Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Skall brygga mitt första öl, tar emot all tänkbar hjälp!

Grundläggande utrustning och teknik.
Användarvisningsbild
Aggut
Newbie
Inlägg: 2
Blev medlem: tis mar 20, 2007 1:00

Skall brygga mitt första öl, tar emot all tänkbar hjälp!

Inlägg av Aggut »

Jag tänkte brygga mitt första öl ganska snart och tar gärna emot tips och råd!

Skulle främst vilja höra ifall färdigsatserna är något att ha eller ifall man ska köra allting från scratch. Ifall man emot förmodan skulle använda sig utav en sats, vilken har bäst smak om man gillar vanlig ljuslager eller pilsener med mycket beska. Funderar på att göra ett öl med Saaz humle.

Skulle vara väldigt nyttigt att få höra vad man bör införskaffa sig och hur mycket av varje sort.

Uppskattar alla svar i tråden!
Tack på förhand // Agge
Användarvisningsbild
wobiiin
Färsk jäst
Inlägg: 18
Blev medlem: lör okt 14, 2006 2:00
Ort: v?rmland
Kontakt:

Skall brygga mitt första öl, tar emot all tänkbar hjälp!

Inlägg av wobiiin »

min halvfärdiga sats gjorde jag ungefär engligt följande recept:

http://bryggforum.com/modules.php?name= ... pic&t=7494
Välkommen till forumet

Om du kan koka ägg eller makaroner så har jag ett kanon gott första gångs recept på öl åt dig Ca 15L runt 4.5%.
Räknar på att du har en 10L gryta, allt större går bra det med.
Inköp:
ljust torkat maltextrakt (Munton & Fison), pulver, 2 kg 119:-
Hallertauer Mittelfrüh humlekottar, 100 g, 2005, 3.8% alfasyra, Tyskland 37 kr
American Ale jäst (Brewer's Choice 1056 Activator) 69 kr ELLER
0004 Safale S-04 (Fermentis torrjäst) 11.5 g 17 kr

Steg 0,5. Försök under koket att hälla på lite vatten då och då så att du alltid ligger på 8L sträcket. +-1L gör inte så mycket.

Steg 1. koka upp 8L vatten.
Steg 2. Blanda ner malt extraktet och rör ut eventuella klumpar.
Steg 3. Låt det koka upp igen till ett "rullande" kok. full fart altså.

Steg 4. Skumma av koket, så det blir så lite skum som möjligt.
Steg 5. Titta på klockan och notera tiden eller ta fram mobiltelefonen med stopp ur.
Steg 6. Kasta ner 40g humle (detta är bitterhumle), detta skall nu koka 60 minuter totalt men om 45 minuter återkommer vi med steg 7. försök småpeta lite så humlen rör på sig runt, och inte fastnar för mycket efter kanterna.
Steg 7. Nu har det gått 45 minuter sedan steg 6. Då kastar vi ner 30g humle. (detta är smakhumle). Ses igen om 10 minuter.
Steg 8. Det har gått 10 minuter så nu kastar vi ner 25g humle. (arom humle). Ses om ytterligare 5
Steg 9. Jahopp då har 5 minuter gått. Totalt 60 minuter sedan vi kastade ner den första omgången humle i koket.
Nu stänger vi plattan. Tar den av spisen och ner i ett kallt vattenbad med locket på. Vi skall kyla ner detta så fort vi kan nu. Har du en gammal 2L glass förpackning eller nåt sånt hade vi kunnat haft lite framförhållning och fyllt den med vatten och kastat in i frysen så vi haft ett 2Kg isblock nu. De är kanon att kasta ner i grytan.

Fiska nu upp all humle med ex hålslev eller vanlig sil, det bär gå lätt eftersom de är stora blad.
Tappa över vätskan till bryggkärlet och tillsätt vatten upp till 15L Är det rumstemperatur så kasta i jästen på med lock och du kan processen efter det? =)
Efter 3-4 dagar iaf så kan du tappa över ölet till en annan tunna ifall du tänkt köra med sekundär.
Efter ytterligare ca 10 Dagar eller när all jäsaktivitet avtagit blandar du ut 6g Per liter öl i ca 5dl vatten eller 5Dl av ölet och häller det i en tom brygghink.
Tappa försiktigt över ölet till den hinken och försök få med så lite jäst som möjligt.
Tappa på flaska direkt (så snart som möjligt för att slippa kladd. så ha allt förberett)
På med kapsyler och låt stå i ca 3 veckor.
Du kan prova en öl i veckan eller så för att se när all kolsyra jäst ut =)


Jag tyckte kokandet lät besvärligt och var lite skrämmande i början (tänk om jag gör fel, vad händer) trots en lång vinbrygg kariär bakom mig.
Upptäckte efter det koket att det är lekande lätt. Inga som hellst problem. Jag mätte med en linjal från toppen av kastrullen ner till vätskan när jag kokade så jag höll mig på samma mängd hela tiden.

Och det går verkligen inte att misslyckas. Hur man än gör så blir det KANON GOTT!!!
Det här ölet har fått samma betyg av alla som smakat det. "godare än vad som hellst du hittat på bolaget" och det tycker iaf jag är ok betyg Så prova detta, öl kommer inte vara desamma efter du provat.
och det smakar ypperligt redan nu, och det är när det står på klarning, ser verkligen fram emot att smaka detta ölet med kolsyra i :lol:
så vitt som jag förstår så borde det inte vara något problem med saaz humle, jag använde inte humle sorten som står i receptet så den inte fanns inne när jag beställde.
tänk bara på att om humlen du köper har väldigt hög alfasyra halt kan du behöva minska mängden bitterhumle, men det får jag nog lämna till någon mer rutinerad att svara på
Användarvisningsbild
wobiiin
Färsk jäst
Inlägg: 18
Blev medlem: lör okt 14, 2006 2:00
Ort: v?rmland
Kontakt:

Skall brygga mitt första öl, tar emot all tänkbar hjälp!

Inlägg av wobiiin »

min halvfärdiga sats gjorde jag ungefär engligt följande recept:

http://bryggforum.com/modules.php?name= ... pic&t=7494
Välkommen till forumet

Om du kan koka ägg eller makaroner så har jag ett kanon gott första gångs recept på öl åt dig Ca 15L runt 4.5%.
Räknar på att du har en 10L gryta, allt större går bra det med.
Inköp:
ljust torkat maltextrakt (Munton & Fison), pulver, 2 kg 119:-
Hallertauer Mittelfrüh humlekottar, 100 g, 2005, 3.8% alfasyra, Tyskland 37 kr
American Ale jäst (Brewer's Choice 1056 Activator) 69 kr ELLER
0004 Safale S-04 (Fermentis torrjäst) 11.5 g 17 kr

Steg 0,5. Försök under koket att hälla på lite vatten då och då så att du alltid ligger på 8L sträcket. +-1L gör inte så mycket.

Steg 1. koka upp 8L vatten.
Steg 2. Blanda ner malt extraktet och rör ut eventuella klumpar.
Steg 3. Låt det koka upp igen till ett "rullande" kok. full fart altså.

Steg 4. Skumma av koket, så det blir så lite skum som möjligt.
Steg 5. Titta på klockan och notera tiden eller ta fram mobiltelefonen med stopp ur.
Steg 6. Kasta ner 40g humle (detta är bitterhumle), detta skall nu koka 60 minuter totalt men om 45 minuter återkommer vi med steg 7. försök småpeta lite så humlen rör på sig runt, och inte fastnar för mycket efter kanterna.
Steg 7. Nu har det gått 45 minuter sedan steg 6. Då kastar vi ner 30g humle. (detta är smakhumle). Ses igen om 10 minuter.
Steg 8. Det har gått 10 minuter så nu kastar vi ner 25g humle. (arom humle). Ses om ytterligare 5
Steg 9. Jahopp då har 5 minuter gått. Totalt 60 minuter sedan vi kastade ner den första omgången humle i koket.
Nu stänger vi plattan. Tar den av spisen och ner i ett kallt vattenbad med locket på. Vi skall kyla ner detta så fort vi kan nu. Har du en gammal 2L glass förpackning eller nåt sånt hade vi kunnat haft lite framförhållning och fyllt den med vatten och kastat in i frysen så vi haft ett 2Kg isblock nu. De är kanon att kasta ner i grytan.

Fiska nu upp all humle med ex hålslev eller vanlig sil, det bär gå lätt eftersom de är stora blad.
Tappa över vätskan till bryggkärlet och tillsätt vatten upp till 15L Är det rumstemperatur så kasta i jästen på med lock och du kan processen efter det? =)
Efter 3-4 dagar iaf så kan du tappa över ölet till en annan tunna ifall du tänkt köra med sekundär.
Efter ytterligare ca 10 Dagar eller när all jäsaktivitet avtagit blandar du ut 6g Per liter öl i ca 5dl vatten eller 5Dl av ölet och häller det i en tom brygghink.
Tappa försiktigt över ölet till den hinken och försök få med så lite jäst som möjligt.
Tappa på flaska direkt (så snart som möjligt för att slippa kladd. så ha allt förberett)
På med kapsyler och låt stå i ca 3 veckor.
Du kan prova en öl i veckan eller så för att se när all kolsyra jäst ut =)


Jag tyckte kokandet lät besvärligt och var lite skrämmande i början (tänk om jag gör fel, vad händer) trots en lång vinbrygg kariär bakom mig.
Upptäckte efter det koket att det är lekande lätt. Inga som hellst problem. Jag mätte med en linjal från toppen av kastrullen ner till vätskan när jag kokade så jag höll mig på samma mängd hela tiden.

Och det går verkligen inte att misslyckas. Hur man än gör så blir det KANON GOTT!!!
Det här ölet har fått samma betyg av alla som smakat det. "godare än vad som hellst du hittat på bolaget" och det tycker iaf jag är ok betyg Så prova detta, öl kommer inte vara desamma efter du provat.
och det smakar ypperligt redan nu, och det är när det står på klarning, ser verkligen fram emot att smaka detta ölet med kolsyra i :lol:
så vitt som jag förstår så borde det inte vara något problem med saaz humle, jag använde inte humle sorten som står i receptet så den inte fanns inne när jag beställde.
tänk bara på att om humlen du köper har väldigt hög alfasyra halt kan du behöva minska mängden bitterhumle, men det får jag nog lämna till någon mer rutinerad att svara på
Användarvisningsbild
wobiiin
Färsk jäst
Inlägg: 18
Blev medlem: lör okt 14, 2006 2:00
Ort: v?rmland
Kontakt:

Skall brygga mitt första öl, tar emot all tänkbar hjälp!

Inlägg av wobiiin »

min halvfärdiga sats gjorde jag ungefär engligt följande recept:

http://bryggforum.com/modules.php?name= ... pic&t=7494
Välkommen till forumet

Om du kan koka ägg eller makaroner så har jag ett kanon gott första gångs recept på öl åt dig Ca 15L runt 4.5%.
Räknar på att du har en 10L gryta, allt större går bra det med.
Inköp:
ljust torkat maltextrakt (Munton & Fison), pulver, 2 kg 119:-
Hallertauer Mittelfrüh humlekottar, 100 g, 2005, 3.8% alfasyra, Tyskland 37 kr
American Ale jäst (Brewer's Choice 1056 Activator) 69 kr ELLER
0004 Safale S-04 (Fermentis torrjäst) 11.5 g 17 kr

Steg 0,5. Försök under koket att hälla på lite vatten då och då så att du alltid ligger på 8L sträcket. +-1L gör inte så mycket.

Steg 1. koka upp 8L vatten.
Steg 2. Blanda ner malt extraktet och rör ut eventuella klumpar.
Steg 3. Låt det koka upp igen till ett "rullande" kok. full fart altså.

Steg 4. Skumma av koket, så det blir så lite skum som möjligt.
Steg 5. Titta på klockan och notera tiden eller ta fram mobiltelefonen med stopp ur.
Steg 6. Kasta ner 40g humle (detta är bitterhumle), detta skall nu koka 60 minuter totalt men om 45 minuter återkommer vi med steg 7. försök småpeta lite så humlen rör på sig runt, och inte fastnar för mycket efter kanterna.
Steg 7. Nu har det gått 45 minuter sedan steg 6. Då kastar vi ner 30g humle. (detta är smakhumle). Ses igen om 10 minuter.
Steg 8. Det har gått 10 minuter så nu kastar vi ner 25g humle. (arom humle). Ses om ytterligare 5
Steg 9. Jahopp då har 5 minuter gått. Totalt 60 minuter sedan vi kastade ner den första omgången humle i koket.
Nu stänger vi plattan. Tar den av spisen och ner i ett kallt vattenbad med locket på. Vi skall kyla ner detta så fort vi kan nu. Har du en gammal 2L glass förpackning eller nåt sånt hade vi kunnat haft lite framförhållning och fyllt den med vatten och kastat in i frysen så vi haft ett 2Kg isblock nu. De är kanon att kasta ner i grytan.

Fiska nu upp all humle med ex hålslev eller vanlig sil, det bär gå lätt eftersom de är stora blad.
Tappa över vätskan till bryggkärlet och tillsätt vatten upp till 15L Är det rumstemperatur så kasta i jästen på med lock och du kan processen efter det? =)
Efter 3-4 dagar iaf så kan du tappa över ölet till en annan tunna ifall du tänkt köra med sekundär.
Efter ytterligare ca 10 Dagar eller när all jäsaktivitet avtagit blandar du ut 6g Per liter öl i ca 5dl vatten eller 5Dl av ölet och häller det i en tom brygghink.
Tappa försiktigt över ölet till den hinken och försök få med så lite jäst som möjligt.
Tappa på flaska direkt (så snart som möjligt för att slippa kladd. så ha allt förberett)
På med kapsyler och låt stå i ca 3 veckor.
Du kan prova en öl i veckan eller så för att se när all kolsyra jäst ut =)


Jag tyckte kokandet lät besvärligt och var lite skrämmande i början (tänk om jag gör fel, vad händer) trots en lång vinbrygg kariär bakom mig.
Upptäckte efter det koket att det är lekande lätt. Inga som hellst problem. Jag mätte med en linjal från toppen av kastrullen ner till vätskan när jag kokade så jag höll mig på samma mängd hela tiden.

Och det går verkligen inte att misslyckas. Hur man än gör så blir det KANON GOTT!!!
Det här ölet har fått samma betyg av alla som smakat det. "godare än vad som hellst du hittat på bolaget" och det tycker iaf jag är ok betyg Så prova detta, öl kommer inte vara desamma efter du provat.
och det smakar ypperligt redan nu, och det är när det står på klarning, ser verkligen fram emot att smaka detta ölet med kolsyra i :lol:
så vitt som jag förstår så borde det inte vara något problem med saaz humle, jag använde inte humle sorten som står i receptet så den inte fanns inne när jag beställde.
tänk bara på att om humlen du köper har väldigt hög alfasyra halt kan du behöva minska mängden bitterhumle, men det får jag nog lämna till någon mer rutinerad att svara på
Användarvisningsbild
Aggut
Newbie
Inlägg: 2
Blev medlem: tis mar 20, 2007 1:00

OKOK

Inlägg av Aggut »

Får väl tacka för det, jag får väl hoppas att det går vägen! :lol:
Ska bli riktigt roligt att få komma igång!

// Andreas
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Grundläggande"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster