Jag har tidigare gjort egen jäsning för destillation på vanligt sockervatten men vill nu förfina mina kunskaper genom att göra en veteöl. Jag har använt mig av ale-jäst som gick ut 8 månader sedan men som fortfarande lever (Safeale Wb-06).
När förkulturen var tillsatt började det bubbla som bara den redan efter en timma. Och fortsatte att bubbla starkt i 24 timmar tills det tvärnitade och inte bubblade något på nästan tre dagar. Nu började det bubbla lite med jämna mellanrum, men eftersom jag hade ett halft paket kvar av ganska rejält utgången jäst hällde jag ner allt och nu bubblar det lite mer ofta än tidigare med en takt som liknar den med min tidigare sockerjäsning.
Min fråga är om ni tror det kan varit någon bakterie som kommit in och att det är därför det slutade så tvärt eller att åldern av jästen skulle göra att den har problem att multiplicera sig själv.
(Ölen luktar ialf som jag tror den ska {grönt äpple})
Tusen tack i förväg!
Stark bubbling, men sedan stendött efter 24 timmar (8 månader gammal jäst).
Re: Stark bubbling, men sedan stendött efter 24 timmar (8 månader gammal jäst).
Om det började jäsa snabbt var det knappast nåt fel på jästen. I princip räcker det med en jästcell för att det ska börja jäsa. Att man har i mer jäst än så beror på att man vill att jäsningen ska komma igång snabbt så inte andra mikroorganismer hinner föröka sig mer än jästen.
Här har Luc provat med enbart ett korn jäst (scrolla ner för engelsk text)
http://wijnmaker.blogspot.com/2012/10/e ... t-one.html
Fokusera inte på hur mycket det bubblar, mät oechsle istället, lämpligen med ett par dagars mellanrum. Är det samma efter två dagar så har jäsningen avstannat, men minskar det så pågår jäsningen fortfarande. Du kan ha nån liten läcka som gör att det koldioxiden smiter ut där och inte genom jäsröret. Kör man vinhink kan det räcka med ett hårstrå mellan hink och lock för att det ska pysa ut där istället.
Här har Luc provat med enbart ett korn jäst (scrolla ner för engelsk text)
http://wijnmaker.blogspot.com/2012/10/e ... t-one.html
Fokusera inte på hur mycket det bubblar, mät oechsle istället, lämpligen med ett par dagars mellanrum. Är det samma efter två dagar så har jäsningen avstannat, men minskar det så pågår jäsningen fortfarande. Du kan ha nån liten läcka som gör att det koldioxiden smiter ut där och inte genom jäsröret. Kör man vinhink kan det räcka med ett hårstrå mellan hink och lock för att det ska pysa ut där istället.
Re: Stark bubbling, men sedan stendött efter 24 timmar (8 månader gammal jäst).
Tack så mycket @latmasken!
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst