Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Klarna om vin

Utrustning och teknik.
Cj90
Newbie
Inlägg: 2
Blev medlem: ons okt 19, 2022 7:36

Klarna om vin

Inlägg av Cj90 »

Hej. Testade göra ett eget björksavsvin tidigare.
Tyckte det var klart och fint efter någon omtappning innan det tömdes på flaskor.

Nu när de luggit förvarat i jordkällaren ett tag ser man de samlats som bottensats i de liggande flaskorna, så tänkte höra om vad ni tror om att tappa upp det igen och låta klarna lite till och tappa om sen åter tömma på flaskor??

Eller är det bättre låta det vara och ha nån flaska som står upp och får satsen i botten, öppnar och tappar över det försiktigt till karaff eller liknande då det skall drickas så det lilla på botten inte grumlar upp i flaskan? :)
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4508
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Klarna om vin

Inlägg av latmasken »

Det senare är ett bättre alternativ, att dekantera vin för att bli av med gammal bottensats var vanligt förekommande innan vinproducenterna började filtrera allt.

Du ökar risken för oxidering och infektion om du gör på det första sättet.
Cj90
Newbie
Inlägg: 2
Blev medlem: ons okt 19, 2022 7:36

Re: Klarna om vin

Inlägg av Cj90 »

Lite som ja tänkte då 🙂
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för vinbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster