bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ
Aktuellt datum och tid: ons aug 20, 2014 15:35

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Ny tråd Svara på tråd  [ 11 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: ons nov 15, 2006 17:18 
Offline
Färsk jäst
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor jul 22, 2004 1:00
Inlägg: 18
Okej
Godafton mina kära bryggarvänner.

Jag har bryggt en sats om 23 liter Coopers Stout.
Allt har gått jättebra och jag är nöjjd med allt.
Har lite bryggerfarenheter sedan tidigare när jag gjort mjöd.

Till skillnad från då så hade jag vinjäst i mjöden och nu till ölen har man ju användt den jäst som fanns i förpackningen.

(här kommer problemet)
Jag vet inte hur starkt ölet är.
Det smakar jättestarkt för att jag hävde i Way over med socker än jag egentligen skulle ha gjort. (Ett kilo över vad det står i beskrivningen.)
Hur mäter jag alkohol halten i ölen?
Testade vinmätare och sockermätare.. men dom visar båda inget bra resultat.

vinmätaren: 0
sockermätaren: 0

Det roliga är att när jag tar 7,7% stout och mäter i samma mätare så for jag ett likadant resultat.
Det måste ju, i alla fall enligt min logik, att dessa mätare ej fungerar på öl.

Hjälp mina fränder.
Med vänligaste hälsningar.
KeckMeifter

(om liknande tråd redan existerar så ber jag absolut om största ursäkt.
Ge mig en länk till den då i sådana fall så kan jag ta del av den diskussionen.)


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: ons nov 15, 2006 20:52 
Offline
Finjäsare
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön mar 06, 2005 1:00
Inlägg: 83
Ort: G?teborg
Jag har mest hört att alkoholmätare inte fungerar på öl, vet ej varför eller om det finns några empiriska bevis för det hela.

Därför ska man då helst mäta densiteten innan det börjar jäsa, men hjälper väl inte dig tyvärr nu.


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: ons nov 15, 2006 23:58 
Offline
Färsk jäst
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor jul 22, 2004 1:00
Inlägg: 18
tack så mycket för svaret.
jag skall tänka på det till nästa gång.


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: tor nov 16, 2006 7:49 
Offline
Moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons maj 24, 2006 1:00
Inlägg: 1042
Du kan ju räkna på hur mycket socker du använt i mjödet, Alltså allt sött, även honung. Formlen är ju att 17gram socker ger 1% i en liter vätska.

Men som sagt använd en hydrometer/öxlevikt nästa gång så kan du få ett värde på sötheten.


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: ons nov 29, 2006 14:59 
Offline
Newbie
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons nov 29, 2006 1:00
Inlägg: 1
Du kan inte mäta i efterhand om du inte har rätt avancerad utrustning.
Problemet är att du har vissa sockerarter kvar efter jäsningen.
Sockerarterna är tyngre än vatten och alkohol är lättare.
Det bästa sättet är att räkna på det.
Normalt så mäter man OG (Original Gravity) och FG (Final Gravity) sen kan man räkna (OG-FG)*0.132 så har man en ungefärlig alkoholhalt.
Skulle tippa på att du har använt run 1.8kg maltextrakt och ett par kilo socker. Då hamnar du runt 1.063 och efter utjäsningen skrev du att det visade 0 på din sockermätare. Då blir det (63-0)*0.132=8.3%.


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: ons sep 10, 2008 18:25 
Offline
Finjäsare

Blev medlem: sön aug 24, 2008 14:43
Inlägg: 99
borde det inte finnas en formel om man använder oechsle och alkohol mät värdena tillsammans??


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: ons sep 10, 2008 20:41 
Offline
Bryggare
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor apr 26, 2007 1:00
Inlägg: 178
ExJ skrev:
Då hamnar du runt 1.063 och efter utjäsningen skrev du att det visade 0 på din sockermätare. Då blir det (63-0)*0.132=8.3%.


Det var väl öl det handlade om? När jag gjort öl har FG hamnat på sisådär +13. Aldrig så lågt som på noll. +63 i OG tycker jag låter rimligt.
Jag använder en något annorlunda formel när jag räknar ut alkoholvärdet. OG-FG/7,5. Då får man 63-13/7,5=ca 6,66%
50*0.132=6,6%

Det jag altså tvivlar på är att ölet jäst ut till 0 på oechslemätaren.


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: ons sep 10, 2008 20:47 
Offline
Bryggare
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor apr 26, 2007 1:00
Inlägg: 178
Nu såg jag att det var en tråd sedan stenåldern nästan, och att den nog inte är aktuell längre.

Till "Stenull":
Formeln är alltså (OG-FG)/7,5
Eller (OG-FG)*0,132

Slutvärdet blir alltså alkoholhalten.


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: tor sep 11, 2008 9:09 
Offline
Finjäsare

Blev medlem: sön aug 24, 2008 14:43
Inlägg: 99
men radarent det handlade om att räkna ut alcohol halten utan ett startvärde,,
men det går ju inte kom jag på sen för att få reda på ett tredje svar måste man ha två värden,, och oechsle värdet är ju inte enbart ett resultat av sockret utan en hopslagning av sockret och alkoholhalten, därför så kan den ena vara mindre och den andra vara mer och vise verse och då fortfarande visa samma oechslevärde.


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: tor sep 11, 2008 11:15 
Offline
Bryggmästare

Blev medlem: ons feb 28, 2007 1:00
Inlägg: 923
stenull skrev:
men radarent det handlade om att räkna ut alcohol halten utan ett startvärde,,
men det går ju inte kom jag på sen för att få reda på ett tredje svar måste man ha två värden,, och oechsle värdet är ju inte enbart ett resultat av sockret utan en hopslagning av sockret och alkoholhalten, därför så kan den ena vara mindre och den andra vara mer och vise verse och då fortfarande visa samma oechslevärde.

Det går inte räkna ut alkoholhalten utan att koka och späda och vända och vrida på det när man har en färdig dryck.


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: tor sep 11, 2008 11:34 
Offline
Finjäsare

Blev medlem: sön aug 24, 2008 14:43
Inlägg: 99
Grattis gullitskatt du lyckades nästan upprepa det jag sa fast med andra ord^^


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 11 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Medlemmar online: andyman448, Bing [Bot], Google [Bot], Grappo, JG, Lasso, nils-alf


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013