Vinsvala / Campden?
- andersberglund
- Finjäsare
- Inlägg: 75
- Blev medlem: lör jun 05, 2004 2:00
- Ort: Strax norr om Gävle
Vinsvala / Campden?
Sitter och läser på lite om svala för att få bättre kläm på det hela, kanske kan någon som känner sig manad förklara om jag tänker rätt eller fel.
Vinsvala / Campden Tablets kan användas till flera saker:
1. Rengöra material som flaskor, jäshinkar och dyl.
Två tabletter (1g / 1krm) till 5 liter vatten. Ingen eftersköljning behövs.
2. Förhindra vildjäsning innan tillsättning av jäst.
En tablett (0.5g / 0.5krm) per fem liter vätska. Vänta minst 12 timmar innan tilsättning av jäst.
3. Vid varannan omtappning för att förhindra oxidation av vinet.
En tablett (0.5g /0.5krm) per fem liter.
Så vad säger ni kunniga här på forumet... Har jag några rätt i mina slutsater eller är allt uppåt väggarna?
/anders
Vinsvala / Campden Tablets kan användas till flera saker:
1. Rengöra material som flaskor, jäshinkar och dyl.
Två tabletter (1g / 1krm) till 5 liter vatten. Ingen eftersköljning behövs.
2. Förhindra vildjäsning innan tillsättning av jäst.
En tablett (0.5g / 0.5krm) per fem liter vätska. Vänta minst 12 timmar innan tilsättning av jäst.
3. Vid varannan omtappning för att förhindra oxidation av vinet.
En tablett (0.5g /0.5krm) per fem liter.
Så vad säger ni kunniga här på forumet... Har jag några rätt i mina slutsater eller är allt uppåt väggarna?
/anders
Vinsvala / Campden?
Alla rätt!!
Stjärna i kanten för bra sammanställning.
Stjärna i kanten för bra sammanställning.
Vinsvala / Campden?
Kan man rengöra med damejanne å hävert med vinsvavla, skölja ur å sen använda dessa när jag ska tillsätta socker och buteljera min cider?? Enl vissa skribenter ska man inte använda vinsvavla om man ska få kolsyra senare.
- Morty81
- Bryggmästare
- Inlägg: 342
- Blev medlem: fre aug 26, 2005 2:00
- Ort: I min lilla v?rld av blommor
Vinsvala / Campden?
rengör med maskindiskmedel istället...
Se till att skölja ur det ordentligt.
Se till att skölja ur det ordentligt.
Vinsvala / Campden?
ok, tack för hjälpen !
Re: Vinsvala / Campden?
Det är inte vildjäsning man i första hand stoppar utan infektion. Vildjäsning är jäsning med den jäst som sitter, naturligt, på frukten. (I fallet vin är det vinjäst men kanske inte den man själv skulle välja. Infektion är andra svampar och bakterier (som oxå trivs i sockerlösning) som istället för kompisen C2H5OH producerar ättika och/eller värre.andersberglund skrev:2. Förhindra vildjäsning innan tillsättning av jäst.
En tablett (0.5g / 0.5krm) per fem liter vätska. Vänta minst 12 timmar innan tilsättning av jäst.
Jästsvamparna är förvånande toleranta mot svavel faktiskt! En annan effekt är att en viss svavelnivå gör jäsningen långsammare och längre vilket är bra.
Vinsvala / Campden?
Glöm inte att det förhindrar / försvårar oxidation .
Fat #1 - Välhumlad American Ale
Lager....
2L Krusbärsvin 1del blåbär
1L Blåbärsvin
20L Maskrosvin - Klarning/Lagring ´06
Lager....
2L Krusbärsvin 1del blåbär
1L Blåbärsvin
20L Maskrosvin - Klarning/Lagring ´06
Vinsvala / Campden?
Finns det andra sätt att förhindra oönskade bakterier, samt att svavel påverkar vinets jäsning, än att använda vinsvalva/campden ?
Vinsvala / Campden?
Inte vid starten av jäsningen, mig veterligen. Vid efterkonservering däremot, kan man använda kaliumsorbat eller till vitvin askorbinsyra.
Rudi
Rudi
Vinsvala / Campden?
Bästa sättet är att så fort som möjligt hälla i en stor aktiv jäst kultur. Förutom att äta och föröka sig så skapar jästen en fruktansvärt ogästvänlig miljö för andra bakterier/organismer än de själva.
Fat #1 - Välhumlad American Ale
Lager....
2L Krusbärsvin 1del blåbär
1L Blåbärsvin
20L Maskrosvin - Klarning/Lagring ´06
Lager....
2L Krusbärsvin 1del blåbär
1L Blåbärsvin
20L Maskrosvin - Klarning/Lagring ´06
Vinsvala / Campden?
Problemet är väl det att jag ska försöka mig på att göra ett vildjäst vin, utan att egentligen ha särskilt mycket tillsatser (färdigjäst b.la.) i.
Är det en idé att jäsa igång en förkultur på samma ingredienser som vinet, som man istället matar med ämnen som får jäst att växa, typ näringsämnen istället för socker.
Är det en idé att jäsa igång en förkultur på samma ingredienser som vinet, som man istället matar med ämnen som får jäst att växa, typ näringsämnen istället för socker.
Vinsvala / Campden?
Fördelen skulle i så fall vara att du vet att du har en aktiv vildjästkultur innan du s.a.s. riskerar frukten.
Jästnärsalt är bra, men du måste ha socker/russin därtill, gärna lite syra också. Detsamma gäller sedan själva vinmusten också.
Huruvida vildjäst skulle överleva svavling har jag ingen aning om, du kan pröva i liten skala.
Den vildjäst som finns på svenska frukter/bär är inte lika alkoholbildande som den som finns på druvor i vinländerna. Jag har druckit svensk vildjäst "nyponsherry", utan snusksmak - det går att få ett rent vin, men
den hade dålig alkoholstyrka.
Jästen lever och förökar sig alltså på kolhydrater, och då är sockerarterna
de mest lättillgängliga. Jästnäring kan inte i sig själv omvandlas till alkohol
eller kolsyra.
Varför vill du prompt vildjäsa?
Rudi
Jästnärsalt är bra, men du måste ha socker/russin därtill, gärna lite syra också. Detsamma gäller sedan själva vinmusten också.
Huruvida vildjäst skulle överleva svavling har jag ingen aning om, du kan pröva i liten skala.
Den vildjäst som finns på svenska frukter/bär är inte lika alkoholbildande som den som finns på druvor i vinländerna. Jag har druckit svensk vildjäst "nyponsherry", utan snusksmak - det går att få ett rent vin, men
den hade dålig alkoholstyrka.
Jästen lever och förökar sig alltså på kolhydrater, och då är sockerarterna
de mest lättillgängliga. Jästnäring kan inte i sig själv omvandlas till alkohol
eller kolsyra.
Varför vill du prompt vildjäsa?
Rudi
Vinsvala / Campden?
Jag har aldrig gjort det med vin, men borde vara desamma som med öl. Då sätts en liter vört ut och får stå ute över natten, nu när det är så pass kallt ute är det nog bäst att låta den stå inne 1-2 dygn efter det med.
Sen drar man på lock och allt och försäkrar sig om att det jäser, när det jäst ut 3-5% eller runt det så provsmakar man ifall det smakar ok eller fall det är nån fulbakterie som fått fäste. Är det ok så använder man jästen i hela sattsen och fortsätter som vanligt.
Sen drar man på lock och allt och försäkrar sig om att det jäser, när det jäst ut 3-5% eller runt det så provsmakar man ifall det smakar ok eller fall det är nån fulbakterie som fått fäste. Är det ok så använder man jästen i hela sattsen och fortsätter som vanligt.
Fat #1 - Välhumlad American Ale
Lager....
2L Krusbärsvin 1del blåbär
1L Blåbärsvin
20L Maskrosvin - Klarning/Lagring ´06
Lager....
2L Krusbärsvin 1del blåbär
1L Blåbärsvin
20L Maskrosvin - Klarning/Lagring ´06
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster