Jag har satt vin på röda vindruvor, röda plommon och svartvinbär. Jag använde saftmajan.
Jäsningen har avstannat och jag har tappat pm vinet o hällt bort bottensatsen.
Nu fattas det vin i damejanen, det blir alltså luft där
Jag undrar om man kan fylla på med köpvin, eller kanske det finns något annat sätt?
Kan det bildas ättika om det är för mycket luft i damejanen.
Tacksam för svar.
Omtappnig av rödvin
-
- Newbie
- Inlägg: 1
- Blev medlem: tis dec 06, 2022 10:36
- Utrustning: Saftmaja
Re: Omtappnig av rödvin
Det finns mycket man kan fylla på med.
Jag föredrar att tappa om strax innan jäsningen avstannat helt så det bildas kolsyra.
Köpevin funkar att fylla med, en del stoppa ner en nylonstrumpa och fyller med glaskulor (strumpan är för att om man släpper ner kulorna rakt av riskerar man att spräcka damejeannen).
Man kan också ta en kolsyrepatron och försöka lägga ett lager koldioxid ovanpå vinet.
Vinäger blir det om det kommer in ättiksyrabakterier, såna finns naturligt i luften men det är inte säkert det kommer in så mycket i damejeannen. Främsta anledningen till att minska luftmängden är att man inte vill att vinet ska oxidera så mycket.
Jag föredrar att tappa om strax innan jäsningen avstannat helt så det bildas kolsyra.
Köpevin funkar att fylla med, en del stoppa ner en nylonstrumpa och fyller med glaskulor (strumpan är för att om man släpper ner kulorna rakt av riskerar man att spräcka damejeannen).
Man kan också ta en kolsyrepatron och försöka lägga ett lager koldioxid ovanpå vinet.
Vinäger blir det om det kommer in ättiksyrabakterier, såna finns naturligt i luften men det är inte säkert det kommer in så mycket i damejeannen. Främsta anledningen till att minska luftmängden är att man inte vill att vinet ska oxidera så mycket.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster