Hallå!
Jag undrar vad man ska lagra i. I receptet står att man ska tappa om i ETT lagringskärl efter 10 - 14 dagar.
Följer bitidningens senaste recept på mjöd ganska precis. 2 liter honung dubbla vatten, jäst, jästnäring stabilisering och eftrsötning.
Mvh första gången
Johan
Mjöd förvaringkärl
Re: Mjöd förvaringkärl
Har bara gjort mjöd en gång, men tror det är samma principer som öl- vin och ciderjäsning. Kärlet ska vara tätt, det är det viktigaste. Det ska också vara lagom stort så att du kan fylla det helt - optimalt är om det inte finns någon luft i som kan oxidera mjödet, men lite luft blir det ju alltid. När det gäller material är rostfritt eller glas bäst, men plast funkar också ok om det ska lagras mindre än 6-12 månader.
Re: Mjöd förvaringkärl
Tack för svar och ursäkta min sena replik.
Så om man nu har tex 7 liter i ett kärl för 20 för att man helt enkelt tar vad man har. Vad riskeras?
Johan
Så om man nu har tex 7 liter i ett kärl för 20 för att man helt enkelt tar vad man har. Vad riskeras?
Johan
Re: Mjöd förvaringkärl
Har mjödet jäst klart efter 10-14 dagar? Om inte tror jag inte det är några större risker eftersom jäsningen kommer pressa ut syret. Om mjödet har jäst klart kommer de 13 liter luft som är i hinken oxidera mjödet vilket generellt förstör en del aromer och också kan ge lite ättika om sådana bakterier finns närvarande. Om du tänkte flaska relativt snart skulle jag hellre strunta i att tappa om utan istället vänta tills det jäst klart i första kärlet och sedan buteljera.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster