Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Vin på aronia och äpple

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Vin på aronia och äpple

Re: Vin på aronia och äpple

av Toffeln » fre jun 02, 2017 18:34

elskling skrev:Jag är nybörjare och börjat med Aroniavin. Tänkte delge mitt experiment.
Detta är mitt första försök. Blev tagen av en bekants havtornsvin. Men jag har redan ätit upp mina havtorn.

Körde en sats 1 liter bär - frysta flera månader + ca 1kg socker och 0,75L vatten.

Köpte sats för 20 kr jäst+näring.

Krossade bären +vatten + socker hettade upp till 80 grader.

Tillsatte även 3dl starkt te och efter allt svalnat 2gram jäst och 1 tablett berocca och in i desinficerad dunk.

Nu har den jäst 7dagar, vänt dunken upp och ner 2 gånger under jästiden och jag provsmakade.

Smakade helt gudomligt och uppskattar ca 8 % alkohol men ja, den har jästsmak i sig och fortfarande väldigt söt smak. Dvs troligen ska det jäsa mycket längre. Vill ha starkt vin och utan jästsmak.

Funderar nu på att filtrera och låta det jäsa ut. Tänkte köra helt utan tillsatser och utan mätare. Budget och bäst samtidigt. :thumbup:
Risken är väl att man får mikroorganismer om man bara filtrerar direkt på flaska utan tillsatser. Men ja detta är ett tidigt experiment.
Skaffa en mätare, kostar ingenting. Du kan inte uppskatta alkoholhalten i vinet, ingen kan. Du kan inte veta säkert att vinet jäst ut helt, det kan lika gärnavara flera punkter kvar när du tror att det jst ut vilket i nästa steg resulterar i bomber eller korkar som lossnat.

Varför berocca i vinet?

Re: Vin på aronia och äpple

av elskling » fre jun 02, 2017 17:09

Jag är nybörjare och börjat med Aroniavin. Tänkte delge mitt experiment.
Detta är mitt första försök. Blev tagen av en bekants havtornsvin. Men jag har redan ätit upp mina havtorn.

Körde en sats 1 liter bär - frysta flera månader + ca 1kg socker och 0,75L vatten.

Köpte sats för 20 kr jäst+näring.

Krossade bären +vatten + socker hettade upp till 80 grader.

Tillsatte även 3dl starkt te och efter allt svalnat 2gram jäst och 1 tablett berocca och in i desinficerad dunk.

Nu har den jäst 7dagar, vänt dunken upp och ner 2 gånger under jästiden och jag provsmakade.

Smakade helt gudomligt och uppskattar ca 8 % alkohol men ja, den har jästsmak i sig och fortfarande väldigt söt smak. Dvs troligen ska det jäsa mycket längre. Vill ha starkt vin och utan jästsmak.

Funderar nu på att filtrera och låta det jäsa ut. Tänkte köra helt utan tillsatser och utan mätare. Budget och bäst samtidigt. :thumbup:
Risken är väl att man får mikroorganismer om man bara filtrerar direkt på flaska utan tillsatser. Men ja detta är ett tidigt experiment.

Vin på aronia och äpple

av dan610324 » tis sep 13, 2011 1:34

vad hade du för proportioner på äpple/aronia blandningen ??
min mix är ju tänkt ungefär :

135 must
30 blåbär
17 aronia
6 bland vinbär
5 nypon pure'
3 rönnbär

dela med 8 så får du ungefär en normal sats

Vin på aronia och äpple

av linus » mån sep 12, 2011 23:26

Precis mätt oechsle, och smakat lite på mitt rena aroniavin, samt äpple/aronia.

Aronian har inte jäst mycket, och oechsle ligger nu på 60 (startade på 80), men det bubblar i alla fall ibland, så det är väl bara att låta den hållas. Smakar som förut, strävt som fan, fast nu med lite alkohol.

Aronia/äpple har jäst ner till 40, och det känns att det har försvunnit en del socker. Nu när sockret är borta så känns det strävare än innan jäsning, och inte lika gott.

Jag misstänker att båda kommer behöva blandas ut med annat vin när de är färdiga, eftersom de är för sträva som de är. Får se hur det blir med äppelmust de närmsta veckorna - kanske skall blanda ihop allt i en större damejeanne, och fylla på med must?

Vin på aronia och äpple

av linus » mån aug 22, 2011 21:49

Edit: läste om mJohnsson's inlägg

Hur avgör du när en frukt har så pass mycket smak att du behöver spä med vatten? Jag funderade på om min aronia behöver spädas, men eftersom jag är osäker så väntar jag och låter den jäsa ett tag först, så jag inte spär för mycket.

Jag skall ta och smaka på druvmusten när jag sätter igång min vinsats som jag har liggandes, det blir intressant att jämföra smaken på den före/efter jäsning.

Vin på aronia och äpple

av dan610324 » mån aug 22, 2011 21:45

har tyvär inte en susning , det är först nu som jag börjat intressera mig för frukt med mycket tanniner så det har jag aldrig behövt fundera på förut
det blev ju aktuellt nu i och med rödvinet

Vin på aronia och äpple

av mEdensky » mån aug 22, 2011 21:05

linus skrev: Vatten används väl aldrig nånsin i "riktigt vin"?
Sant, men sådant "riktigt" vin görs ju alltid även på druvor. Andra frukter kan ha så stark smak att man måste späda ut med vatten.

Vin på aronia och äpple

av linus » mån aug 22, 2011 20:17

Justja, angående äpplen. Anledningen till att jag blandade i lite äpplen med min aronia, var för att tona ner aronian lite, få lite mer sötma, och helt enkelt för att jag hade äpplen till hands.

Utan att ha nån personlig erfarenhet förutom ett vattnigt äppelvin, så skulle jag nog säga att det är bäst att undvika att blanda i vatten. Kör bären i saftmaja istället, eller blanda ut med äppelmust om du har det. På portvin vill du ju ha mycket smak, och det skulle vara tråkigt om det blir vattnigt blask. Bättre med för mycket bär, och blanda i vatten efter att det har jäst ett tag i så fall kanske?

Vatten används väl aldrig nånsin i "riktigt vin"?

Vin på aronia och äpple

av linus » mån aug 22, 2011 20:11

Låter som en intressant blandning, och något portvinsaktigt skulle vara trevligt brygga. Frågan är om det blir för mycket tannin från aronian bara? Beror väl på vad man kör för blandning antar jag, kanske bäst att inte ha för mycket aronia.

Kanske är värt att safta en liten mängd aronia, och en liten mängd björnbär, och sedan blanda och se hur smaken blir i olika koncentrationer? Grundtipset är väl att för att ett fruktvin skall bli gott, så skall den ursprungliga saften/juicen/musten smaka gott.

Sen har jag sett referenser till att ett vin med väldigt mycket tannin kan bli nertonat av lång lagring. Nån som kan kommentera detta efter egen erfarenhet?

Lämnar plats för Dan, som nog har nåt klokt att komma med.

Vin på aronia och äpple

av Shahivann » mån aug 22, 2011 19:17

Tror ni att man kan få till ett starkvin med portvinskaraktär av aronia och ev björnbär? Är äpplen nödvändiga?

Vin på aronia och äpple

av dan610324 » fre aug 19, 2011 23:50

jodå jag har småbarn
en son på 24 år å en dotter på 1 år om 3 dagar

det får väl ta den tid det tar att plocka , bara jag fått första saften så kan jag starta upp dunken och sen fyller jag på med mer vartefter jag har tid att plocka och koka saft , sist fyller jag i nyponen .
men vet inte än om jag ska köra i dom med frön och allt eller om jag ska rensa dom först .
men det här experimentet blir bara en 25 liters dunk
måste bara försöka att hitta en edelmans flytande sherryjäst först

Vin på aronia och äpple

av linus » fre aug 19, 2011 23:00

Hur hinner du plocka så mycket? Märks att du inte har småbarn... ;-)

Vin på aronia och äpple

av dan610324 » fre aug 19, 2011 22:39

krossar å blandar med äppelmust är väl det klart vanligaste för mig
men bara för att det kommit på tal här så tänkte jag att köra lite nypon i saftmajan å sätta igång en dunk
kanske 18 liter nypon saft ur majan och 5-6 kilo krossade nypon

Vin på aronia och äpple

av linus » fre aug 19, 2011 22:24

Glömde bort den här tråden...


Efter storsaftandet i tisdags (jag tyckte det kändes som mycket i alla fall, även om mina små hinkar inte är mycket jämfört med dans hundratals liter ;-) ), så blev det ytterligare 3.5 liter aronia i äpple/aronia-vinet, samt en damejeanne med bara aronia och lite socker. Totalt blev det 8.5 liter efter att ha blandat i 1 kg socker.

Jag misstänker att det inte kommer vara helt gott som det är, men vill i alla fall testa. Kanske att det blir bra om jag blandar i lite vatten senare?

Tänker jag rätt, om jag tror att istället för att blanda i äpplen eller nån annan frukt nu, så kan jag lika gärna jäsa lite olika saker för sig, och blanda när det har jäst ett tag, och jag börjar se hur smaken blev?

Läste även i en annan tråd (nypontråden kanske?) att frost eller några nätter i frysen kan hjälpa att tona ner tannin. Kan det vara värt att frysa sina aroniabär om man skall testa att vin på ren aronia?

Förresten, dan, hur gör du med bär när du skall jäsa dem? Saftar? Krossar och blandar med vatten? Har förstått att det finns många tillvägagångssätt, men har inte sett nåt direkt om för/nackdelar.

Vin på aronia och äpple

av dan610324 » ons aug 17, 2011 1:13

experimenterandet är lite på vinst och förlust ibland , men det gör det ju lite mer spännande
när det är rena experiment så kan det ju vara ide' att göra det i 5 liters satser , istället för 1 25 liters så kan man ju splitta upp den i 5 femmor
med lite variation så lär man sig lite snabbare vad man tycker om å inte tycker om .
det är ju lite tråkigt att göra 25 liter om man inte skulle tycka om det

jag gjorde ett rent experiment förra året på must , aronia och blåbär .
det blev så förbannade bra så nu ska jag göra en större skvätt av det som blir lite lätt modifierad
jag tror jag är nära nu så därför törs jag satsa på lite mera
normalt sett så gör jag bara i 25 liters dunkar, men man kan ju inte hålla på och lorta med 8 dunkar för att få sig lite rödvin till grillningen .
tror det blir bra och vill inte sitta här om 5-6 år och konstatera att det är ett superbt vin och ha bara 2 flaskor kvar , så därav mängden nu . kanske blir en tunna igen om 2 år eller så , men sen har jag troligen mitt livsbehov av rödvin .
har ett millenie vin kvar än , altså från skörden år 2000
enda anledningen till att det finns nått kvar utav det är ju att det gjordes 100 liter av det , å nu ångrar jag att jag inte gjorde nått hundra liter till utav det . finns bara 39 liter kvar utav det nu , snyft snyft snyft
så lever man 25 år till så blir det väl ca 1,5 flaska om året
men det går utmärkt att öppna en literbutelj och fylla upp 3 st 1/3 liters gamla pilsnerflaskor och korka 2 av dom igen .

jag är väl kanske inte direkt nykterist , men ibland är det nästan så jag tror det själv .
jag brukar säga att min totala årskonsumtion är ungefär vad en full ryss spiller på sig en tisdag förmiddag :lol:
men älskar tillverkningen och att följa mognadsprocessen
sen har man ju mycket vänner och bekanta

fjolårets glögg blev det ju 50 liter av , det var första gången som jag tillverkat egen glögg . med egen menar jag då både vinet och kryddningen , det är något som jag starkt kan rekommendera .
nu finns det ca 20 liter kvar av den som kommer att lagras för att se hur den förändras genom lång lagring .
kommer nog att bli ca 30 liter glögg i år också

så kontentan är nog att jag tycker det är roligare att pilla med tillverkningen än att dricka slutprodukten , men jag njuter gärna av resultatet någon gång ibland med .
växte upp med en mor med grava alkoholproblem så jag har sett skiten och 2 av mina bästa vänner har det gått för långt för , alkolister båda 2 tyvärr idag .
så därför är jag lite återhållsam med drickandet , men inte nykterist

vad gäller smaker , testa osötad svartvinbärs saft någon gång .
smakar fy fan å lite till , men blir ju satan så god när man får i lite socker i den .

Upp