Behöver råd. Har köpt Ekens Lantvin (Röd vinsats). Vill brygga vinet med en högre alkoholhalt ca 17-18%. Har starkvinsjäst och bryggsocker.
Min fråga är då om man ska tillsätta starkvinsjästen samtidigt eller istället för jästen som följer med vinsatsen?
Hur beräknar jag hur mycket bryggsocker som ska tillsättas för att få en alkoholhalt på 17-18%? Har en oechslemätare.
Starkvinsjäst i Ekens lantvin
Re: Starkvinsjäst i Ekens lantvin
Det är väl väldigt få jästsorter som klarar så hög alkoholhalt? Även om den är specificerad för upp till 18% så är det under optimala förhållanden.
När jästen får kämpa hårt så tenderar den dessutom att skapa biprodukter som inte smakar så gott.
Det normala för att få alkoholstarka viner är ju annars att man spetsar dem med sprit för att få upp alkoholhalten, just för att man inte vill stressa jästen så mycket att det blir dålig smak.
Är man osäker på om jästen kommer att orka är det dessutom dumt att tillsätta allt socker från början, bättre att börja med mindre mängd och sen göra mindre sockertillsatser tills man märker att jästen inte orkar mer. Annars riskerar du att få ett vin med alldeles för mycket restsocker.
När jästen får kämpa hårt så tenderar den dessutom att skapa biprodukter som inte smakar så gott.
Det normala för att få alkoholstarka viner är ju annars att man spetsar dem med sprit för att få upp alkoholhalten, just för att man inte vill stressa jästen så mycket att det blir dålig smak.
Är man osäker på om jästen kommer att orka är det dessutom dumt att tillsätta allt socker från början, bättre att börja med mindre mängd och sen göra mindre sockertillsatser tills man märker att jästen inte orkar mer. Annars riskerar du att få ett vin med alldeles för mycket restsocker.
Re: Starkvinsjäst i Ekens lantvin
Ha i all jäst. Den kommer behövas
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster