Fläderbärsvin 2023 dagbok
Fläderbärsvin 2023 dagbok
Hej,
säsongen för fläderbär står vid dörren och snart blir det åka av!
Då jag är inne på mitt andra riktiga år av vinbryggnig tänkte jag skapa denna tråd som en dagbok av vad som sker med vinet och i processen.
Jag vet själv att innan jag började med bryggning och letade kunskap var liknande trådar värda guld för att snappa upp kunskap och hitta inspiration.
På meritlistan har jag:
6 satser öl med Grainfather
2 fläderblomvin
1 rabarervin
1 fläderbärsvin
1 fläderbärsglögg
Fläderbärsvinet förra året som klarnade med klarningmedel och inte lagrades blev väldigt trevligt men det blev mycket sämre efter vart med en konstig bitterhet.
Nu har jag beställt en damejeanne på 20 liter för att kunna lagra och förbättra fjolårets test.
Receptet för årets vin kommer vara i runda slängar:
5+ kg Fläderbär
Vatten för att få upp nivån till 20 L
4 kg socker
Citronsyra
Vinsyra
Vinsvala
Jästnäring
Pectolase
Jäst (Lalvin RC 212)
Tanken är att först låta det jäsa ut i en jäshink.
Sedan flyttas för sekundär fermetering i glasflaskan i minst 4 månader.
Till sist, tappa upp på glasflaskor med kork för att lagras.
Jag har hittills inte jobbat med exakta mått eller oechslevärden utan gjort lite som med matlagning. I stundens hetta får saker och ting ske som det faller in.
Vi får se hur det går helt enkelt!
säsongen för fläderbär står vid dörren och snart blir det åka av!
Då jag är inne på mitt andra riktiga år av vinbryggnig tänkte jag skapa denna tråd som en dagbok av vad som sker med vinet och i processen.
Jag vet själv att innan jag började med bryggning och letade kunskap var liknande trådar värda guld för att snappa upp kunskap och hitta inspiration.
På meritlistan har jag:
6 satser öl med Grainfather
2 fläderblomvin
1 rabarervin
1 fläderbärsvin
1 fläderbärsglögg
Fläderbärsvinet förra året som klarnade med klarningmedel och inte lagrades blev väldigt trevligt men det blev mycket sämre efter vart med en konstig bitterhet.
Nu har jag beställt en damejeanne på 20 liter för att kunna lagra och förbättra fjolårets test.
Receptet för årets vin kommer vara i runda slängar:
5+ kg Fläderbär
Vatten för att få upp nivån till 20 L
4 kg socker
Citronsyra
Vinsyra
Vinsvala
Jästnäring
Pectolase
Jäst (Lalvin RC 212)
Tanken är att först låta det jäsa ut i en jäshink.
Sedan flyttas för sekundär fermetering i glasflaskan i minst 4 månader.
Till sist, tappa upp på glasflaskor med kork för att lagras.
Jag har hittills inte jobbat med exakta mått eller oechslevärden utan gjort lite som med matlagning. I stundens hetta får saker och ting ske som det faller in.
Vi får se hur det går helt enkelt!
Re: Fläderbärsvin 2023 dagbok
Ser bra ut! Ska bli spännande att följa.
Tror det är bäst att ändå vara ganska noga med både svavel och syror, men det vet du säkert redan
Re: Fläderbärsvin 2023 dagbok
Ursäkta för jag kapar lite tråd men mitt fl-bär vin satte precis igång med jäsningen och det är de kraftigaste ploppningar som jag har hört i min lilla vinkarriär.
Först ingenting på 2 dagar sedan Braaaaaapp 5 luftbubblor på en sekund, still going strong efter två dagar nu. Jag hoppas det blir bra och för dig med Ts såklart.
Först ingenting på 2 dagar sedan Braaaaaapp 5 luftbubblor på en sekund, still going strong efter två dagar nu. Jag hoppas det blir bra och för dig med Ts såklart.
Re: Fläderbärsvin 2023 dagbok
Spännande! Om ni lyckas få vinet att klarna får ni gärna berätta hur ni gjorde det. Gjorde fläderbärsvin som stod ett år och var fortfarande grumligt…
Re: Fläderbärsvin 2023 dagbok
Då är bären plockade och rensade.
Tidigare har jag rensat med en gaffel men i år gjorde jag det för hand.
Tidsmässigt liknande, men det blev inga småkvistar. Förbättring till nästa år kommer vara att ha flera påsar som fylls till en mindre grad.
Nu hade vi två som var väl fyllda och det resulterade i att bären i botten krossades och försvårade processen med kladd.
En 10 liters hink fylldes till en tredjedel och sedan hälldes vatten i för att tvätta bären.
Detta gör också att omogna bär, kryp och skräp flyter till ytan och är lätta att plocka bort.
För överintresserade så gav 11kg bär på kvist, 9 kg rensat. Bären kommer nu frysas in och bryggningen påbörjas i veckan.
Samtliga bär kommer användas i bryggden, så ovanstånde recept blir inte helt korrekt.
Förra årets sats hade en otrolig mörk färg med toner av björnbär och svarta vinbär vilket är något jag vill återskapa.
Tidigare har jag rensat med en gaffel men i år gjorde jag det för hand.
Tidsmässigt liknande, men det blev inga småkvistar. Förbättring till nästa år kommer vara att ha flera påsar som fylls till en mindre grad.
Nu hade vi två som var väl fyllda och det resulterade i att bären i botten krossades och försvårade processen med kladd.
En 10 liters hink fylldes till en tredjedel och sedan hälldes vatten i för att tvätta bären.
Detta gör också att omogna bär, kryp och skräp flyter till ytan och är lätta att plocka bort.
För överintresserade så gav 11kg bär på kvist, 9 kg rensat. Bären kommer nu frysas in och bryggningen påbörjas i veckan.
Samtliga bär kommer användas i bryggden, så ovanstånde recept blir inte helt korrekt.
Förra årets sats hade en otrolig mörk färg med toner av björnbär och svarta vinbär vilket är något jag vill återskapa.
Re: Fläderbärsvin 2023 dagbok
Hajemän, just när det kommer till det så blir det våg.
Men uppskatar att du kommenterar då man aldrig vet vad för kritisk kunnskap man saknar!
Re: Fläderbärsvin 2023 dagbok
Bryggning!
Går man en redigt slapp utbildning så är man ledig på onsdagar och kan spendera dagen med att brygga!
Tinade de frysta bären i kastruller. Lät det simmra för att bären skulle brytas upp. Tillsatte allt i brygghinken.
Kokade upp vatten och tillsatte 3.9kg socker.
När det var upplöst hällde jag det i hinken.
Tillsatte vatten till 20 liter.
Efter det svalnat lite tillsattes 2.5g vinsvala, 6 tsk citronsyra, 1 tsk vinsyra och jästnäring. 16h senare tillsattes pectolase.
Imorgonbitti, 24h efter pectolasen ska jästen tillsättas.
Vinsvalan har gjort sitt och ingen vildjäst har börjat, vilket är skönt!
Det smakar verkligen trevligt och överväger att plocka mer för att göra en minisats, sylt eller kanske glögg...
Går man en redigt slapp utbildning så är man ledig på onsdagar och kan spendera dagen med att brygga!
Tinade de frysta bären i kastruller. Lät det simmra för att bären skulle brytas upp. Tillsatte allt i brygghinken.
Kokade upp vatten och tillsatte 3.9kg socker.
När det var upplöst hällde jag det i hinken.
Tillsatte vatten till 20 liter.
Efter det svalnat lite tillsattes 2.5g vinsvala, 6 tsk citronsyra, 1 tsk vinsyra och jästnäring. 16h senare tillsattes pectolase.
Imorgonbitti, 24h efter pectolasen ska jästen tillsättas.
Vinsvalan har gjort sitt och ingen vildjäst har börjat, vilket är skönt!
Det smakar verkligen trevligt och överväger att plocka mer för att göra en minisats, sylt eller kanske glögg...
Re: Fläderbärsvin 2023 dagbok
Snyggt! Vad var og? Vilken procent siktar du på?
Skulle också vilja tjata lite mer om syrorna, hur det kommer sig att det blev just den blandningen och mängden?
Skulle också vilja tjata lite mer om syrorna, hur det kommer sig att det blev just den blandningen och mängden?
Re: Fläderbärsvin 2023 dagbok
Tänkte ta og i morgon när jästen åker i.
Siktar på ett lättare vin då jag innan bryggt saker som bara gör en full men inte nöjd.
Kör på ett kombo av två olika recept
https://homebrewanswers.com/elderberry-wine-recipe/
https://honest-food.net/elderberry-wine-recipe/
Det andra receptet är lite mer satsigt och långt över min skicklighet och erfarenhet. Hank Shaw skriver att man ska mäta nivån på syran och socker. Detta som jag skrev ovan är något över mig och väljer att låtsas att jag inte läst det.
Det första receptet har dock en fast mängd på acid blend som ska tillsättas och denna är 2tbsp.
Hahaha oj!
Inser nu i skrivande stund att jag översatt tbsp till tesked och inte matsked...
Aja fuck, får tillsättas korrekt summa senare.
I alla fall, kör det första receptet gånger 4 Så 2tbps*4=8tbsp.
Efter forskning hittar jag att acid blend består av äppel, citron och vinsyra i en sammansättning av 50/40/10.
Har ej äppelsyra och hittar inte hur "starkt" det är, så ersätter detta med citronsyra.
Jag lägger mig i underkant för att kunna justera i efterhand.
Sockret är också i underkant av receptet då jag vill ha ett svagare vin under 12-14%.
Re: Fläderbärsvin 2023 dagbok
Hällde jästen i 50ml 36°c vatten, rörde om och sedan ner i hinken.
OG mättes och låg på 95 Kan läst av värdet fel då jag inte är särskilt bekant med att avläsa
OG mättes och låg på 95 Kan läst av värdet fel då jag inte är särskilt bekant med att avläsa
Re: Fläderbärsvin 2023 dagbok
Nejnej! Ta det lugnt, det står tsp i receptet så det ska vara teskedar.
Tycker själv syratillsatser är svåra. Har inte heller utrustning för syramätning utan blir till att gissa. Tycker man ska göra som du säger och försöka lägga i sig i underkant först och sen justera upp. Mitt förra bärvin blev alldeles för surt och det är riktigt tråkigt.
Det jag tror du behöver tänka på är att du har en betydligt större andel bär än receptet säger och eftersom bär är sura behöver du inte tillsätta lika mycket syra. Eventuellt kan du redan vara lite i överkant med den mängd du tillsatt nu.
Re: Fläderbärsvin 2023 dagbok
Min pH-mätare som jag köpte för hydroponisk odling har varit användbar även vid bryggning. Innan det körde jag dock med vanliga pH-remsor, de är billigare men lite svårare att avläsa (särskilt om musten har mycket färg).
Re: Fläderbärsvin 2023 dagbok
Receptet var på engelska och kallade för tbsp alltså matskedar, så det blev fel ändå.
Men tycker själv 8tbsp, alltså runt 1.2dl syra känns lite väl mycket.
Vet att smaken inte helt översätts till färdig produkt men det smakar lite platt, som att att saknas syra.
Men som du säger så kommer jag sitta ner i båten och justera senare!
Re: Fläderbärsvin 2023 dagbok
Kollade in några PH-remor på PWG men de hade bara stickor som mätte inom små spann och gjorde mig mest förvirrad för hur de skulle användas.
Men kanske är värt att testa att se om man kan hitta en universell mätare.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster