Egentligen behöver du inte det. Jag har knappt använt min hydrometer när jag gjort vin. (Dock köpte jag faktiskt en refraktometer för att mäta sockerhalten i frukten när jag jäser på fruktmassa.)
Det är mycket enklare att räkna.
Jag har gjort ett enkelt excel-ark, för varje ingrediens har jag två kolumner: Volymtillskott (i liter) och sockertillskott (i gram).
För t.ex. 1 liter vatten blir det ju 1 liter volymtillskott och 0 gram sockertillskott.
För 1 kg socker blir det typ 0,63 liter volymtillskott och 1000 g sockertillskott.
För must så mäster man ju volymtillskottet med litermått, och räknar ut sockertillskottet från mustens sockerhalt. För köpt must framgår antagligen sockerhalten redan på förpackningen, för egen must måste man mäta med hydrometer eller refraktometer. Men då du nu kör med köpemust så slipepr du antagligen mäta.
Jäser man på fruktmassa så kan volymtillskottet ibland vara lite svårt att räkna ut, men efter att du silat av fruktmassan så ser du ju den totala volymen, och alla andra volymtillskott har du ju rätt siffror på, så då kan du justera mustens volymtillskott i efterhand.
Sen summerar du bara kolumnerna, dividerar sockerkolumnens summa med volymen och sen dividerar du det med 17. Då får du hur många procent alkohol ditt vin kommer att ha.
Gör man det i Excel får man ju summeringen och divisionerna direkt, så man kan prova och se "hur mycket vatten ska jag ha i för att det ska sluta på 11%".
Om man nu vill jässtoppa innan det jäst ut kan man dock inte använda denna metod, då måste man krångla mycket mer (just därför gör jag inte det, jag är ju en latmask).