

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Hur mycket plats tar malten?

Re:

av p-anders » tor feb 01, 2018 19:44

luvas skrev:Okey, nu hittade jag det, i den klistrade tråden om BIAB av Weinkeller.
1 kg malt suger upp ungefär 0,9 liter vatten.

(maltvikt)+vattenvolym - (maltvikt)*0,9
Kan förkortas till:
(maltvikt*0,1) + vattenvolym

Borde väl stämma?
Jag skall brygga en riktigt stark öl. Har köpt hem 8 kg malt. Kan jag gå efter ovan nämnda fakta?
Jag tänkte mig inte för, har en ombyggd kylväska på 24 liter. Blir nog att dela upp malten i 2 kylväskor. Ösa ur mäsken från den icke ombyggda kylväskan till den andra när jag skall laka..
Jag vill ha ett starkt öl så jag räknar med att koka allt i en 25 liters gryta..

Kom gärna med synpunkter.

Hur mycket plats tar malten?

av mauno » tis sep 27, 2011 20:48

Hur är det med spraymalt då? Hur stor volym får jag när jag har t.ex. 10 liter vatten och 1kg DME? Finns det någon tabell eller liknande för sånt?

Hur mycket plats tar malten?

av nils-alf » tor aug 25, 2011 15:21

ja pröva skadar ju inte. Det är den första tiden som är viktigast att ha locket av. När det slutar ånga mycket så är det ganska lungt.

Hur mycket plats tar malten?

av luvas » tor aug 25, 2011 9:05

nils-alf skrev:Jag har kylt en gång under lock och märkte direkt skillnad.
Ok, ska prova det nästa gång :)

Hur mycket plats tar malten?

av scaryeyes » ons aug 24, 2011 18:58

vafan skrev:Ingen omöjlighet, det jag gör är att pressar ur påsen ordentligt med handkraft efter 77graders rasten. Sedan ser jag till att precis få ett rullande kok för att minimera avdunstningen och kokar max 60min. Kanske det går att minimera koktiden till 50min alt 45? då borde man få ut mer i slutändan men vad missar man? weinkeller?
Bättre att koka så rullan går i 60 till 90 min, och därefter kanske spä på med lite vatten i stället. Beroende på OG post boil.

Hur mycket plats tar malten?

av nils-alf » ons aug 24, 2011 16:18

Men jag tycker att DMS är en av dom felsmakerna som är lättast att känna igen. Nu kokar jag alltid minst 60min, låter stå 15 min efter kok och whirpool å kyler med plattvärmeväxlare. Efter det har jag inte haft problem en endaste gång. Men det var bara den gången jag kylde under lock som det var så mycket DMS så att det märktes direkt. Annars har jag bara kunnat ana det. Men som sagt har jag inte dom problemen längre. Det gäller att hitta det som passar en själv. Det är bara en själv som bestämmer vad som är rätt å fel i ens egen öl. Fint dä!

Hur mycket plats tar malten?

av nils-alf » ons aug 24, 2011 16:07

Jag har kylt en gång under lock och märkte direkt skillnad.

Hur mycket plats tar malten?

av luvas » ons aug 24, 2011 16:07

nils-alf skrev:Ju kortare tid du kokar desto större risk för DMS, din öl blir att smaka kokt majs. Samma om du kyler under lock.
Jag brukar kyla under lock utan att ha märkt någon smakskillnad?

Hur mycket plats tar malten?

av vafan » ons aug 24, 2011 16:06

Ok har för mig att jag har läst att Pilsner malt bör kokas i 90 min för att minimera DMS Pale ale i 60min där DMS är minimal.

Hur mycket plats tar malten?

av nils-alf » ons aug 24, 2011 15:54

Ju kortare tid du kokar desto större risk för DMS, din öl blir att smaka kokt majs. Samma om du kyler under lock.

Hur mycket plats tar malten?

av vafan » ons aug 24, 2011 15:51

Ingen omöjlighet, det jag gör är att pressar ur påsen ordentligt med handkraft efter 77graders rasten. Sedan ser jag till att precis få ett rullande kok för att minimera avdunstningen och kokar max 60min. Kanske det går att minimera koktiden till 50min alt 45? då borde man få ut mer i slutändan men vad missar man? weinkeller?

Hur mycket plats tar malten?

av Odqvist » ons aug 24, 2011 15:37

vafan skrev: Jag brukar få ut ca 15L på en 25L kittel sist fick jag ut 16L ca 1.7L jox i botten gick till spillo. 82% effektivitet och jag fick lägga till ca 2L vatten för att få ner OG till 48, jag gillar inte öl starkare än MAX 5%. Man lär sig att effektivisera sin utrustning så jag tror att du får brygga några gånger med din utrustning för att få ut maximalt.
15-16 L pre-boil? Då bör det ju vara möjligt att "post-boil diluta" till 20 L till jäsning och ha en OG över 1.040 vid 80% utbyte?

Hur mycket plats tar malten?

av vafan » ons aug 24, 2011 15:06

Odqvist skrev:Så lite grovt kan man säga att slutvolymen på färdigt öl är nära två tredjedelar av totala mäskvolymen på BIAB?

Om vi säger att man i praktiken får en totalmäskvolym på 25 L i en Brewtec, bör man kunna få 12 L färdigt öl i alla fall?

OT men relevant, hur mycket kan du tappa till ett 18 L corneliusfat? För 18L är väl totalvolym och det behövs väl lite dödvolym? Dessutom, går det inte bra att tappa exempelvis 12 L till ett 18L fat och kolsyra, eller finns det problem? Skulle nämligen hellre köpa en 18 L än en 9 L.
Jag brukar få ut ca 15L på en 25L kittel sist fick jag ut 16L ca 1.7L jox i botten gick till spillo. 82% effektivitet och jag fick lägga till ca 2L vatten för att få ner OG till 48, jag gillar inte öl starkare än MAX 5%. Man lär sig att effektivisera sin utrustning så jag tror att du får brygga några gånger med din utrustning för att få ut maximalt.

Hur mycket plats tar malten?

av Odqvist » ons aug 24, 2011 11:44

Så lite grovt kan man säga att slutvolymen på färdigt öl är nära två tredjedelar av totala mäskvolymen på BIAB?

Om vi säger att man i praktiken får en totalmäskvolym på 25 L i en Brewtec, bör man kunna få 12 L färdigt öl i alla fall?

OT men relevant, hur mycket kan du tappa till ett 18 L corneliusfat? För 18L är väl totalvolym och det behövs väl lite dödvolym? Dessutom, går det inte bra att tappa exempelvis 12 L till ett 18L fat och kolsyra, eller finns det problem? Skulle nämligen hellre köpa en 18 L än en 9 L.

Hur mycket plats tar malten?

av Ludentass » ons aug 24, 2011 10:13

Finns inga riktigt bra alternativ i den storleken, och går man upp i volym så är ju problemet uppvärmningen, ska man öka volymen till det dubbla så måste du ju också öka effekten till det dubbla, och då är problemet att det är inga proppar som tål en effekt på 4kw på ett uttag, då får man köra 3-fas.... och ja, nu börjar det dra iväg i tillverknings kostnad och pris ut till kund blir ganska högt.
+ att en sådan gryta blir lite klumpig för dom flesta att ta in i köket, dvs marknaden blir inte så stor...

Men ska undersöka saken vidare, hittar jag något bra så ska jag helt klart ta in den i sortimentet...

/ Magnus

Upp