Skönt att inte behöva skämmas för dåliga tips
Kul med likörbodyn, har inte haft något sådant själv. Är det typ en ren sockerlag eller innehåller den andra smakämnen också?
/TT
2 november dags för en samling glöggrecept?
- TommyTurbo
- Föredetta moderator
- Inlägg: 373
- Blev medlem: tis mar 09, 2004 1:00
2 november dags för en samling glöggrecept?
Kände att jag måste bumpa denna tråden så här innan jul.TommyTurbo skrev:OK, som tidigare utlovat kommer här ett recept på VÄRLDENS absolut bästa glögg:
Tag en burk som rymmer mer än 1 liter lägg i följande:
2 Kanelstänger brutna på mitten
25 Kryddnejlikor hela
1 msk Kardemummakärnor hela
4 Bitar hel ingefära stora som en tumnagel
2 Pommeransskal i bitar stora som en tumnagel
10 Sötmandlar skurna på mitten
1 Näve russin
8 dl sprit
Låt detta stå 4-7 dagar och skaka om lite varje dag.
Sila av kryddorna och häll ner i en STOR gryta. Häll i 3 pavor hyggligt rödvin (skall vara fylligt och fruktigt, "Down Under" skall jag prova med i år kostar 55 spänn på bolaget och har skruvkork!)
Plocka fram en mindre kastrtrull och sätt en sockerlag, d.v.s. lite vatten (ca 1dl) och mycket socker (kanske 3dl) smält samman vatten och socker och häll detta i sora grytan med gosakerna i. Värm upp den stora grytan och smaka av om det behövs mer socker eller ej. Mängden socker kan justeras beroende på tycke och smak.
Om ni inte lyckas dricka upp allt i den stora grytan direkt så tappa upp det på flaskor (t.ex. vinflaskorna) den håller sig länge, lätt ett år!!
Jag lovar att denna glögg är fulltsändigt outstanding, har gjort den 10 år i sträck nu och alla som smakat den är MYCKET nöjda!
/TT
Jag provade att göra denna glögg a´la TT och mums vad god den blev.
Jag använde 3,5 dl socker och vinet "Lamura Prima Nero d'Avola Syrah 2005 (nr 2289) " som kostar 58 kr flaskan.
Jag tillsatte även en delad vaniljstång i blandningen + att jag bytte ut två dl sprit mot vaniljvodka......
2 november dags för en samling glöggrecept?
Håller med tomtom att sockret ska karamelliseras. Brukar alltid göra detta vid bordet på julafton. Så gjorde min far och farfar och säkert fler generationer innan. En fonduepanna, en metallsil, en såssked, stark osötad glögg av valfritt recept, gammeldags bitsocker och en rechaud (spritlåga). Värm glöggen och ös glöggen över silen med sockerbitarna, tutta på och ös tills det slöutar brinna. Än har inga hus brunnit upp.
2 november dags för en samling glöggrecept?
Hej.TommyTurbo skrev: 4 Bitar hel ingefära stora som en tumnagel
/TT
Ska det vara torkad lr färsk ingerfära?
Tjejjen i affären sa torkad och jag hoppas hon inte lurade dig.
2 november dags för en samling glöggrecept?
Sådär nu är glöggen enligt TT recept satt .
Återkommer med resultat om hur det blev!
Återkommer med resultat om hur det blev!
2 november dags för en samling glöggrecept?
Även jag har satt en sats efter TommyTurbos recept. Jag lät satsen med sprit stå i sex dagar.
Det svåra var nog inte att försöka hålla sig från att dricka upp det i kastrullen, det var snarare att försöka hålla sig från att dricka upp den kryddade rena spriten. Det hade blivit en makalöst bra shot med lite socker i tror jag. En glögg-shot liksom. Ska nog sätta en sats av de kryddor som är kvar.
Det färdiga resultatet tyckte jag blev utmärkt. Jag är ingen större glögg-kännare men hade en flaska Blossa, 10%, att jämföra med. Den hemlagade smakade definitivt mer kryddat och med mindre smak av rödvinet. Det känns dock att alkoholstyrkan är högre i den hemlagade. Smakar dock inte "sprit" på något vis. Mycket gott tycker jag.
Tack för receptet
Det svåra var nog inte att försöka hålla sig från att dricka upp det i kastrullen, det var snarare att försöka hålla sig från att dricka upp den kryddade rena spriten. Det hade blivit en makalöst bra shot med lite socker i tror jag. En glögg-shot liksom. Ska nog sätta en sats av de kryddor som är kvar.
Det färdiga resultatet tyckte jag blev utmärkt. Jag är ingen större glögg-kännare men hade en flaska Blossa, 10%, att jämföra med. Den hemlagade smakade definitivt mer kryddat och med mindre smak av rödvinet. Det känns dock att alkoholstyrkan är högre i den hemlagade. Smakar dock inte "sprit" på något vis. Mycket gott tycker jag.
Tack för receptet
2 november dags för en samling glöggrecept?
BUMP!
Jag är lite osäker på det här med spriten, hur mycket man ska ha skiljer sig väldans. Vår kokbok använder 5dl vatten för att få ur smaken ur kryddorna. På detta forumet använder folk 50/50 med brännvin/rödvin. Kanske funkar med 30%ig glögg, har aldrig testat. Jag kommer i varje fall köra med jättelite socker och desto mer kryddor. Har 4~5 dl hemdestillerat av bästa kvalité (min bästa kvalité = duglig kvalité tror jag) som nu står o drar till sig julens aromer i väntan på min box med rödvin. Det måste vara färdigt till 11e.
Satte även på ett kryddat brännvin för riktiga män som skall inmundigas samtidigt:
Sprit, massa hackad vitlök, ingefära(pulver/mald) och en kanelstång. Kan säga att det luktade inte gott, men det blir såklart bättre då det har fått lagra ihop sig ett litet tag.
Jag får tacka kära TT för hans recept. Jag har hämtat en del inspiration därifrån i afton. Får se hur det smakar om någon vecka.TommyTurbo skrev:OK, som tidigare utlovat kommer här ett recept på VÄRLDENS absolut bästa glögg:
...recept...
/TT
Jag är lite osäker på det här med spriten, hur mycket man ska ha skiljer sig väldans. Vår kokbok använder 5dl vatten för att få ur smaken ur kryddorna. På detta forumet använder folk 50/50 med brännvin/rödvin. Kanske funkar med 30%ig glögg, har aldrig testat. Jag kommer i varje fall köra med jättelite socker och desto mer kryddor. Har 4~5 dl hemdestillerat av bästa kvalité (min bästa kvalité = duglig kvalité tror jag) som nu står o drar till sig julens aromer i väntan på min box med rödvin. Det måste vara färdigt till 11e.
Satte även på ett kryddat brännvin för riktiga män som skall inmundigas samtidigt:
Sprit, massa hackad vitlök, ingefära(pulver/mald) och en kanelstång. Kan säga att det luktade inte gott, men det blir såklart bättre då det har fått lagra ihop sig ett litet tag.
För böveln
- S Tout
- Bryggare
- Inlägg: 146
- Blev medlem: mån jan 09, 2012 22:03
- Utrustning: Grainfather
- Ort: Västerbergslagen
Re: 2 november dags för en samling glöggrecept?
Sprit å vitlök tillsammans blir ett alldeles utmärkt kräkmedel
D ä gott mä ööl Börje!
Nyligen tappat HAGENS:Hops Kills Kommunists, Imp. Lakrits Stout, Imp. Winter Stout, Sciccos Lager och Ale, Kolarbärs.
På G, HAGENS: 25L Gårdsvin 2014-15-16, 121L Äppelvin, Rabarbervin 2015 och 2016, Hallon och Rabarbervin.
Nyligen tappat HAGENS:Hops Kills Kommunists, Imp. Lakrits Stout, Imp. Winter Stout, Sciccos Lager och Ale, Kolarbärs.
På G, HAGENS: 25L Gårdsvin 2014-15-16, 121L Äppelvin, Rabarbervin 2015 och 2016, Hallon och Rabarbervin.
Re: 2 november dags för en samling glöggrecept?
ja nog tror då jag på någon form av akvavit före en vitlökssnaps
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster