Varsågoda att plocka upp staffetpinnen här och haka på!!!
anonym skrev:Hej idearn!
Ja, som rubriken på mailet antyder så är jag newbie när det gäller vin på druvor, men kanske inte på vin i övrigt när man talar om svenska bär och frukter. Men nu är det som så att jag har en arbetskamrat som odlar vindruvor här hemma, och trots att han plockat ned kanske 20-25 kg från sina rankor så finns det tydligen minst lika mycket kvar, och han har nu generöst erbjudit mig att plocka så mycket jag vill ha. Jag tänkte därför att prova att göra vin på riktiga druvor, efter 10 års bryggande av andra viner på frukt och bär... och därför kom jag förstås att tänka på Dig, som ju verkligen kan det här med riktiga vindruvor!
För det första så vet min kamrat tyvärr inte vilken sort det är, men det är blå druvor av ganska gullig storlek - något mindre än krusbär, och definitivt mindre än de "äta-druvor" man köper i affären.
De smakar i nuläget inte så där sött som nämnda äta-druvor gör, utan har en rätt påtaglig syra som jag antar kan göra dem mer lämpade som vin-vindruvor än till att ätas som de är.
Jag tänkte prova att göra en 25-literssats, och till det tänker jag mig att det kanske går åt en 15-20 kg vindruvor.
Till mina funderingar: nu är det ju Sverige vi talar om, och vid den här tiden på året får man räkna med att frosten kan komma när som helst (den kanske redan har gjort det i vissa delar av landet). Är det läge att plocka druvorna nu, INNAN frosten slår till, eller finns det nån vits med att kanske plocka dem efter att de blivit frostnupna? Fördelar/nackdelar frågas alltså, om du har nån synpunkt.
Jag vet ju att vissa bär ger bättre vin efter att frosten fått bita dem lite. Tranbär och rönnbär är typiska sådana. Men måhända mår druvor inte alls bra av frost?
Den andra funderingen är det här med tillsatser - tillsätter du socker till dina vinsatser, eller räcker det fruktsocker som finns i druvorna? Detta varierar förstås kraftigt från druvsort till druvsort, och beroende på nederbörd/klimat och så, kan jag tänka mig.
Den enda källa jag kunna konsultera hittills är den gamle trotjänaren Harry Edelmans förträffliga bok "Vinboken", i vilken han faktiskt tar upp bryggning av vin gjort på riktiga druvor. (En del trista vinboksförfattare utelämnar druvor helt, med det korta resonemanget att "det går inte i Sverige". Bah.)
Enligt Edelman tar man till 10 liter druvvin ca 7 kg druvor, 5 liter vatten, 2 gram jästnärsalt och mellan 1600 och 2000 gram socker (beroende lite på vilken typ av rödvin man vill göra - till starkviner råder han att man tager 2800 gram socker.
Min första reflektion var att detta är ganska mycket socker, ska det verkligen behövas när det är vindruvor man gör på?
Vore kul att höra några ord från dig, hur du gör i denna fråga med dina viner!
Vad tror du i övrigt om proportionerna druvor/vatten? Du brygger visserligen inte vin i sån här mikroskala som 25-literssatser... men det kanske går att generalisera lite och omvandla mängderna från dina mer storskaliga satser till mindre?
Detta blev ett långt mail, och för att inte trötta ut dig alldeles tar jag i detta nu och avrundar. Må så gott!
Vänliga hälsningar