bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Aktuellt datum och tid: mån sep 01, 2014 19:32

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Ny tråd Svara på tråd  [ 16 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: ons jan 03, 2007 1:13 
Offline
Finjäsare
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön dec 17, 2006 1:00
Inlägg: 51
Nu står första satsen (en prestige franskt vitvin) på självklarning och en fråga till dök plötsligt upp.

Hur räknar man ut alkoholhalten med hjälp av start och slutvärde i oechslegrader? Jag började med 73 Oe och nu har det jäst ända ned till -9 Oe.

http://www.oechslevikten.com använder de formeln: (Startvärde-Slutvärde)/8

Men på http://www.vinland.se/Tips/Vinbryggning/Vinsats_Hydrometer.htm använder de formeln: (Startvärde-Slutvärde)/7,4

På forumet läser jag flera som använder (Startvärde-Slutvärde)*0,132 då de räknar med öl. Denna formel är altså nästan samma sak som (Startvärde-Slutvärde)/7,58


Min alkoholmätare för vin visar på 11% vilket jag får av formel nummer 2, men alla formlerna ligger ju väldigt nära varandra och jag vet att dehär enkla mätarna inte är speciellt tillförlitliga.


Vilken formel tror ni ligger närmast sanningen?


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: ons jan 03, 2007 11:58 
Offline
Hedersmedlem
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre jun 18, 2004 1:00
Inlägg: 966
Ort: Vasternorrland
Jag brukar köra med 7.5 var det som stod på papperet jag fick med min oechelvikt.

_________________
Fat #1 - Välhumlad American Ale
Lager....
2L Krusbärsvin 1del blåbär
1L Blåbärsvin
20L Maskrosvin - Klarning/Lagring ´06


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: ons jan 03, 2007 12:42 
Offline
Finjäsare
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön dec 17, 2006 1:00
Inlägg: 51
Lo skrev:
Jag brukar köra med 7.5 var det som stod på papperet jag fick med min oechelvikt.

Ok. Jag fick inte ett skrivet ord med till min mätare. :(

Fler bud?

Antar att det spelar mindre roll då siffrorna ligger så nära varandra och kanske inte är så exakta trots allt? Men var kommer siffrorna ifrån? Varför skiljer det sig över huvud taget? :S


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: ons jan 03, 2007 15:25 
Offline
Moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons maj 24, 2006 1:00
Inlägg: 1042
Jag har läst både 8 och 7.5, själv kör jag med 7.5 eftesom att det sämmer bäst (enligt mina beräkningar iafall) Finns lite olika sidor om hur du använder oechslevikten/hydrometern men läser du och lär dig allt på http://www.oechslevikten.com/ så kan du det mesta iafall.


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: tor jan 04, 2007 12:06 
Offline
Finjäsare
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön dec 17, 2006 1:00
Inlägg: 51
attackbever skrev:
Jag har läst både 8 och 7.5, själv kör jag med 7.5 eftesom att det sämmer bäst (enligt mina beräkningar iafall) Finns lite olika sidor om hur du använder oechslevikten/hydrometern men läser du och lär dig allt på http://www.oechslevikten.com/ så kan du det mesta iafall.

Ok. Jag får väl köra med 7,5 då. Det verkar ju vara det vanligaste både enligt er och enligt en liten majoritet av mina sökresultat. 8 verkar ju på tok för högt.

Jo, jag har bara skummat igenom oechslevikten.com ett par gånger. Ska nog ta o börja lusläsa lite, men det finns mycket fakta man vill ta till sig.

Tack för era svar!

Förresten, jag har somsagt jäst ned till -9 Oe, är inte det jävligt lågt? Funkar det lika bra att söta upp med dextros (druvsocker/bryggsocker/glykos) som att söta upp med strösocker? Och skall man lösa sockret i vatten först, eller lösa det direkt i vinet, eller kanske rent av i varje flaska?


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: tor jan 04, 2007 14:10 
Offline
Moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons maj 24, 2006 1:00
Inlägg: 1042
Jag brukar eftersöta med vanligt socker. Har jag en hink med nått vin som ska sötas så brukar jag koka en sockerlag på typ 500 g socker och några dl vatten. sen häller jag upp en liter av vinet och provar mig fram genom att hälla i en matsked sockerlag åt gången tills jag tycker det smakar bra. Sen är det bara till at ta antalet ihällda matskedar och gånga med antalet restrerande liter vin, sen hälla i den mängden i vinet. Vissa gånger har jag bestämt mig för att söta upp till kanske -2 öxle. Då har jag räknat på hur mycket socker som behövs. Men smakmetoden är bättre tycker jag.


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: fre jan 05, 2007 0:04 
Offline
Finjäsare
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön dec 17, 2006 1:00
Inlägg: 51
attackbever skrev:
... sen häller jag upp en liter av vinet och provar mig fram genom att hälla i en matsked sockerlag åt gången tills jag tycker det smakar bra.


Ok! Detta får jag testa. Då kan jag ju testa om det blir nån skillnad med druvsocker också. Har typ 20kg druvsocker ja fått gratis ;)



Är det föresten vanligt att det rör sig lite i jäsröret vid självklarning? Det bubblar inte, men vattennivån har hittils ändrat sig kanske 3mm / dygn. Jag har hält i jäststopp. Antar att det inte är något konstigt, men tänkte en då höra efter.


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: lör jan 06, 2007 14:23 
Offline
Moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons maj 24, 2006 1:00
Inlägg: 1042
Vätskenivån kan ändra sig lite ja. Är jästen död så brukar det bero på temperaturskillnader i rummet/vätskan.


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: fre feb 02, 2007 18:33 
Offline
Finjäsare
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor jan 18, 2007 1:00
Inlägg: 94
Blä. Jag har inte mitt start värde. Är det helt kört att räkna t då? Hade ingen mätare när jag satte igång.


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: lör feb 03, 2007 9:37 
Offline
Moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons maj 24, 2006 1:00
Inlägg: 1042
Nej du kan räkna på hur mycket socker som du hällde i.

Det går att räkna ut ganska exakt hur starkt det blir genom att bara veta sockerinnehåll. Har man i frukt så finns det tabeller som du kan följa. Vid koncentrat, juice mm så kan du mäta öxle och se hur mycket socker de innehåller. 2.7g socker ger 1 Öxlegrad i 1 liter vätska. % vol är = mängden socker(g) / antalet liter vin(L) / 17g.


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: sön okt 11, 2009 12:04 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: tor sep 10, 2009 20:29
Inlägg: 24
Ort: Höganäs
attackbever skrev:
Nej du kan räkna på hur mycket socker som du hällde i.

Det går att räkna ut ganska exakt hur starkt det blir genom att bara veta sockerinnehåll. Har man i frukt så finns det tabeller som du kan följa. Vid koncentrat, juice mm så kan du mäta öxle och se hur mycket socker de innehåller. 2.7g socker ger 1 Öxlegrad i 1 liter vätska. % vol är = mängden socker(g) / antalet liter vin(L) / 17g.


Var hittar man dessa underbara tabeller?


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: mån okt 12, 2009 7:14 
Offline
Turbojäsare

Blev medlem: tis sep 29, 2009 9:05
Inlägg: 34
Ort: Orust
Hmm..jag gjorde tio liter vin på 5 kg plommon och innan sista tillsatts 4100 g socker. Oe då 2 grader. Vad skulle du säga att halten var då?


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: mån okt 12, 2009 12:12 
Offline
Brygguru
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Inlägg: 2902
Citat:
Hmm..jag gjorde tio liter vin på 5 kg plommon och innan sista tillsatts 4100 g socker. Oe då 2 grader. Vad skulle du säga att halten var då?

Räkna på att du fått ut mellan 5-10g socker per 100g plommon. Då får du i 10l: ((4100/2,7)/10) för sockret och mellan 9-18 grader i bidrag från plommonen. (151+9-2)/7.5=21,6% till 22,3%. Vilket låter mycket. Kanske har du en större volym eller använt bryggsocker vilket innehåller ca 10% fukt. Hursomhelst är det riktigt starkt, vilken jäst har du använt?

_________________
/Weinkeller


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: mån okt 12, 2009 14:46 
Offline
Turbojäsare

Blev medlem: tis sep 29, 2009 9:05
Inlägg: 34
Ort: Orust
Har använt Edelmans Madeira. Det kan vara så att vi gjorde anrad tillsatsen med 1 kg vi är lite oense om det...men det var en påse...Skrev jag att det var Oe 2? Det var fel..det är Oe 42..men det jäser forfarande. Tänkte sikta på Oe cirka 20..


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: mån okt 12, 2009 14:49 
Offline
Turbojäsare

Blev medlem: tis sep 29, 2009 9:05
Inlägg: 34
Ort: Orust
Alkoholhalt nu borde då vara 10,9 % minst..Tack för ditt svar..


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 16 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Medlemmar online: baslars, Bing [Bot], ErikJ, Google [Bot], Lasso, Tompa22


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013