Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Önskar recept på 8 liters sats

Ölsatser och recept. Även recensioner av ölsatser och tillbehör.
fredand44
Finjäsare
Inlägg: 55
Blev medlem: sön maj 20, 2012 16:22

Önskar recept på 8 liters sats

Inlägg av fredand44 »

Hej
Tänkte fråga om någon har något receptförslag åt mig som jag kan använda i helgen. Förutsättningarna för mig är att mitt jäskärl bara är på 8 liter, så det är ju en ganska liten sats.
Jag har dessutom 15 g Cascad och 15 g Citra hemma i frysen.
Jag tänkte även använda honung för att ge kolsyra så jag misstänker att jag bör använda speciell jäst.
Ett vanligt fel jag tycks göra är att ha i för mycket humle.

PS jästen jag tänkte använda är denna:
https://www.pgw.se/white-labs-english-ale-wlp002.html
Det verkar vara 20g i förpackningen, hur mycket tror ni man ska ha för 8 liter?

Enormt tack på förhand.
Mvh
Användarvisningsbild
RadarEnt
Bryggmästare
Inlägg: 210
Blev medlem: tor apr 26, 2007 2:00

Re: Önskar recept på 8 liters sats

Inlägg av RadarEnt »

Om ditt jäskärl rymmer åtta liter kan du inte göra större sats än kanske fem liter. Du måste ha plats för den skumbildning som uppstår vid jäsningen.
Annars är det väl bara att utgå från valfritt recept och dividera mängden malt och humle med lämplig faktor för att få den mängd du eftersträvar.
Mängden jäst är i stort sett oväsentlig. Men om du vill snåla kan du ta ca 10 g.
Du behöver ingen speciell jäst för honung. Enda skillnaden är att honung innehåller inte lika mycket jäsbara sockerarter som strösocker gör. Därför måste du räkna om mängden till kolsyrejäsningen anpassad för honung.
fredand44
Finjäsare
Inlägg: 55
Blev medlem: sön maj 20, 2012 16:22

Re: Önskar recept på 8 liters sats

Inlägg av fredand44 »

Enormt tack för svaret, har du något tips eller formel för hur man räknar om honungsmängden mot socker för kolsyran?
Mvh
Fredrik
Användarvisningsbild
RadarEnt
Bryggmästare
Inlägg: 210
Blev medlem: tor apr 26, 2007 2:00

Re: Önskar recept på 8 liters sats

Inlägg av RadarEnt »

Svaret finns i den här tråden:

https://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=11815
fredand44
Finjäsare
Inlägg: 55
Blev medlem: sön maj 20, 2012 16:22

Re: Önskar recept på 8 liters sats

Inlägg av fredand44 »

Tusen tack för länken!
fredand44
Finjäsare
Inlägg: 55
Blev medlem: sön maj 20, 2012 16:22

Re: Önskar recept på 8 liters sats

Inlägg av fredand44 »

Hej,
Tänkte höra om någon vill kommentera detta recept/instruktion jag tänkte mig. Ska först nämna att jag är nybörjare och har ganska enkel utrustning. Jag har samlat på mig lite erfarenheter från lilla köksbryggerit som varit till stor hjälp.

Förslag på honungsöl
Mäskning
1,7 l vatten 70 grader
200g Malt caramel amber
Låt stå i 60 min, gärna på 70 ggr

Laka genom att låta mäsken rina genom malten 4 ggr.

Häll i 2.8 liter vatten
Häll i spray malt 500 g medium alternativt hooped light

Vörtkok
Koka upp, häll i humlen
Cascade 10 g 15 min
Citra 10 g 5 min

Kyl vörten till 21 grader
Koka 500g honung i 2 liter vatten
Kyl honungsvattnet till 21 grader

Häll över vörten och honungsvattnet till jäskärlet

Og räkning

Häll i 5 g jäst och skaka (wlp002)

Häll i 1 halv tsk irish moss,

Jäs i 14 dagar

Koka 1,5 dl honung i 0,25 liter vatten
alt 1dl socker för primning

Og räkning

Kapsylera
Låt stå 4-6 månader

Alla kommentarer är välkomna, vad tycker ni t ex om humlegivorna?
Mvh
Fredrik
Michael
Bryggmästare
Inlägg: 300
Blev medlem: sön aug 12, 2012 22:01

Re: Önskar recept på 8 liters sats

Inlägg av Michael »

Har bryggt honungslager några gånger med gott resultat men jag har inte kokt honungen, bara pastöriserat den vid 80° Du får mer smak från honungen då än om du kokar den.
Lossa locket och ställ honungsburken i en katrull med vatten upptill halva burken. Håll koll på tempen och låt burken stå i värmen 1 timme. Honungen blir flytande och kristalliseras inte när den kallnar.

Humlegivorna kommer inte ge någon beska, men det vet du nog redan. Men det fixar du kanske med hopped light. Hur Citra och Cascade funkar med honung har jag ingen aning om.

Irish moss ska vara i vörtkoket, inte i jäskärlet. 1 halv tsk låter också mycket, jag brukar använda 1 halvt krm till 25 l vört.
fredand44
Finjäsare
Inlägg: 55
Blev medlem: sön maj 20, 2012 16:22

Re: Önskar recept på 8 liters sats

Inlägg av fredand44 »

Enormt tack för din input.
Jag korrigerar mitt recept direkt!
Michael
Bryggmästare
Inlägg: 300
Blev medlem: sön aug 12, 2012 22:01

Re: Önskar recept på 8 liters sats

Inlägg av Michael »

Blev sugen på att brygga honungslager pga din fråga, är något år sedan men det får bli nästa gång det är dags att brygga.

Lycka till.
Skriv svar

Återgå till "Ölsatser och recept"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst