Jag har försökt goggla o söka här efter svaret men hittar inget om det.
Alltså ska man tappa om ölet efter jäsningen och skaka ur kolsyran innan flasktappningen?
Som man gör med vin.
Tack på förhand /Nemo
Skaka ur kolsyran i ölsats?
Re: Skaka ur kolsyran i ölsats?
Nej, det behöver du inte, när jäsningen är klar så skall ju ölet på flaska/fat för att kolsyras, känns då väldigt dumt att dra ur den kolsyra som redan finns i.
Learning by doing is the shit
-
- Finjäsare
- Inlägg: 68
- Blev medlem: ons jul 14, 2021 20:12
- Utrustning: Standard Vin/cider
- Ort: Kristianstad
Re: Skaka ur kolsyran i ölsats?
Tack för svaret. Då skippar jag det.
Tänkte mest att man gör det till vin & cider för att ta bort oönskade gaser som samlats i bubblorna under jäsningen som kan ändra smakupplevelsen
-
- Finjäsare
- Inlägg: 68
- Blev medlem: ons jul 14, 2021 20:12
- Utrustning: Standard Vin/cider
- Ort: Kristianstad
Re: Skaka ur kolsyran i ölsats?
Kör in en fråga till här eftersom det börjar bli dax att tappa på flaskorna..
Nu när det jäst klart (samma FG som för 3 dagar sen.)
kan jag låta det stå en vecka till för att klarna lite extra och ska jag isf tappa om till ett nytt kärl?
Just denna gången så kommer jag dock köra med CarbonationDrops för att va "safe".. men om jag skulle köra socker i hinken så
bör jag väl först tappa om det i nytt kärl va?
Min första öl bryggning så därav dom dumma frågorna..har bara kört vin innan.
Nu när det jäst klart (samma FG som för 3 dagar sen.)
kan jag låta det stå en vecka till för att klarna lite extra och ska jag isf tappa om till ett nytt kärl?
Just denna gången så kommer jag dock köra med CarbonationDrops för att va "safe".. men om jag skulle köra socker i hinken så
bör jag väl först tappa om det i nytt kärl va?
Min första öl bryggning så därav dom dumma frågorna..har bara kört vin innan.
Re: Skaka ur kolsyran i ölsats?
Finns inga dumma frågor, men förmodligen en hel del dumma svar
Det är rätt personligt hur man väljer att göra innan flaskning.
Jag själv tappar på fat så då brukar jag kallkrasha o sen över på fat direkt utan omtappning, men då tillsätter jag som sagt inget socker.
Fördelen är att man exponerar det mindre för syre och mindre chans för oxidation.
Men eftersom du skall kolsyrejäsa på flaska så skulle jag föreslå att kallkrasha i 3dagar om du har möjlighet till det (ställa det i kyl eller frys nära 0 grader) då sjunker det mesta skiten till botten, samt att det stelnar lite, sen tappa upp på flaskor eller som du säger tappa om till nytt kärl för att tillställa sockerlösning innan tappning.
Jag brukade tappa tillbaka till min gryta med tappkran när jag tillsatte sockerlösningen, då det blev enkelt att tappa på flaskorna med kranen sen.
Det är rätt personligt hur man väljer att göra innan flaskning.
Jag själv tappar på fat så då brukar jag kallkrasha o sen över på fat direkt utan omtappning, men då tillsätter jag som sagt inget socker.
Fördelen är att man exponerar det mindre för syre och mindre chans för oxidation.
Men eftersom du skall kolsyrejäsa på flaska så skulle jag föreslå att kallkrasha i 3dagar om du har möjlighet till det (ställa det i kyl eller frys nära 0 grader) då sjunker det mesta skiten till botten, samt att det stelnar lite, sen tappa upp på flaskor eller som du säger tappa om till nytt kärl för att tillställa sockerlösning innan tappning.
Jag brukade tappa tillbaka till min gryta med tappkran när jag tillsatte sockerlösningen, då det blev enkelt att tappa på flaskorna med kranen sen.
Learning by doing is the shit
Re: Skaka ur kolsyran i ölsats?
Om du låter bli att öppna kärlet och låter det stå en vecka till gör nog ingen större skillnad i risk.
Det du kan göra som ett alternativ är att du tappar det på flaska istället direkt och låter det stå och kolsyrejäsa i ca 2veckor, sen skicka in dem i kylen, så får du samma effekt, enda skillnaden är att du får lite mer bös i botten på flaskorna, men det kommer du ändå inte undan eftersom du kommer få bottensats ifrån kolsyrejäsningen.
Det du kan göra som ett alternativ är att du tappar det på flaska istället direkt och låter det stå och kolsyrejäsa i ca 2veckor, sen skicka in dem i kylen, så får du samma effekt, enda skillnaden är att du får lite mer bös i botten på flaskorna, men det kommer du ändå inte undan eftersom du kommer få bottensats ifrån kolsyrejäsningen.
Learning by doing is the shit
-
- Bryggare
- Inlägg: 196
- Blev medlem: sön maj 17, 2020 19:25
Re: Skaka ur kolsyran i ölsats?
Mycket är redan sagt av AirQ som jag håller med om.
Allt handlar egentligen vilken process du vill ha.
Att tappa om till ett nytt kärl innebär en risk att exponera ölet för syre som kan likställas med ett avslaget öl.
Jag har inte heller möjlighet att kallkrasha och har inte börjat med hälla ölet på fat.
Jag brukar tappa upp på flaska efter c:a 14 dagar efter jag pitchat jästen. Efter c:a 5 dagar när jästen gjort sitt får det sitta ytterligare en vecka innan jag flaskar ölet för att ölet ska klarna. (Jag har provat Protafloc en gång vilket jag upplevde hjälpte till att klarna ölet fortare.)
Du kan säkerligen vänta en månad utan att något negativt händer med ölet. Det ligger ändå skyddat med kolsyra i jäshinken.
Jag använder en minibitsockerbit till en 33 cl-flaska.
Efter 2 veckor kan jag prova att poppa en flaska för att få en första känsla på ölet. Men de brukar oftast vara efter ytterligare 1-2 veckor som ölet brukar vara som godast. Iaf enligt mitt tycke.
Allt handlar egentligen vilken process du vill ha.
Att tappa om till ett nytt kärl innebär en risk att exponera ölet för syre som kan likställas med ett avslaget öl.
Jag har inte heller möjlighet att kallkrasha och har inte börjat med hälla ölet på fat.
Jag brukar tappa upp på flaska efter c:a 14 dagar efter jag pitchat jästen. Efter c:a 5 dagar när jästen gjort sitt får det sitta ytterligare en vecka innan jag flaskar ölet för att ölet ska klarna. (Jag har provat Protafloc en gång vilket jag upplevde hjälpte till att klarna ölet fortare.)
Du kan säkerligen vänta en månad utan att något negativt händer med ölet. Det ligger ändå skyddat med kolsyra i jäshinken.
Jag använder en minibitsockerbit till en 33 cl-flaska.
Efter 2 veckor kan jag prova att poppa en flaska för att få en första känsla på ölet. Men de brukar oftast vara efter ytterligare 1-2 veckor som ölet brukar vara som godast. Iaf enligt mitt tycke.
Med ackumulerad kunskap kan man hitta nya lösningar till de mesta. Tur att jag är så nyfiken så jag kommer kunna lösa alla världens problem vid dödsbädden
-
- Finjäsare
- Inlägg: 68
- Blev medlem: ons jul 14, 2021 20:12
- Utrustning: Standard Vin/cider
- Ort: Kristianstad
Re: Skaka ur kolsyran i ölsats?
Tack igen för info.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 10 och 0 gäster