Tjena!
En kompis till mig äger ett ölbryggeri och har tillstånd att göra sprit.
Nu funderar han på att göra en "bourbon" liknande whiskey så han har tagit in lite offerter på utrustning från USA, Europa och Kina.
Men skulle inte han kunna använda befintlig utrustning och köpa till utrustning för att kunna göra en whiskey?
Bryggverket är på 500L (tror jag) och den har en 4" TC öppning i toppen på kokaren för kondensen (tror det heter så). Här skulle man väl kunna utrusta den med en "whiskey helmet" / potstill eller liknande?
Utrusta befintligt bryggverk (500L)
Utrusta befintligt bryggverk (500L)
BIAB+NoChill Nuff Said!
Re: Utrusta befintligt bryggverk (500L)
Skillnaden mellan olika sorters whisk(e)y är väl främst vad man gör mäsken på?
Bourbon ska väl ha minst 51% majsmäsk, och jäses i en "sour mash".
För all whisk(e)y så är lagringen i ekfat viktig. Jag såg en dokumentär om Jack Daniels och vid tillverkningen av tunnorna var det ett steg i rostningen av tunnorna som de inte fick filma. De har enorma lagringsutrymmen, faten flyttas runt (eftersom de åldras olika beroende på var i lagret de ligger, det är olika varmt på olika ställen).
Men nu ser jag att jag nog missförstod, jag trodde han hade utrustning för att destillera redan Men du tänker alltså på att använda bryggverket som kokare? Det kan du nog glömma, kolla Harley's tråd om hans bryggeri. Kokaren måste stå i ett särskilt utrymme (explosionsrisk) osv.
https://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=5&t=17335
Bourbon ska väl ha minst 51% majsmäsk, och jäses i en "sour mash".
För all whisk(e)y så är lagringen i ekfat viktig. Jag såg en dokumentär om Jack Daniels och vid tillverkningen av tunnorna var det ett steg i rostningen av tunnorna som de inte fick filma. De har enorma lagringsutrymmen, faten flyttas runt (eftersom de åldras olika beroende på var i lagret de ligger, det är olika varmt på olika ställen).
Men nu ser jag att jag nog missförstod, jag trodde han hade utrustning för att destillera redan Men du tänker alltså på att använda bryggverket som kokare? Det kan du nog glömma, kolla Harley's tråd om hans bryggeri. Kokaren måste stå i ett särskilt utrymme (explosionsrisk) osv.
https://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=5&t=17335
Re: Utrusta befintligt bryggverk (500L)
Jag har aldrig sett något sådant speciellt EX rum på andra distillerier varken i Sverige eller utomlands, men man måste säkert få lokalen besiktigad. Harley verkar ju verkligen ta i från tårna om man säger så men han kanske behövde det för att han svetsade i samma lokal?
Är bryggverket lufttätt borde det funka tycker jag. Passa på och köp några bubbelplattor också när ni håller på, det är nog inte så dyrt i sammanhanget, kan nog passa bra till bourbon också.
Har bryggverket invändiga värmeelement måste mäsken klarnas (som ni ju redan gör med ölet) annars bränner det på elementen. På större delen av all kommersiell whisky är mäsken inte klarnad innan den destilleras.
Är bryggverket lufttätt borde det funka tycker jag. Passa på och köp några bubbelplattor också när ni håller på, det är nog inte så dyrt i sammanhanget, kan nog passa bra till bourbon också.
Har bryggverket invändiga värmeelement måste mäsken klarnas (som ni ju redan gör med ölet) annars bränner det på elementen. På större delen av all kommersiell whisky är mäsken inte klarnad innan den destilleras.
Re: Utrusta befintligt bryggverk (500L)
Tack!latmasken skrev: ↑sön jun 20, 2021 15:41
Men nu ser jag att jag nog missförstod, jag trodde han hade utrustning för att destillera redan Men du tänker alltså på att använda bryggverket som kokare? Det kan du nog glömma, kolla Harley's tråd om hans bryggeri. Kokaren måste stå i ett särskilt utrymme (explosionsrisk) osv.
https://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=5&t=17335
Har skickat länken till min vän.
Själva bryggverket är i ett separat rum.
BIAB+NoChill Nuff Said!
Re: Utrusta befintligt bryggverk (500L)
Nu är det min vän som ska eventuellt beställa, jag fick bara en tanke om det gick att använda befintlig utrustning.click skrev: ↑mån jun 21, 2021 23:14 Jag har aldrig sett något sådant speciellt EX rum på andra distillerier varken i Sverige eller utomlands, men man måste säkert få lokalen besiktigad. Harley verkar ju verkligen ta i från tårna om man säger så men han kanske behövde det för att han svetsade i samma lokal?
Är bryggverket lufttätt borde det funka tycker jag. Passa på och köp några bubbelplattor också när ni håller på, det är nog inte så dyrt i sammanhanget, kan nog passa bra till bourbon också.
Har bryggverket invändiga värmeelement måste mäsken klarnas (som ni ju redan gör med ölet) annars bränner det på elementen. På större delen av all kommersiell whisky är mäsken inte klarnad innan den destilleras.
De har nu börjat titta på att uppdatera befintlig utrustning.
BIAB+NoChill Nuff Said!
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster