bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Aktuellt datum och tid: tis sep 02, 2014 10:04

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Ny tråd Svara på tråd  [ 17 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: sön okt 15, 2006 16:54 
Offline
Färsk jäst
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön okt 15, 2006 1:00
Inlägg: 7
Hejsan, min första post här.. be nice :wink:

Var och hälsade på hos min farmor & farfar igår och de har hela altanen
full med mogna och nästan mogna vindruvor och då kom jag på den
genialska och roliga iden att göra vin 8)

Nu har jag ingen aning om hur jag ska gå tillväga? Skulle tro att F o F har
den mesta utrustningen sen tidigare men jag undrar om det finns någon
vinbryggeri for dummies eller liknande haha.

Letade här men hittade inget, kanske är jag dålig på att leta :)

Tack på förhand.

Hittade denna sammanfattning och den lärde mig en del:
http://www.bryggforum.nu/modules.php?na ... pic&t=7330

Men ur får jag reda på hur stor del jäst / vindruvor / socker / vatten jag ska ha?

Ska ja ha fler tillsatser? Som ni märker är jag väldigt grön på området.


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: sön okt 15, 2006 18:00 
Offline
Hedersmedlem
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre jun 18, 2004 1:00
Inlägg: 966
Ort: Vasternorrland
http://www.bryggforum.nu/modules.php?na ... highlight=

Där fins en tråd i exakt detta ämne =)
Enda du igentligen måste bestämma är vill du göra vitt eller rött vin? och sen det roliga med att välja jäst ;)

_________________
Fat #1 - Välhumlad American Ale
Lager....
2L Krusbärsvin 1del blåbär
1L Blåbärsvin
20L Maskrosvin - Klarning/Lagring ´06


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: mån okt 16, 2006 12:38 
Offline
Färsk jäst
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön okt 15, 2006 1:00
Inlägg: 7
Perfekt! Funderar på att lägga upp en bildtråd, var lägger jag upp den?


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: mån okt 16, 2006 13:00 
Offline
Moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons maj 24, 2006 1:00
Inlägg: 1042
fullodum skrev:
Perfekt! Funderar på att lägga upp en bildtråd, var lägger jag upp den?


Bildupptankningen här på forumet fungerar inte, tyvär inte sökfunktioner heller. Men du kan maila bilderna till MajorTom så lägger han dem som en tråd i avdelningen "Bilder mm" sen är det bara till att länka till bilderna när du skriver ett inlägg. Det finns ju även andra sidor där man kan ladda upp bilder gratis, om man nu inte har tillgång till en webbswerver..
Välkommen till bryggforum.


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: mån okt 16, 2006 13:30 
Offline
Färsk jäst
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön okt 15, 2006 1:00
Inlägg: 7
Tack, synd att det inte går att ladda upp bilder, tappar lite charm
med länkar men lägger upp bilder på nätet anyway!


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: tis okt 17, 2006 13:30 
Offline
Färsk jäst
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön okt 15, 2006 1:00
Inlägg: 7
Tjena,

Håller på att läsa på nu och eftersom det inte gick att söka så har jag lite frågor:

1. Vad är "dammejanne"?

2. Hur vet jag hur mycket närsalt / svavel jag ska ha i?

3. Svavlar man för att slippa ohyra?

Nu till helgen blir det skörd och skaljäsning, ni får hjälpa mig allteftersom :D


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: tis okt 17, 2006 13:37 
Offline
Bryggmästare
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre aug 26, 2005 1:00
Inlägg: 351
Ort: I min lilla v?rld av blommor
damejeanne är en större "glasflaska" som du hittar på myrorna, lokala loppisen m.m
Finns en bild på en på denna sida:
http://www.ortblomman.com/ortbiten/maskros.html

Hur mycket svavel man ska ha beror ju på hur mycket du ska göra.
20ppm(partspermillion) har jag för mig.
Antar att det är i början av din bryggning du ska svavla nu.

Men har i svavel för att döda ev bakterier m.m

du kan fortfarande söka på denna sida via google.
skriv i sökfältet site:www.bryggforum.com härskriverdudittsökord

Vilken sorts jäst ska du använda?


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: tis okt 17, 2006 15:12 
Offline
Färsk jäst
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön okt 15, 2006 1:00
Inlägg: 7
Tack för tipset ang sökningar :)

Jag vet inte vilken jäst jag ska använda, tänkte höra mig för i bryggaffären,
rekommenderar du något särskilt?

Förresten, vad är närsalt?


tack 8)


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: tis okt 17, 2006 16:31 
Offline
Hedersmedlem
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre jun 18, 2004 1:00
Inlägg: 966
Ort: Vasternorrland
Brukar vara en liten påse eller burk som det står jästnäring eller jästnärsalt på.
Brukar inehålla vitaminer, mineraler, amino syror, zink fosfater, kväve och döda jäst celler. Allt det för att skapa en bättre miljö för jästen.

_________________
Fat #1 - Välhumlad American Ale
Lager....
2L Krusbärsvin 1del blåbär
1L Blåbärsvin
20L Maskrosvin - Klarning/Lagring ´06


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: ons okt 18, 2006 7:07 
Offline
Färsk jäst
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön okt 15, 2006 1:00
Inlägg: 7
Lo skrev:
Brukar vara en liten påse eller burk som det står jästnäring eller jästnärsalt på.
Brukar inehålla vitaminer, mineraler, amino syror, zink fosfater, kväve och döda jäst celler. Allt det för att skapa en bättre miljö för jästen.


Tack! Jag hoppas att gubben/gumman i bryggaffären har lite koll,
kommer korsförhöra den stackaren :wink:


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: ons okt 18, 2006 11:23 
Offline
Bryggmästare
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre aug 26, 2005 1:00
Inlägg: 351
Ort: I min lilla v?rld av blommor
Vill du göra det lätt för dig så finns färdplockade "paket" på bryggaffären.
Dom innheåller allt från jäst-närsalt-jässtopp-klarning.
Inte lika kul som att plocka själv men lite lättare!


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: ons okt 18, 2006 13:48 
Offline
Färsk jäst
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön okt 15, 2006 1:00
Inlägg: 7
Morty81 skrev:
Vill du göra det lätt för dig så finns färdplockade "paket" på bryggaffären.
Dom innheåller allt från jäst-närsalt-jässtopp-klarning.
Inte lika kul som att plocka själv men lite lättare!


Aha! Kanske kan var en ide eftersom det är min oskuld vi pratar om och
det vore synd att fördärva årets skörd och behöva vänta 1 år tills nästa
gång. Ska bli skoj, längtar tills helgen :D


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: tor okt 19, 2006 22:11 
Offline
Föredetta moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre okt 15, 2004 1:00
Inlägg: 528
0. Skörda helst när kärnorna har blivit bruna. Är de gröna och du måste skörda får du göra vitt vin, alltså, skippa skaljäsningen.

1. Var lite kräsen när du plockar. Ett par spindlar kan inte undvikas och gör säkert sitt till vinet men undvik tex. möglig frukt. Sån som torkat (händer det i Sverige?) går däremot bra.

2. Skölj gärna frukten med svavelvatten eller tillsätt lite (20ppm som Morty81 skrev låter bekant och jag har inte boken här)

3. Problem: Du ska sätta upp vinet för jäsning, du behöver ett kar eller tillräckligt stor hink för att rymma musten och tillåta omrörning. Druvorna ska krossas, skal, saft och kärnor ska i hinken, stjälkarna ska bort. Jag har en maskin som gör detta. Du får hitta på något själv. Observera att du inte ska tillsätta vatten och socker bara vid behov (mät halten). Vatten ger volym men gör vinet blaskigt. Vill du dryga ut det så jäs en sats på koncentrat också och blanda efter smak innan buteljeringen. Spara gärna stjälkarna i nån plastsäck. De kan användas vid pressningen för att göra den mer effektiv.

4. Förkultivera vald vinjäst eller låt jäsningen börja på skaljästen. Jag har svårt att rekommendera något här eftersom du inte vet/skriver vad det är för druvsort. 25 grader är lämplig starttemperatur.

5. Låt jäsa i ca 10 dagar med skal och kärnor. I början måste du röra om varannan timme eller så. När jäsningen är ordentligt igång sänker du temperaturen till 18-19 grader och när alkoholhalten börjar bli påtaglig (tänk starköl) behöver du inte röra så ofta. Försök dock att se till att inte fruktmassan längst upp torkar för då börjar det bildas ättika i vinet.

6. Problem: Nu ska vinet pressas. Du behöver en hink till eller, ännu bättre, en dammejanne av glas. En del vin rinner av sig själv och kan hällas direkt i dammejannen. Fruktmassan med skal och kärnor ska pressas. Om man har en press varvar man med stjälkar (se 3) och pressar en gång. Sedan river man "kakan" lassar in allt i pressen igen och kör en gång till. Efter som du inte har någon press (knappsat troligt) får du komma på något själv.

7. Låt det pressade vinet stå lufttätt, med jäsrör, tills det jäst ut.


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: mån okt 23, 2006 15:09 
Offline
Färsk jäst
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön okt 15, 2006 1:00
Inlägg: 7
Tack för ett långt och utförligt inlägg :D

Blev ingen skördning i helgen.. snyft. Min envisa farmor trodde inte
de var tillräckligt mogna, ska ta en titt på kärnorna till helgen!

Tolkar jag dig rätt om jag ska skaljäsa utan socker och vatten för att
sedan tillsätta vatten och socker efter pressningen?


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: tis okt 24, 2006 0:14 
Offline
Föredetta moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre okt 15, 2004 1:00
Inlägg: 528
Nej, vad jag sa är att man kan tillsätta socker (om nivån är låg) men inte vatten. Bättre ändå är att tillsätta koncentrat, alltså sammköra med en lämplig vinsats, eller gör en sats vin "vid sidan av" och blanda. Jag tror inte att vindruvor blir så smakrika i Sverige, med så få soltimmar, så att det någonsin skulle behövas extra vatten. Troligare tvärt om.

Ska du dryga ut med tex. äpplen behövs det väl... I så fall följ receptet.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 17 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], Google [Bot], Knox


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013