För att inte få in syre i damejeanne eller annan behållare vore det ju lämpligt om man bytte vinvolymen mot tex CO2 så inget syre kommer in och sabbar.
Typ en 16g kolsyrepatron med en nålventil som sitter i en silikonpropp och bredvid i proppen sitter en slang ner i vinet. När man öppnar ventilen så CO2 åker ner i behållaren så åker vin upp i slangen.
Någon som har riggat en liten 16g kolsyrepatron så?
Någon kanske har en annan lösning?
Ta upp vinprov och ersätta med CO2
Re: Ta upp vinprov och ersätta med CO2
Jag har inte provat själv. Men med tiden kanske du får mousserande vin om du använder kolsyra? Kanske bättre om du använder kvävgas istället? Typ sådana där patroner till gräddsifoner.
Re: Ta upp vinprov och ersätta med CO2
Kväve skulle faktiskt inte vara lämplig i detta fall med tanke på att den är lättast av de olika gaserna i luft. Då skulle den åka ur behållaren och vanlig luft (inklusive syre) skulle åka ner i behållaren.
CO2 i tyngst av de vanliga luftgaserna + bildas naturligt i jäsningen så den skulle vara lämplig. Den sjunker ner till vinytan och lägger sig som ett skyddande lager.
Kväve (N2): Molekylvikt 28
Syre (O2): Molekylvikt 32
Argon (Ar): Molekylvikt 40
Koldioxid (CO2): Molekylvikt 44
Den ska ju bara in upptill i behållaren. Inte bubblas ut nere i vinet.. Så jag tror inte det är någon risk att man kolsyrar själva vinet.
CO2 i tyngst av de vanliga luftgaserna + bildas naturligt i jäsningen så den skulle vara lämplig. Den sjunker ner till vinytan och lägger sig som ett skyddande lager.
Kväve (N2): Molekylvikt 28
Syre (O2): Molekylvikt 32
Argon (Ar): Molekylvikt 40
Koldioxid (CO2): Molekylvikt 44
Den ska ju bara in upptill i behållaren. Inte bubblas ut nere i vinet.. Så jag tror inte det är någon risk att man kolsyrar själva vinet.
1. Vad kan man jäsa?
2. Allt som inte skriker går att jäsa
3. Allt går att jäsa
2. Allt som inte skriker går att jäsa
3. Allt går att jäsa
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 12 och 0 gäster