Hej, är ny på forumet och har börjat prova att brygga eget vin. Vilket är ert bästa vin ni gjort? Dela gärna med ert recept. Själv har jag hittills gjort dess:
Äppelvin
Rött vin (köpt sats)
Vitt chardonnay (köpt sats)
Maskrosvin(bulklagras atm)
Syrenvin(har jäst i snart 1 vecka)
//Micke
Ert bästa vin
Re: Ert bästa vin
Jag har inte hunnit med så många olika (och ett par försök blev misslyckade), men ett av de bättre gjordes på äppelmust och fläderbär. 10 liter äppelmust och en BigPack med fläderbär blev "nästan" som ett rödvin. Flädern gav väldigt mycket färg. Hade tänkt prova en sats med aronia i, men där kom inte jäsningen igång. Och nu har de grävt bort aronia-buskarna vid skolan (där jag brukade plocka).
Re: Ert bästa vin
Har bara gjort två ambitiösa vinbrygg + några rulles vinsatser i ungdomen. Märks stor skillnad efter två års lagring, äppelvin som jag bryggde -21 smakade mest jäst och surt först men öppnade en flaska nu igen och det har blivit mkt bättre. Förra årets blev nog bäst iaf. Recept blåbär/plommonvin 2022(ca 22 L)
8 kg blåbär
11 kg mirabell(små rödgula syrliga plommon, kan kallas ”körsbärsplommon”). Hade tvättat dessa med natriumbikarbonat i vatten enl. andras rekommendation på forumet.
4L vatten.(+3L till vid avsilning)
1+2,1 kg socker
Lalvin 71b-jäst
Wyeast jästnäring
Mosade frukten, tillsatte kokat vatten och första sockersatsen, pectolas, jästnäring, mäskjäsning i ”brewbag” i tunna i 6 dagar. Silade av frukten, hällde över 3 kg vatten över massan i påsen för att laka ur det sista. I med resten av sockret och jäste på Carboy i ca 2 mån. Omtappning, toppade upp med fjolårets äppelvin, självklarning och flasktappning efter ytterligare en månad.
Det blev ett fruktigt och friskt vin, klarröd fin färg men inte lika mörkt röd som rödvin. lättdrucket, smakar ganska syrligt men rundas förhoppningsvis av efter något års lagring. Alkohol ca 10,5 %, hade siktat på 12% men det jäste inte under 8 ochsle. Saknar fyllighet, tänker köra något liknande i år men med bas av äpple och sen mindre andel av många olika frukter: blåbär, körsbärsplommon, kanske aronia och/eller slånbärsavkok, druvor eller russin. Hoppas att det kan ge lite mer fyllighet och tänkte testa ha i sådan kultur för malolaktisk jäsning också. Roligt att prova sig fram i alla fall, man har alltid storslagna planer före årets brygg men sen blir det som det blir. Blåbärs/plommonvinreceptet ovan var tänkt att bli ngn slags rosé och så blev det inte alls.
8 kg blåbär
11 kg mirabell(små rödgula syrliga plommon, kan kallas ”körsbärsplommon”). Hade tvättat dessa med natriumbikarbonat i vatten enl. andras rekommendation på forumet.
4L vatten.(+3L till vid avsilning)
1+2,1 kg socker
Lalvin 71b-jäst
Wyeast jästnäring
Mosade frukten, tillsatte kokat vatten och första sockersatsen, pectolas, jästnäring, mäskjäsning i ”brewbag” i tunna i 6 dagar. Silade av frukten, hällde över 3 kg vatten över massan i påsen för att laka ur det sista. I med resten av sockret och jäste på Carboy i ca 2 mån. Omtappning, toppade upp med fjolårets äppelvin, självklarning och flasktappning efter ytterligare en månad.
Det blev ett fruktigt och friskt vin, klarröd fin färg men inte lika mörkt röd som rödvin. lättdrucket, smakar ganska syrligt men rundas förhoppningsvis av efter något års lagring. Alkohol ca 10,5 %, hade siktat på 12% men det jäste inte under 8 ochsle. Saknar fyllighet, tänker köra något liknande i år men med bas av äpple och sen mindre andel av många olika frukter: blåbär, körsbärsplommon, kanske aronia och/eller slånbärsavkok, druvor eller russin. Hoppas att det kan ge lite mer fyllighet och tänkte testa ha i sådan kultur för malolaktisk jäsning också. Roligt att prova sig fram i alla fall, man har alltid storslagna planer före årets brygg men sen blir det som det blir. Blåbärs/plommonvinreceptet ovan var tänkt att bli ngn slags rosé och så blev det inte alls.
Re: Ert bästa vin
Spännande med blåbärsvinet, jag tänkte göra ett vin på i princip bara blåbär i sommar, ha i enbär också som extra smaksättning. Kul att äppelvinet utvecklades så, blir spännande att se hur de jag har utvecklar sig. Blir ett nytt äppelvin i höst om jag har tid och plats, men med bättre tålamod och någon extra omtappning innan ja kör med klarningsmedel
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster