bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Aktuellt datum och tid: ons okt 22, 2014 0:58

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Ny tråd Svara på tråd  [ 4 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: ons mar 21, 2007 4:11 
Offline
Finjäsare
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre apr 28, 2006 1:00
Inlägg: 64
Ort: Uppsala
Tänkte göra ett försök till att visa beräkningar av proportioner på ett så lättförståeligt sätt som möjligt.

Lite info:
Honung innehåller ca 80% socker.
För 1g socker krävs 1.25g honung.
17gram socker ger 1% i 1liter. (sägs det, jag får det till ca 20,25gram SE HELA ANALYSEN I SLUTET AV INLÄGGET)
2.7gram socker ger 1oechsle i 1liter
förbränning av 7,5oechsle ger ca 1% alkohol.
densiteten är ca 1.38-1.48g/ml för honung
densiteten är ca 1.00g/ml för vatten
densiteten är ca 1.54g/ml för smält socker (glukos)
densiteten är ca 0.789g/ml för ren alkohol

Honung innehåller mestadels Fruktos(ca 38%) och Glukos(ca 31%), dessa är isomerer och har därför i stort sett samma uppbyggnad och vikt. Sedan är honungen uppbyggd av tyngre sockerarter (tot ca 10%) samt ca 17% vatten. Resten (ca 3%) är smakämnen, färgämnen och andra grummlingspartiklar.

Jäst vill ha ett Ph-värde på ca 3.7-4.0.
Jag hörde mig för hos brämhult för att få veta vilka pH-värden som finns i deras juicer. Det ligger tydligen på pH värden mellan ca 3,4-4.0.

pH i uppsala: PH 7.4-7.5, vattenhårdhet : 16 dH
pH i Köping: pH 8,0-8,3 , vattenhårdhet : 4,5-5,5 dH
1 °dH motsvarar 10 mg kalciumoxid per liter vatten.
Exempel på regioner med hårt dricksvatten är Uppsala, Öland, Gotland, större delen av Skåne m.fl. platser.


Äpple och apelsin i den lägre skalan och hallon högre. Clementin varierar över hela skalan. När skörden är ny är pH (ca 3,5-3,6) lägre och sen stiger den några tiondelar.

Hårdhet/°dH Benämning
0-2 Mycket mjukt
2-5 Mjukt
5-10 Medelhårt
10-20 Hårt
>20 Mycket hårt



Sverige:
kryddmått (krm) = 1 ml
tesked (tsk) = 5 ml
matsked (msk) = 15 ml


USA:
1gallon(liquid)=3.785liter
1barrel=119.24liter
1pint=0.473liter
1lb(pound)=16oz(ounces)=0.4536kg
1lb/ft3=16.02kg/m3
1lb/in3=27680kg/m3


ENGLAND:
1gallon(liquid)=4.546liter
1barrel=163.66liter
1pint=0.568liter




Formler för att beräkna ungefärliga proportioner.

(antal liter bryggd)*(% som önskas)*20.25*1.25=(Mängd honung i gram)
eller
(antal liter bryggd)*(OECHSLE som önskas)*2.7*1.25=(Mängd honung i gram)


Följande är ett exempel som gäller ett 10% VIN, borde även kunna tillämpas hyffsat på ett mjöd.
Restsötma 17ml=27g socker (17*1,59g)
Extrakt 19ml=30g extrakt (19*1,59g)
(grejs som ej är socker eller alkohol)
Alkohol 100ml=80g (100*0,8g)
Vatten 864ml=864gram
Summa 1000ml=1001gram (Dvs den specifika vikten är 1001 vilket är detsamma som 1 Oechsle)
Detta exempel visar ungefär hur en utjäst sats kan ha en restsötma trots att den ligger på ett oechslevärde nära noll.



Jeast starter - Förkultur

Gör en starter på det material som jästen kommer jobba med senare. Dvs till mjöd gör en starter av honung.

görs vanligtvis på ca 400ml-500ml
Gör en starter med relativt låg sockermängd 20-50 oechsle.
1del honung till 4delar vatten.
(detta ger ca 80 oechsle)
tillsätt 0.25tsk jästnäring. Om du vill, släng i några russin.

Jästnäring (från Wyeast)
0.25tsk till 1pint (=0.473liter)


------

När man tänker använda en produkt till bryggningen kan det vara viktigt att veta om den innehåller konserveringsmedel eller annat som kan vara hämmande för brygden. Fullständig rapport finns här http://www.palvelu.fi/evi/files/55_519_33.pdf
Kort översikt:
E100-E180 - Färgämnen
E200-E297 - Konserveringsmedel
E300-E322 - Antioxidanter läs mer http://en.wikipedia.org/wiki/Antioxidant
E323-E380 - Syror / antioxidanter (E334-E337 - har Jäsningsmedel)
E385-E495 - Emulgeringsmedel
E500-E503 - Jäsningsmedel (syror)
E504-E507 - Syror
E508-E511 - Emulgeringsmedel
E513-E530 - Syror
E551-E570 - Klumförebyggande medel
E574-E578 - Jäsningsmedel (syror)
E620-E650 - Smakförstärkare
E900-E914 - Ytbehandlingsmedel
E938-E949 - Drivgaser (E938-E942 samt E948,E949 konserveringsmedel)
E950-E968 - Sötningsmedel
E965-E1505 - Emulgeringsmedel


- En del antioxidanter verkar härstamma från svampar.

----

----
När jag räknade på den kemiska reaktionen kan man se att CO2 som bildas vid en reaktion utgör 48.9% av vikten, dvs från 1gram socker som fermenteras får man ut 0.511gram alkohol. Och då alkohol väger ca 0.789gram/ml och socker väger ca 1.54gram/ml så kommer den alkohol som bildas från 1gram socker (=0.65ml) ta upp volymen (0.511/0.789=0.648ml) vilket gör att vätskemängden förblir rätt oförändrad trots att en massa koldioxid jäser bort.

C=12.011
H=1.008
O=16.00

C6H12O6 -> 2*C2H5OH + 2*CO2
Socker -> Alkohol + Koldioxid
180.162 -> 92.14 + 88.022

Koldioxid utgör 88.022/180.162=48.9% (viktprocent!)
Alkohol utgör 92.14/180.162=51.1% (viktprocent!)


Som hastigast kan jag säga att ett möjligt problem kan vara det värde i oechsle som man får då man blandar ut socker i vatten.

EDIT: Det verkar stämma med att 2.7gram socker ger en oechsle och att 80% av honungsvikten är socker. När jag har använt den formeln har jag fått rätt Oechslevärde efter att ha haft i en viss mängd honung så jag antar att den stämmer. Det visade sig när jag började skriva att det inte riktigt stämde med den andra formeln. Om 7.5 Oechsle ger 1% alkohol så borde mängden socker som behövs för antal % vara 7.5*2.7=20.25. Därifrån har jag fått den siffran. Jag har hittat den ursprungliga uppgiften (17gram) från http://www.oechslevikten.com/oechslevikt_sockertillsatt.htm På deras sida använder de även 8 Oechsle som 1%, men det skulle ju ge 8*2.7=21.6, vilket är ännu längre ifrån deras 17gram.
direkt från deras hemsida har de följande exempel: [color=blue]"Gör så här: Du skall göra 20 liter vin med 11 % alkohol. 20 x 11 % x 17 gram socker är 3.740 gram. Du använder 5 kg druvsaft á 650 gram socker = 3.250 gram. Kvar att tillsätta före jäsningen 490 gram."
Det kommer ju endast att fungera ifall allt deras socker jäser ut till alkohol, men restsötman då? Det kommer ju bli en hel del sådant kvar.


Efter mycket möda tror jag mig förstå varifrån deras 17gram kommer, när jag räknat har jag dock fått värdet 15.4gram men det bör vara samma motivering bakom. Här nedan kommer en förklaring[/color].


Tänk så här, du utgår från vatten som har 0 oechsle och har i en viss mängd socker och blandningen visar säg 90 Oechsle. Då kan man säga att "den mängden socker"/90 borde ge mängden socker som krävs för att höja vätskan 1 oechsle. Men det är ju inte samma mängd socker som behöver jäsa till alkohol för att blandningen åter skall visa 0 oechsle. Så kontentan är att det krävs olika mängd socker för att ta sig en oechsle. När jäsningen sker så måste man räkna med det faktum att vikten hos 1ml socker skiljer sig mot det som det ger upphov till nämligen 1ml alkohol.

Beräkningarna nedan utgår från att följande saker gäller: Honungsdensiteten= 1.421g/ml, honung innehåller 80% socker (dens. 1.54g/ml) 17%vatten samt 3%restprodukter, samt att socker omgjort till alkohol bibehåller sin volym.

Detta ger att: Det behövs 2.7g socker för varje grad oechsle man önskar höja en liter av startblandningen. För att höja 7.5 Oechsle krävs alltså ca 20.25g socker.

Dock så kommer det endast krävas att ca 2.05g socker jäser ut till alkohol för att sänka brygden 1 Oechsle (när detta sker kommer ca 1,331ml alkohol att bildas (1.05g) och ca 1.00g koldioxid kommer jäsas bort)
Totala vikten i brygden minskar då med ca 1.00g (Detta kan förstås från definitionen av oechsle vilket säger att ochslevärdet man läser av ger hur många gram mer brygden väger än dess volym i ml. Minskar vikten med 1gram, så minskar det 1 Oechsle)

Det kommer alltså krävas jäsning av 2.05g socker för att sänka brygden 1 Oechsle. När ca 15.4g socker jäser bort (per liter) så kommer det visa ett utslag på ca 7.5 på oechslemätaren. 15.4g socker samt den alkohol det bildar kommer ha en volym av ca 10ml. Och 10ml av 1liter är 1%. 7.5 Oechsle bortjäst kommer alltså ge 1% alkohol i drycken.

Det värde 15.4g (vanligtvis står det 17g) som man får, har jag svårt att se någon större nytta utav. Det är den mängd socker som behöver jäsa till alkohol för att drycken skall bli 1%, men det värdet går ju inte att mäta. Man kan ju inte direkt hälla i 154gram (per liter blandning) och tro att man kommer få en 10% dryck. Detta skulle vara fallet ifall allt socker jäser bort, men det kommer lämnas kvar en del restsötma. Mängden restsötma som blir kvar beror även på alkoholhalten i drycken.
***********************
Följande info gäller ölbryggning, men jag väljer att placera det här tills jag kan flytta över det till Ölbryggningssektionen:

V - Total Volym i receptet
U - Utillization (Koktiden samt densiteten, siffran fås ur diagram U(T,OG) )
IBU - Bittergraden
AAU - Alfasyraenheter (Alpha Acid Units)

AAU - Humlevikt(oz) * % Alfasyra

IBU = AAU * U * 75 / V


***

U=Utilization = f(G) x f(T)
where:
f(G) = 1.65 x 0.000125^(Gb - 1)
f(T) = [1 - e^(-0.04 x T)] / 4.15

Boilgravity (Gb)
***

***********************
*Detta inlägg är bara påbörjat. Jag återkommer titt som tätt och uppdaterar information. Det här har blivit lite av ett klotterplank för mina egan beräkningar.*


Senast redigerad av wolfheat fre jul 11, 2008 13:40, redigerad totalt 23 gånger.

Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: ons apr 04, 2007 12:40 
Offline
Newbie

Blev medlem: sön jan 14, 2007 1:00
Inlägg: 2
Enligt mina enkla kalkyler har du gjort dig skyldig till ett slarvfel. När du tar 20,25*1,25 i första formeln ovan så har du räknat om till honung två gånger. Formeln borde alltså se ut så här:

(antal liter bryggd)*(% som önskas)*17*1.25=(Mängd honung i gram)

Hoppas det blev rätt nu.

Edit: När jag tittar närmare på saken så förstår jag inte var du fått siffran 20.25 ifrån. Först så utgick jag ifrån att det var 17*1,25 som avsågs, men det blir ju 21,25...


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: ons nov 11, 2009 23:27 
Offline
Färsk jäst
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre nov 06, 2009 1:23
Inlägg: 9
Ort: Gbg
Oh, kul att nån röjer runt i det här. Jag är irriterad över att inte förstå. Det ända jag hittar är 17 .. 2,7 .. 2,5 .. 15 .. 7,4 .. 7,5 .. 8 och en massa siffror tagna ur luften, utan härledning.

Med mina beräkningar nu får jag fram att jag med tillsatt mängd socker teoretiskt får 7,21 vol% alkohol eller 10,25 vol% (beroende på vad som nu kan vara rätt siffror att gå på)... Ingen skillnad alls ju! Och här försöker jag beräkna mängden socker som behövs för att matcha ut mängden socker till den alkoholmängd jag tror att jästen klarar. Jag blir bara bitter.


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: tis dec 01, 2009 20:20 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: sön nov 22, 2009 13:41
Inlägg: 24
Vill få till det här jag också då jag strulat till det med mätningar i mitt mjödprojekt.

Innebär mätningarna att man jäser till 0 på Oechsle mätaren?

(antal liter bryggd)*(% som önskas)*20.25*1.25=(Mängd honung i gram)
Om jag räknar in honungen jag kommer använda så blir det ca 19l totalt, och jag siktar på ca 10%.

(19l * 10) * (20,25 * 1,25) = mängd honung
190 * 25,3125 = honung
4809g honung

Då startar vi med 75 Oechsle som skall ned till 0. Ok.

(antal liter bryggd)*(OECHSLE som önskas)*2.7*1.25=(Mängd honung i gram)

(19 * 75) * (2,7 * 1,25) = mängd honung
1425 * 3,375 = mängd honung
4809g honung.

Stämmer överens med uträkningen ovanför.

Då kan vi göra en uträkningn som jag var ute efter

Om du vill ha reda på vilken Oechsle du får med mängd honung och antal liter brygd känd
(mängd honung i Gram) / (antal liter brygd * 2,7 * 1,25) = Oechsle


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 4 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], Google [Bot]


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013