av Brandis » tor jul 26, 2012 13:35
Tänkte göra en delmäskning med pilsnermalt & kitet Better Brew Export Lager enligt nedan och har lite undringar som står efter receptet
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 4,50 l
Post Boil Volume: 4,47 l
Batch Size (fermenter): 23,00 l
Bottling Volume: 22,20 l
Estimated OG: 1,049 SG
Estimated Color: 11,9 EBC
Estimated IBU: 22,0 IBUs
Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Est Mash Efficiency: 72,0 %
Boil Time: 20 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
1,00 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) Grain 1 26,3 %
1,00 kg Extra Light Dry Extract [Boil for 20 min Dry Extract 2 26,3 %
0,50 Items Protafloc (Boil 20,0 mins) Fining 3 -
1,0 pkg kit Yeast 4 -
1,80 kg Better Brew Export Lager (17,9 EBC) Extract 5 47,4 %
Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Total Grain Weight: 3,80 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Mash In Add 2,61 l of water at 70,6 C 64,4 C 75 min
Sparge: Fly sparge with 2,89 l water at 75,6 C
Notes:
------
Mäska Pilsnermalten, Recirkulera hela sötvörten 3 ggr, hälla igenom ca 2-3 liter 77 gradigt vatten för sista gottiga och filterera ner i kokkärlet
Koka sötvörten i ca 20 minuter ihop med Extra Light Spraymalt
Hälla över till jäshinken
I med BB extraktet och röra om så det löses upp
Fyll upp till 23 liter med kallt kranvatten
Pitcha Kitjäst
Jäsa ca 14 dagar i ca 16 grader
Ger pilsnermalten extra fräschör till bryggden eller kan man räkna med att skillnaden blir minimal?
Vill inte ha mer bitterhet än kitet det blir, vill dels ha en fräsch, lättdrucken öl, dels kolla vad skillnaden blir med pilsnermalten mot en tidigare bryggning som gjordes med DME och lite dextros bara.
All input mottages med glädje
Tänkte göra en delmäskning med pilsnermalt & kitet Better Brew Export Lager enligt nedan och har lite undringar som står efter receptet
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 4,50 l
Post Boil Volume: 4,47 l
Batch Size (fermenter): 23,00 l
Bottling Volume: 22,20 l
Estimated OG: 1,049 SG
Estimated Color: 11,9 EBC
Estimated IBU: 22,0 IBUs
Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Est Mash Efficiency: 72,0 %
Boil Time: 20 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
1,00 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) Grain 1 26,3 %
1,00 kg Extra Light Dry Extract [Boil for 20 min Dry Extract 2 26,3 %
0,50 Items Protafloc (Boil 20,0 mins) Fining 3 -
1,0 pkg kit Yeast 4 -
1,80 kg Better Brew Export Lager (17,9 EBC) Extract 5 47,4 %
Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Total Grain Weight: 3,80 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Mash In Add 2,61 l of water at 70,6 C 64,4 C 75 min
Sparge: Fly sparge with 2,89 l water at 75,6 C
Notes:
------
Mäska Pilsnermalten, Recirkulera hela sötvörten 3 ggr, hälla igenom ca 2-3 liter 77 gradigt vatten för sista gottiga och filterera ner i kokkärlet
Koka sötvörten i ca 20 minuter ihop med Extra Light Spraymalt
Hälla över till jäshinken
I med BB extraktet och röra om så det löses upp
Fyll upp till 23 liter med kallt kranvatten
Pitcha Kitjäst
Jäsa ca 14 dagar i ca 16 grader
Ger pilsnermalten extra fräschör till bryggden eller kan man räkna med att skillnaden blir minimal?
Vill inte ha mer bitterhet än kitet det blir, vill dels ha en fräsch, lättdrucken öl, dels kolla vad skillnaden blir med pilsnermalten mot en tidigare bryggning som gjordes med DME och lite dextros bara.
All input mottages med glädje