"Nästan jäst klart" - närdå då?
"Nästan jäst klart" - närdå då?
Edelman mfl rekommenderar ju eftersötning av starkvin när det "nästan jäst klart". Hur skall man veta när det infaller? Finns det något mått typ x antal jäsbubblor per minut eller så?
-
- Newbie
- Inlägg: 1
- Blev medlem: fre dec 15, 2023 8:58
Re: "Nästan jäst klart" - närdå då?
Vin verkar inte vara så exakt så man får nog höfta lite jag eftersötade ’nyligen’ (kanske 2 månader sen nu) rabarbervin när det inte bubblade i röret längre men jag tänkte att det säkert jäser lite ändå. Mycket riktigt, det jäser fortfarande nu men inte så mycket att det bubblar i vattenlåset. Däremot ser man bubblorna i damejeannen
Tror helt på allvar inte det är så viktigt exakt när, för jäser gör det förmodligen om du inte väntar typ ett år med att eftersöta.
Tror helt på allvar inte det är så viktigt exakt när, för jäser gör det förmodligen om du inte väntar typ ett år med att eftersöta.
Re: "Nästan jäst klart" - närdå då?
Inte i absolut tal tror jag, men har för mig Edelman just beskriver att man räknar antalet bubblor per minut när det jäser som mest och från det räknar ut hur många bubblor per minut det ska vara när det "nästan jäst klart"? Tyvärr är min Edelman-bok borta sen många år.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster