Hej!
Gjorde ett jordgubbsvin som jag tappade upp igår, och för första gången blev ett vin långt mycket starkare än vad jag hade tänkt - minst 18 procent. Jag gjorde på exakt samma sätt som jag alltid gjort med färsk frukt och då fått 11-14 procent, dock har jag inte gjort på jordgubbar förut.
Detta är inte hela världen, för det får väl gå att blanda bål och liknande på det om det är för starkt att dricka som det är. Kanske man späda ut med vatten, men jag är lite rädd att den väldigt fina jordgubbssmaken förstörs och det känns blaskigt.
Men jag vill verkligen inte att min körsbärsvin, som står och puttrar just nu, ska gå samma väg till mötes. Vill verkligen att det ska bli absolut max 14 procent, hellre runt 10.
Jag har aldrig tidigare avbrutit en jäsning i förväg, utan alltid låtit det stå tills jästen är död och oeschlevärdet mellan noll och minus tio. Hur går jag tillväga? Hur ofta kan jag öppna och ta prover utan att riskera att dödar alltihop?
Tacksam för svar!
För starkt vin
Re: För starkt vin
Klistrar in mitt svar från andra tråden
(viewtopic.php?p=193996#p193996)
Vet ej hur ofta du kan öppna och mäta.
En sådan här skulle kanske kunna underlätta i framtiden:
https://www.olbryggning.se/kegland/1051 ... -bluetooth
Det går även att värma vinet för att ta död på jästen.
(viewtopic.php?p=193996#p193996)
Vet ej hur ofta du kan öppna och mäta.
En sådan här skulle kanske kunna underlätta i framtiden:
https://www.olbryggning.se/kegland/1051 ... -bluetooth
För att avbryta jäsningen kan du använda jässtopp.The RAPT Pill från Kegland är en digital hydrometer som i realtid ger dig gravity-värden och temperatur på din vört/öl via WiFi eller Bluetoot. Datan presenteras sedan antingen via appen på din telefon eller via webb-portalen på app.rapt.io.
Det går även att värma vinet för att ta död på jästen.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst