Hej!
Jag har bryggt ett tjugotal olika öl. De flesta har varit bra men jag har noterat att de flesta välhumlade öl har en tendens att bli mörka/svartna efter någon månad på flaska (jäser kolsyra med socker). Är det någon som har någon ide om vad det kan vara?
Problem vid välhumlade sorter
Re: Problem vid välhumlade sorter
Förmodligen oxidering, smakar ölet blöt kartong efter någon månad?
BIAB+NoChill Nuff Said!
Re: Problem vid välhumlade sorter
Jag var inne på oxidering.
Är välhumlade öl mer känslig för oxidering? Jag ser ingen större skillnad i hur jag hanterar de olika omgångarna.
Jag använder pumphävert för flytt till "flaskfyllnadskärl" och "flaskfyllare" för att fylla flaskorna från botten för alla typer av öl jag gör.
Är välhumlade öl mer känslig för oxidering? Jag ser ingen större skillnad i hur jag hanterar de olika omgångarna.
Jag använder pumphävert för flytt till "flaskfyllnadskärl" och "flaskfyllare" för att fylla flaskorna från botten för alla typer av öl jag gör.
Re: Problem vid välhumlade sorter
Nej det kan jag inte påstå, men torrhumlar du så lägger man i humlen ca 5-7 dagar innan den har jäst klart. I och med det så kommer syre ned i ölet när du häller i dem. Går att lösa detta med lite olika tekniker.Leber skrev: ↑tis jan 18, 2022 11:43 Jag var inne på oxidering.
Är välhumlade öl mer känslig för oxidering? Jag ser ingen större skillnad i hur jag hanterar de olika omgångarna.
Jag använder pumphävert för flytt till "flaskfyllnadskärl" och "flaskfyllare" för att fylla flaskorna från botten för alla typer av öl jag gör.
Vid flaskning om du nu använder dig utav sockerlag eller liknande så kommer ölet i kontakt med syre, det du kan göra är att använda dig utav t.ex. en sodastreammaskin och trycka i lite kolsyra i flaskan innan du fyller från botten. Kolsyra är tyngre än syre så den lägger sig på botten.
Du kan även använda dig utav askorbinsyra (C-vitamin), det gör att oxideringen inte går lika snabbt.
Eller så dricker du upp allt snabbt innan det hinner bli oxiderat
BIAB+NoChill Nuff Said!
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst