Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Grillat/kött!

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Grillat/kött!

Re: Grillat/kött!

av dan610324 » fre jun 08, 2012 11:34

jag måste upp på tippen och hämta lite galler och långpannor
min förra grill har försvunnit
så dags för ett nybygge då :lol:
MUMS MUMS MUMS

har du inga kryddor i marinaden ??
med bara en lite skvätt paprikapulver lär det väl bli rätt intetsägande va ??

har startat upp en tråd om mitt nya grillbygge åxå nu i den här avdelningen
är det fler som kör med egna grillar så visa dom gärna

Re: Grillat/kött!

av BDtratten » fre jun 01, 2012 4:56

Ojoj den här tråden måste lyftas fram igen, sommar nu ju!

Hel grillad ryggbiff ca 500-700g
Marinad:
1dl oliv olja
1tsk soja (kolorit)
1msk paprika pulver
1dl mörk öl (staropramen dark)
3msk honung

Låt ligga ett dygn i kylen, ta fram köttet i god tid så det hinner bli rumstempererat.
Grilla direkt över glöden 1-2min (båda sidor)
Lägg sedan köttet åt sidan där du har indirekt värme.
Stryk över resten av Marinaden på köttet
Låt ligga ca 25-35 min (60 grader innertemp)
ta av köttet från grillen, salta låt vila 10-15 min.
Servera, mmmh

Grillat/kött!

av Caprimulgus » fre jul 30, 2010 13:09

Töhö, min chilisauce innehåller 700g habanero per liter. Menne, den räcker länge :twisted:

Grillat/kött!

av dan610324 » fre jul 30, 2010 12:17

nädå 2 habanero är lagom till en marinad på ungefär 1 liter

ta 1 fl rödvin , häll upp ungefär halva den i en kastrull där du tillsätter följande:
2 hackade habanero
1/2 burk grovmalen svartpeppar
2 rågade matskedar salt (så mycket det går att få på dom )
1 dl äkta kinesisk soya
2-3 MATSKEDAR HONUNG

sjud det där i ungefär 5-10 min på svag värme
sen vrider du bara av plattan och och låter kastrullen stå kvar på eftervärmen tills alltihopa har svalnat
då tillsätter du resten av vinet från flaskan och 2-3 pressade vitlökar
OBS INTE KLYFTOR UTAN 2-3 HELA PRESSADE VITLÖKAR

Låt allt stå i rumstemperatur och dra i några dagar innan du silar av vätskan och häller tillbaks den i flaskan igen
då har du en bra grund till en marinad när det är dags att grilla

lägg köttet i en dubbel fryspåse och häll i 1 dl av marinaden tillsammans med ca 0,5 dl olivolja , låt påsen ligga i kylskåpet ett par dygn före grillningen och vänd påsen så fort du går förbi kylskåpet , kan även krama lite och bearbeta köttbitarna mekanisk från utsidan av påsen

detta är ju bara ett förslag på en grund till marinaden , sen kan man ju tillsätta många andra saker som man tycker om för att variera smakerna enligt eget tycke och smak

till fläskkött så passar det otroligt bra att använda det yttre gula skalet från apelsiner i rätt stor mängd

paprika brukar jag också använda ibland
det är bara din egen smak och fantasi som sätter gränserna

men om du använder apelsin eller paprika så kör du det i mixern tillsammans med oljan och marinad grunden först

sen när köttet legat 2 dar i kylen så tar du fram påsen 8-10 timmar före grillningen och låter den ligga i rumstemperatur tills det är dags att grilla , kött som ska grillas bör helst ha rumstemperatur och INTE vara kylskåpskallt .
torka av köttet försiktigt med lite hushållspapper så det inte finns nå synliga rester av marinaden kvar på köttet innan grillningen

grilla ät och njut :lol:

Grillat/kött!

av Odqvist » fre jul 30, 2010 10:07

Du kan få några av mina Appache "Deathrape" Chili att leka med :P

Grillat/kött!

av Hompen » fre jul 30, 2010 1:38

dan610324 skrev:några finhackade habanero ger en bra kick på maten
"några habanero"...

Jag ska göra gode stora satser mat innan jag använder mer än en habanero. Och då pratar jag den mesiga gula varianten:)

Grillat/kött!

av dan610324 » mån apr 05, 2010 12:09

jaha då börjar det väl så sakteliga bli dags igen för grillen

det finns så mycket gott man kan göra där , men tycker personligen att det måste vara en grill med lock .
finns ju ingen chans annars att få någon som helst röksmak på köttet , som enligt mitt tycke är över 50% av grillsmaken
det kan man ju aldrig få med en gasolgrill , så ni gasolfantaster får faktiskt ursäkta mig men kol är faktiskt i mitt tycke absolut bäst .

men de flesta köpegrillar är för små eller brutalt felkonstruerade ,
visst finns det undantag men då brukar dom ligga i en prisklass som inte passar min plånbok

själv föredrar jag en grill byggdpå ett gammalt oljefat , antingen helfat eller ett kvartsfat . helfaten kan bli lite för stora för dom flesta hobby grillare men är bra om man är några stycken och vill kunna leverera allt kött färdigt på en gång och inte behöva grilla i omgångar .

man sågar ur en 90 graders sektion ur väggen på fatet och använder det som lock , popnitar fast det med ett par gångjärn

sen åker man till tippen och plockar ur några hyllor ur kasserade kylskåp
dessa anväds efter tillklippnng både att lägga kolen på och som grillgaller
sist men inte minst gör man en hylla för varmhållning och eftegrillning av samma sorts galler över hela grillbredden

kostar inte många kronor att producera men funkar minst lika bra som vilken högprisgrill som helst , om inte bättre till och med .

det viktigaste vid grilning är ändock att veta vad man pysslar med ,
men det gäller ju för allt

jag brukar köra med rödvin och soya som bas för mina marinder,
detta kokas upp med kryddor och sen får det svalna innan man lägger i köttet . några finhackade habanero ger en bra kick på maten
tjocka köttbitar bör marineras minst 2 dygn , gärna mer.
honung däremot brukar jag pensla på köttet efter att det är marinerat
och på fläskkött gärna en gång till efter att det är grillat men före innan det läggs upp på hyllan för eftergrillning och rökning

har testat både med salt i marinaden och att salta efteråt , måste i sanningens namn säga att jag märker ingen skillad

däremot så bukar jag köra med rå finhackad lök i köttfärsbiffar
+ ett ägg per halvkilo färs ungefär, salt vitpeppar heinz chili sauce samt några droppar tabasco för att få lite mer jävlar anamma i dom
pasar bra att göra på en mix av 50/50 älg och fläskfärs men då är det ett absolut måste med honung

Granris

av bosse73 » mån jun 29, 2009 12:57

Granris funkar också bra. Bra söt rök. :wink:

Grillat/kött!

av Odqvist » mån jun 29, 2009 12:24

Nej, det är lätt. Särskilt viltfärs/nötfärs.

Konsten ligger i:

-Bra marinad utan salt. Grunda med honung, olja och ett mörkt öl, sen massa goda kryddor. Tomatpuré passar till det mesta, men var försiktig med vilt, tag hellre råsocker. 1 del honung, 1 del olja och 1 del öl ger en bra grund.

-Gör du en rub istället, vilket är underbart på riktig beef och stek, som enligt mig inte bör marineras, så tag grovsalt och nymalen svartpeppar. Inget annat behövs för en lyckad biff.

Det är extra viktigt att bara vända EN gång, och att låta köttet vila några minuter innan servering så att saften drar sig tillbaks in.

Köp kvalitetskött, det lönar sig. Färskt, svenskt nötkött är prima. Köp inte färdigmarinerad/kryddad skit.

Och kom ihåg, enkelt är bäst vid grillen. Vill man ha fin yta bryner man först båda sidorna 1-2 minuter på stark värme, sen flyttar man ut och grillar indirekt med lock ca 10 minuter, för att få tillagningen innuti.

Lycka till och grilla jevel!

Grillat/kött!

av liljagare » mån jun 15, 2009 10:49

Weber tillverkas numera i Kina, inte alls samma kvalite som förr. Gick tillbaks med min tre gånger efter att lacken släppt första grillet..


Köpte en MECO istället, fy faen vilken fin grill,stor yta, höj/sänkbart galler och det finns roterande spettatt köpa till för en 500:-, klarar två 3 kilos fåglar iaf.

Myyyyyyyycket nöjd!! Tokkört och emaljen håller ihop.

Grillat/kött!

av Indianen » ons maj 06, 2009 1:01

Ingen egen, men har en kompis som får billigt, men björkved är inte det sämsta heller om det får bli en fin glöd, å lite enris i ena änden av grillen funkar kalas på allt, å en grogg såklart :D

Grillat/kött!

av Odqvist » tor apr 30, 2009 7:27

Har du egen kolmila eller är det nån aktivitet i trakten?

Kul att höra, sådant kol brukar hålla mycket hög kvalité. :P

Grillat/kött!

av Indianen » tor apr 30, 2009 0:20

Har precis byggt en grill, tröttnade på såna där små fjuttiga saker som välter omkull å som knappt klarar av en flintastek, ska bara fylla den med grus å lägga på ett galler så är den klar.
Ställde min förra lilla försvinnade skitgrill inuti så man ser skillnaden.
Den ska eldas med ved och ibland riktigt kol från en kolmila:D

Bild

Re: Gasol!

av svartnos » tis apr 28, 2009 16:03

Dupont skrev:Njaa... gasolgrill är ju som att bjuda en flata på läsk, meningslöst! Då kan man lika bra hålla på och steka i stekpannan. Det smakar ju ingenting. Det samma sak med dom där sk "grillpannor" visst det ser grillat ut men smaken kommer inte närheten av en klotis kolgrill!

7000 Kr! :shock: det var mycket pengar! Var det verkligen värt det? Vore jag inte så lat så skulle jag bygga en egen grill! :)
Håller inte riktigt med dig där.

Visst var jag också skeptisk i början men tycker nu att gasol är helt suväränt.

Måste medge att jag saknar en kolgrill ibland.

Förbereder man det man ska grilla noga med marinader och kryddblandningar så funkar det utmärkt med gasol.

En annan fördel är att det går så fort att få den varm.

När man har fest och någon blir hungrig så kommer alltid den frusna pizzan fram. Jag börjar med att sätt på grillen och sedan går jag in till frysen och tar fram pizzan. När jag sedan går ut med pizzan så är grillen varm.... Det tycker jag är sjysst...Speciellt när man e lite berusad:-)

7000 är mycket pengar, men om man vet vad man får för dom pengarna så är det värt...

Jag är iaf supernöjd.

Grillat/kött!

av Odqvist » mån apr 27, 2009 16:58

Gasolgrill har sina fördelar, dels att den är lätt att grilla med och enkel på alla sätt. Äkta blir det tyvärr inte, hur många system man än hittar på.

Det är en konst att lära sig tämja sin kolgrill och kolet i den, men ack så värt det är när man kan det. Att få den perfekta grillsmaken och rökaromen, eller äkta BBQ, går bara med kol, vad än andra säger.

Upp