Precis när ångan klättrar upp kolonnen har jag noterar att det uppstår en tempspik. Alltså att den skjuter över sin stabiliseringstemperatur med ett par graderi ett par minuter för att sen sjunka och lägga sig stabilt.
Kan någn förklara vad det beror på?
Som jag tänker hade det omvända varit logiskt, att ämnen med lägre kokpunkt tränger sig upp först för att sedan blandas upp och koncentreras i resten av ångorna.
Vad är tempspiken innan stabilisering
-
- Turbojäsare
- Inlägg: 40
- Blev medlem: tis sep 29, 2020 21:40
Re: Vad är tempspiken innan stabilisering
Min teori är att det det handlar om att reflux inte ännu börjat droppa ner.
Det fungerar ju så att refluxen värms av den stigande ångan, och när refluxen värms (och förångas) så "stjäl" den värmeenergi från ångan, så ångan kyls av.
Du kommer alltså ha maximal ångtemperatur i kolonnen innan refluxen börjar droppa ner genom fyllningen.
Det fungerar ju så att refluxen värms av den stigande ångan, och när refluxen värms (och förångas) så "stjäl" den värmeenergi från ångan, så ångan kyls av.
Du kommer alltså ha maximal ångtemperatur i kolonnen innan refluxen börjar droppa ner genom fyllningen.
-
- Turbojäsare
- Inlägg: 40
- Blev medlem: tis sep 29, 2020 21:40
Re: Vad är tempspiken innan stabilisering
Ahhh, smart. Den teorin gillar jag!
Jag är öppen för ifall andra har andra teorier.
Jag är öppen för ifall andra har andra teorier.
Re: Vad är tempspiken innan stabilisering
Det stämmer ju också med det här att man måste stabilisera. Om man jämför med insvängning av ett reglersystemet så blir det ju nästan alltid en overshot.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst