Tjenare,
Har precis börjat använda Corneliusfat och har sökt runt på internet efter svar men hittar inte riktigt det jag är ute efter. Kanske finns det någon här som kan hjälpa mig.
Just nu har jag en red ale som ligger på fatet i rumstemperatur med ett konstant tryck på 1,5 bar (kranen är öppen). Min plan är att det ska få vara så i 4 dagar för att kolsyresätta ölet. Om inte det är helt galet tänktt (Säg gärna till) så har jag följande frågor:
1. Hur gör jag på bästa näst när jag ska sänka trycket till serveringstryck?
2. Är 0.3 bar ett bra serveringstryck
3. Efter att serveringen är klar, måste jag då öka trycket till 1,5 bar igen?
4. Om JA på fråga 3, behöver jag ha konstant tryck på 1,5 bar hela tiden tills nästa gång det är dags att servera?
Stort tack för all hjälp jag kan få
Frågor om kolsyresättning Corneliusfat
-
- Newbie
- Inlägg: 4
- Blev medlem: sön jan 16, 2022 10:33
- Utrustning: Grainfather
Re: Frågor om kolsyresättning Corneliusfat
Optimalt så kolsyrar du fatet vid 0C, kolsyran binder sig lättare i kyla.Gunde_granat skrev: ↑sön jan 16, 2022 10:41 Tjenare,
Har precis börjat använda Corneliusfat och har sökt runt på internet efter svar men hittar inte riktigt det jag är ute efter. Kanske finns det någon här som kan hjälpa mig.
Just nu har jag en red ale som ligger på fatet i rumstemperatur med ett konstant tryck på 1,5 bar (kranen är öppen). Min plan är att det ska få vara så i 4 dagar för att kolsyresätta ölet. Om inte det är helt galet tänktt (Säg gärna till) så har jag följande frågor:
Jag vrider först regulatorn motsols allt som det går, sen lättar jag på trycket i fatet.Gunde_granat skrev: ↑sön jan 16, 2022 10:41 1. Hur gör jag på bästa näst när jag ska sänka trycket till serveringstryck?
Sen vrider jag upp regulatorn till serveringstryck.
Jag brukar ligga på 0.6-1.1 bar har jag för mig.
Nej!Gunde_granat skrev: ↑sön jan 16, 2022 10:41 3. Efter att serveringen är klar, måste jag då öka trycket till 1,5 bar igen?
BIAB+NoChill Nuff Said!
-
- Newbie
- Inlägg: 4
- Blev medlem: sön jan 16, 2022 10:33
- Utrustning: Grainfather
Re: Frågor om kolsyresättning Corneliusfat
Tack så mycket för bra svar, väldigt uppskattat!vafan skrev: ↑mån jan 17, 2022 17:21Optimalt så kolsyrar du fatet vid 0C, kolsyran binder sig lättare i kyla.Gunde_granat skrev: ↑sön jan 16, 2022 10:41 Tjenare,
Har precis börjat använda Corneliusfat och har sökt runt på internet efter svar men hittar inte riktigt det jag är ute efter. Kanske finns det någon här som kan hjälpa mig.
Just nu har jag en red ale som ligger på fatet i rumstemperatur med ett konstant tryck på 1,5 bar (kranen är öppen). Min plan är att det ska få vara så i 4 dagar för att kolsyresätta ölet. Om inte det är helt galet tänktt (Säg gärna till) så har jag följande frågor:
Jag vrider först regulatorn motsols allt som det går, sen lättar jag på trycket i fatet.Gunde_granat skrev: ↑sön jan 16, 2022 10:41 1. Hur gör jag på bästa näst när jag ska sänka trycket till serveringstryck?
Sen vrider jag upp regulatorn till serveringstryck.
Jag brukar ligga på 0.6-1.1 bar har jag för mig.
Nej!Gunde_granat skrev: ↑sön jan 16, 2022 10:41 3. Efter att serveringen är klar, måste jag då öka trycket till 1,5 bar igen?
En extrafråga: Ska jag tömma fatet helt på kolsyra efter serveringen eller skall jag bara behålla severingstrycket?
Tack!
Re: Frågor om kolsyresättning Corneliusfat
Jag rengör alltid mina fat efter att de är slut, ligger alltid lite "skit" i botten.Gunde_granat skrev: ↑tis jan 18, 2022 9:12
Tack så mycket för bra svar, väldigt uppskattat!
En extrafråga: Ska jag tömma fatet helt på kolsyra efter serveringen eller skall jag bara behålla severingstrycket?
Tack!
BIAB+NoChill Nuff Said!
-
- Newbie
- Inlägg: 4
- Blev medlem: sön jan 16, 2022 10:33
- Utrustning: Grainfather
Re: Frågor om kolsyresättning Corneliusfat
Tack för tipset, men tänkte mer mellan serveringar. Säg att jag har 0,5 bar serveringstryck, häller upp ett glas och sedan inte vill ha mer den dagen. Ska jag då stänga kranen och behålla 0,5 bar tills nästa gång jag vill ta en öl eller ska jag släppa ut det trycket som finns kvar efter att jag stängt kranen?vafan skrev: ↑tor jan 20, 2022 13:54Jag rengör alltid mina fat efter att de är slut, ligger alltid lite "skit" i botten.Gunde_granat skrev: ↑tis jan 18, 2022 9:12
Tack så mycket för bra svar, väldigt uppskattat!
En extrafråga: Ska jag tömma fatet helt på kolsyra efter serveringen eller skall jag bara behålla severingstrycket?
Tack!
Ha det gott!
Re: Frågor om kolsyresättning Corneliusfat
Du kan ha trycket på ifall du är 100% att det inte finns någon läcka.Gunde_granat skrev: ↑tor jan 20, 2022 14:47
Tack för tipset, men tänkte mer mellan serveringar. Säg att jag har 0,5 bar serveringstryck, häller upp ett glas och sedan inte vill ha mer den dagen. Ska jag då stänga kranen och behålla 0,5 bar tills nästa gång jag vill ta en öl eller ska jag släppa ut det trycket som finns kvar efter att jag stängt kranen?
Ha det gott!
BIAB+NoChill Nuff Said!
-
- Newbie
- Inlägg: 4
- Blev medlem: sön jan 16, 2022 10:33
- Utrustning: Grainfather
Re: Frågor om kolsyresättning Corneliusfat
Hm, det är jag inte helt säker på så kanske är bättre att stänga av flödet och eventuellt få lite mindre kolsyra över tid tack för hjälpen!vafan skrev: ↑fre jan 21, 2022 20:52Du kan ha trycket på ifall du är 100% att det inte finns någon läcka.Gunde_granat skrev: ↑tor jan 20, 2022 14:47
Tack för tipset, men tänkte mer mellan serveringar. Säg att jag har 0,5 bar serveringstryck, häller upp ett glas och sedan inte vill ha mer den dagen. Ska jag då stänga kranen och behålla 0,5 bar tills nästa gång jag vill ta en öl eller ska jag släppa ut det trycket som finns kvar efter att jag stängt kranen?
Ha det gott!
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster