Hej,
Vi började en vinsats i söndags och inga bubblor i jäsröret än! Vi har använt oss av ett färdigt kit med jäst och enzymer från PGW tror jag det var.
Recept som följde med kitet:
4 kg blåbär
4 kg lingon
6 kg socker
10 liter kokhett vatten
Bären var frusna men tinade och mosades innan. Det blev så mycket vätska av bären att vi inte behövde tillsätta mer vatten för att komma upp i 22 liter i hinken. Jäst tillsattes när satser var ca 30 grader.
Inga bubblor men trycker vi på locket bubblar det. Räknas det? Ser inge skum och doftar inte speciellt jäst i hinken.
Kan vi tillsätta vanlig blå torrjäst från Coop för att få igång det? Har ingen bryggbutik i närheten så måste annars beställa online (starkvinsjäst?) vilket inte kommer förrän efter helgen...
Vin jäser inte - kan man bruka vanlig torrjäst?
Re: Vin jäser inte - kan man bruka vanlig torrjäst?
Visst kan man, men vilken jäst man använder påverkar ofta smaken, så det är ju rätt stor risk att det kanske inte smakar så gott.
Men 6 kg socker på 22 liter låter som för hög sockerhalt, särskilt eftersom bären antagligen har lite socker i sig också.
Om jag inte räknar fel blir det mer än 272 g socker per liter, vilket skulle ge minst 16 %, och väldigt få vinjäster orkar jäsa så mycket. Framförallt är det för mycket socker att ha i redan från början, hälften hade nog varit bättre vid start och sen göra en eller två sockertillsatser under jäsningens gång. Men som sagt var, jästen hade nog inte orkat jäsa ut det sista så det hade nog blivit ett väldigt sött vin.
Lösningen är nog snarare att späda ut med nåt för att få ner sockerhalten.
Men 6 kg socker på 22 liter låter som för hög sockerhalt, särskilt eftersom bären antagligen har lite socker i sig också.
Om jag inte räknar fel blir det mer än 272 g socker per liter, vilket skulle ge minst 16 %, och väldigt få vinjäster orkar jäsa så mycket. Framförallt är det för mycket socker att ha i redan från början, hälften hade nog varit bättre vid start och sen göra en eller två sockertillsatser under jäsningens gång. Men som sagt var, jästen hade nog inte orkat jäsa ut det sista så det hade nog blivit ett väldigt sött vin.
Lösningen är nog snarare att späda ut med nåt för att få ner sockerhalten.
Re: Vin jäser inte - kan man bruka vanlig torrjäst?
Tusen tack för svaret! Efter att ha läst på forumet låter det helt klart som receptet vi hade innehöll väldigt mycket socker kontra vätska.
Vi har spätt det lite mer och kan se lite skum på ytan nu så håller tummarna! Ska erkänna att vi testar också med vanlig brödjäst och får se hur det går.
Det är andra gången jag och sambon testar att brygga vin så det får bli ett experiment i jäsning och smak!
Vi har spätt det lite mer och kan se lite skum på ytan nu så håller tummarna! Ska erkänna att vi testar också med vanlig brödjäst och får se hur det går.
Det är andra gången jag och sambon testar att brygga vin så det får bli ett experiment i jäsning och smak!
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 5
- Blev medlem: sön feb 11, 2024 19:12
- Utrustning: Plastdunkar och jäst
Re: Vin jäser inte - kan man bruka vanlig torrjäst?
Glöm inte jästnärsalt, kan vara svårt att få jäsningen att gå bra utan det när det gäller fruktvin. Många renodlade vinjäster innehåller det per automatik för att få en fin jäsning.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster