Hej
Tänkte fråga om någon har något receptförslag åt mig som jag kan använda i helgen. Förutsättningarna för mig är att mitt jäskärl bara är på 8 liter, så det är ju en ganska liten sats.
Jag har dessutom 15 g Cascad och 15 g Citra hemma i frysen.
Jag tänkte även använda honung för att ge kolsyra så jag misstänker att jag bör använda speciell jäst.
Ett vanligt fel jag tycks göra är att ha i för mycket humle.
PS jästen jag tänkte använda är denna:
https://www.pgw.se/white-labs-english-ale-wlp002.html
Det verkar vara 20g i förpackningen, hur mycket tror ni man ska ha för 8 liter?
Enormt tack på förhand.
Mvh
Önskar recept på 8 liters sats
Re: Önskar recept på 8 liters sats
Om ditt jäskärl rymmer åtta liter kan du inte göra större sats än kanske fem liter. Du måste ha plats för den skumbildning som uppstår vid jäsningen.
Annars är det väl bara att utgå från valfritt recept och dividera mängden malt och humle med lämplig faktor för att få den mängd du eftersträvar.
Mängden jäst är i stort sett oväsentlig. Men om du vill snåla kan du ta ca 10 g.
Du behöver ingen speciell jäst för honung. Enda skillnaden är att honung innehåller inte lika mycket jäsbara sockerarter som strösocker gör. Därför måste du räkna om mängden till kolsyrejäsningen anpassad för honung.
Annars är det väl bara att utgå från valfritt recept och dividera mängden malt och humle med lämplig faktor för att få den mängd du eftersträvar.
Mängden jäst är i stort sett oväsentlig. Men om du vill snåla kan du ta ca 10 g.
Du behöver ingen speciell jäst för honung. Enda skillnaden är att honung innehåller inte lika mycket jäsbara sockerarter som strösocker gör. Därför måste du räkna om mängden till kolsyrejäsningen anpassad för honung.
Re: Önskar recept på 8 liters sats
Enormt tack för svaret, har du något tips eller formel för hur man räknar om honungsmängden mot socker för kolsyran?
Mvh
Fredrik
Mvh
Fredrik
Re: Önskar recept på 8 liters sats
Tusen tack för länken!
Re: Önskar recept på 8 liters sats
Hej,
Tänkte höra om någon vill kommentera detta recept/instruktion jag tänkte mig. Ska först nämna att jag är nybörjare och har ganska enkel utrustning. Jag har samlat på mig lite erfarenheter från lilla köksbryggerit som varit till stor hjälp.
Förslag på honungsöl
Mäskning
1,7 l vatten 70 grader
200g Malt caramel amber
Låt stå i 60 min, gärna på 70 ggr
Laka genom att låta mäsken rina genom malten 4 ggr.
Häll i 2.8 liter vatten
Häll i spray malt 500 g medium alternativt hooped light
Vörtkok
Koka upp, häll i humlen
Cascade 10 g 15 min
Citra 10 g 5 min
Kyl vörten till 21 grader
Koka 500g honung i 2 liter vatten
Kyl honungsvattnet till 21 grader
Häll över vörten och honungsvattnet till jäskärlet
Og räkning
Häll i 5 g jäst och skaka (wlp002)
Häll i 1 halv tsk irish moss,
Jäs i 14 dagar
Koka 1,5 dl honung i 0,25 liter vatten
alt 1dl socker för primning
Og räkning
Kapsylera
Låt stå 4-6 månader
Alla kommentarer är välkomna, vad tycker ni t ex om humlegivorna?
Mvh
Fredrik
Tänkte höra om någon vill kommentera detta recept/instruktion jag tänkte mig. Ska först nämna att jag är nybörjare och har ganska enkel utrustning. Jag har samlat på mig lite erfarenheter från lilla köksbryggerit som varit till stor hjälp.
Förslag på honungsöl
Mäskning
1,7 l vatten 70 grader
200g Malt caramel amber
Låt stå i 60 min, gärna på 70 ggr
Laka genom att låta mäsken rina genom malten 4 ggr.
Häll i 2.8 liter vatten
Häll i spray malt 500 g medium alternativt hooped light
Vörtkok
Koka upp, häll i humlen
Cascade 10 g 15 min
Citra 10 g 5 min
Kyl vörten till 21 grader
Koka 500g honung i 2 liter vatten
Kyl honungsvattnet till 21 grader
Häll över vörten och honungsvattnet till jäskärlet
Og räkning
Häll i 5 g jäst och skaka (wlp002)
Häll i 1 halv tsk irish moss,
Jäs i 14 dagar
Koka 1,5 dl honung i 0,25 liter vatten
alt 1dl socker för primning
Og räkning
Kapsylera
Låt stå 4-6 månader
Alla kommentarer är välkomna, vad tycker ni t ex om humlegivorna?
Mvh
Fredrik
Re: Önskar recept på 8 liters sats
Har bryggt honungslager några gånger med gott resultat men jag har inte kokt honungen, bara pastöriserat den vid 80° Du får mer smak från honungen då än om du kokar den.
Lossa locket och ställ honungsburken i en katrull med vatten upptill halva burken. Håll koll på tempen och låt burken stå i värmen 1 timme. Honungen blir flytande och kristalliseras inte när den kallnar.
Humlegivorna kommer inte ge någon beska, men det vet du nog redan. Men det fixar du kanske med hopped light. Hur Citra och Cascade funkar med honung har jag ingen aning om.
Irish moss ska vara i vörtkoket, inte i jäskärlet. 1 halv tsk låter också mycket, jag brukar använda 1 halvt krm till 25 l vört.
Lossa locket och ställ honungsburken i en katrull med vatten upptill halva burken. Håll koll på tempen och låt burken stå i värmen 1 timme. Honungen blir flytande och kristalliseras inte när den kallnar.
Humlegivorna kommer inte ge någon beska, men det vet du nog redan. Men det fixar du kanske med hopped light. Hur Citra och Cascade funkar med honung har jag ingen aning om.
Irish moss ska vara i vörtkoket, inte i jäskärlet. 1 halv tsk låter också mycket, jag brukar använda 1 halvt krm till 25 l vört.
Re: Önskar recept på 8 liters sats
Enormt tack för din input.
Jag korrigerar mitt recept direkt!
Jag korrigerar mitt recept direkt!
Re: Önskar recept på 8 liters sats
Blev sugen på att brygga honungslager pga din fråga, är något år sedan men det får bli nästa gång det är dags att brygga.
Lycka till.
Lycka till.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst