Hej, har planer på att prova göra ett vin på äpplen, vildhallon och körsbär till hösten. Jag har dock väldigt lite körsbär(ca 0.8liter och typ 1dl kärnor sparade) vildhallon har jag så jag kan ta ett par liter i alla fall.
Är det någon som gjort något liknande vin tidigare och kan dela med sig av erfarenheter kring hur mycket smak de olika bären ger?
Vill att det ska bli runt 10 - 15 liter vin i slutändan, tror ni körsbären kommer försvinna bara eller är det någon idé att ha med dem? Skulle annars kunna plocka en del nypon annars om det skulle funka bättre.
Mvh Micke
Bärvin på körsbär, hallon och äpple
Re: Bärvin på körsbär, hallon och äpple
Försvinna kommer de inte göra men resultatet blir ju såklart annorlunda än om du haft mer. Tror det kan bli bra med ca 5% körsbär som du beskriver. Men jag skulle strunta i de extra kärnorna. Hallon och nypon har jag aldrig jäst så det kan jag inte säga något om.
Re: Bärvin på körsbär, hallon och äpple
ju mer bär desto bättre. Minst halva färdiga mängden, annars blir det blaskigt. Alltså; om du gör 10L vin, minst 5L bär (men ännu hellre 7-8L). Släng med körsbären skulle jag säga.
Re: Bärvin på körsbär, hallon och äpple
En liten uppdatering:
Jag satte igång en omgång i lördags 9aug enligt nedan
8kg äpple (klyftor)
4kg plommon
0.8liter körsbär
1dl svarta vinbär (fanns i frysen)
4kg socker (sockerlag)
Totalt 12.5liter vatten
Mätte med oechle mätare till ca87
Sen finns ju en del socker i frukten som inte blir med när man mäter så(antar jag då frukten inte pressats)
Nu på kvällen 10sep så pluppade på bra med ca 40plupp/min, nu är det bara att ha tålamod
Jag satte igång en omgång i lördags 9aug enligt nedan
8kg äpple (klyftor)
4kg plommon
0.8liter körsbär
1dl svarta vinbär (fanns i frysen)
4kg socker (sockerlag)
Totalt 12.5liter vatten
Mätte med oechle mätare till ca87
Sen finns ju en del socker i frukten som inte blir med när man mäter så(antar jag då frukten inte pressats)
Nu på kvällen 10sep så pluppade på bra med ca 40plupp/min, nu är det bara att ha tålamod
Re: Bärvin på körsbär, hallon och äpple
Uppdatering:
Det har jäst på bra sen jag tillsatte jästen i söndags och pluppat i jäsröret enligt nedan.
10sep ca 44plupp/min
11sep ca 54plupp/min
12sep ca 38plupp/min
13sep ca 11plupp/min
Planen är nu att sila av frukten till helgen när det jäst i 6-7dagar. Får se om jag bara fiskar upp med durkslag/sil och sen tappar om på nytt kärl efter ytterligare några dagar eller om jag ska se om jag får tag i en silduk
Det har jäst på bra sen jag tillsatte jästen i söndags och pluppat i jäsröret enligt nedan.
10sep ca 44plupp/min
11sep ca 54plupp/min
12sep ca 38plupp/min
13sep ca 11plupp/min
Planen är nu att sila av frukten till helgen när det jäst i 6-7dagar. Får se om jag bara fiskar upp med durkslag/sil och sen tappar om på nytt kärl efter ytterligare några dagar eller om jag ska se om jag får tag i en silduk
Re: Bärvin på körsbär, hallon och äpple
Har nu silat av fruktmassan, det blev med durkslag och sedan lite mer finmaskig sil. Mätte Oechlegrader till ca -5, lät jäskärlet stå ett dygn sen tappade jag om för att få bort mer partiklar, tilllsatte då också jässtopp. Sen fick det stå i två dygn och sedan en ny omtappning för att få bort bottensatsen och sen tillsatte jag klarningsmedel. Nu får det stå till helgen och då blir det ny omtappning
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster