Nybörjare - vilka vinsatser bör jag välja?
Nybörjare - vilka vinsatser bör jag välja?
Hej!
Jag är helt ny på det här med att brygga eget vin, men jag tycker det verkar skôj så jag tänkte ge det en chans!
Helst skulle jag vilja brygga på det som jag kan plocka själv i form av bär och frukt, men det är ju utom säsong för tillfället. Jag tänker också att det kan vara bra att börja enkelt för att lära sig processerna.
Till mina frågor:
Vilka vinsatser rekommenderar ni? Jag hade tänkt köpa Ekens och sätta ett vitt och ett rött vin.
Men vilka?
Jag gillar sträva, kraftiga röda viner (typ Periquita) och torra, vita viner (typ Les Fumées Blanches).
Bör man välja en annan jäst än den som medföljer i vinsatsen?
Är det lämpligt att stoppa i ekkuber? Om ”ja” - hur mycket, när bör man lägga i dem och hur länge?
Tack på förhand!
Jag är helt ny på det här med att brygga eget vin, men jag tycker det verkar skôj så jag tänkte ge det en chans!
Helst skulle jag vilja brygga på det som jag kan plocka själv i form av bär och frukt, men det är ju utom säsong för tillfället. Jag tänker också att det kan vara bra att börja enkelt för att lära sig processerna.
Till mina frågor:
Vilka vinsatser rekommenderar ni? Jag hade tänkt köpa Ekens och sätta ett vitt och ett rött vin.
Men vilka?
Jag gillar sträva, kraftiga röda viner (typ Periquita) och torra, vita viner (typ Les Fumées Blanches).
Bör man välja en annan jäst än den som medföljer i vinsatsen?
Är det lämpligt att stoppa i ekkuber? Om ”ja” - hur mycket, när bör man lägga i dem och hur länge?
Tack på förhand!
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Nybörjare - vilka vinsatser bör jag välja?
Vi ska alla börja någonstans...
Köp så dyr vinsats du tycker du har råd med. Som så ofta annars får man det man betalar för. Följ slaviskt instruktionerna. Om du ska experimentera -- antecka noga vad du ändrat på, annars är det ju bara hejvilt blaskande. Och när säsongen kommer härnäst - gör ett vin på säsomgens frukt.
Köp så dyr vinsats du tycker du har råd med. Som så ofta annars får man det man betalar för. Följ slaviskt instruktionerna. Om du ska experimentera -- antecka noga vad du ändrat på, annars är det ju bara hejvilt blaskande. Och när säsongen kommer härnäst - gör ett vin på säsomgens frukt.
Re: Nybörjare - vilka vinsatser bör jag välja?
Efter att ha läst lite här tyckte jag Ekens verkade bra utan att vara alltför dyr. Vill ju inte behöva slänga bort en sats Selection för 1000 spänn om jag dabbar mig - 500 svider mindre.ranald skrev: ↑mån nov 23, 2020 22:42 Vi ska alla börja någonstans...
Köp så dyr vinsats du tycker du har råd med. Som så ofta annars får man det man betalar för. Följ slaviskt instruktionerna. Om du ska experimentera -- antecka noga vad du ändrat på, annars är det ju bara hejvilt blaskande. Och när säsongen kommer härnäst - gör ett vin på säsomgens frukt.
Samtidigt har de fått omdömen för att smaka bra.
Ser fram emot nästa skördeperiod!
-
- Turbojäsare
- Inlägg: 41
- Blev medlem: lör apr 04, 2020 12:05
Re: Nybörjare - vilka vinsatser bör jag välja?
Det är trevligt när ni ungdomar hittar andra intressen än dataspel och epatraktorer!Jezapan skrev: ↑mån nov 23, 2020 23:25Efter att ha läst lite här tyckte jag Ekens verkade bra utan att vara alltför dyr. Vill ju inte behöva slänga bort en sats Selection för 1000 spänn om jag dabbar mig - 500 svider mindre.ranald skrev: ↑mån nov 23, 2020 22:42 Vi ska alla börja någonstans...
Köp så dyr vinsats du tycker du har råd med. Som så ofta annars får man det man betalar för. Följ slaviskt instruktionerna. Om du ska experimentera -- antecka noga vad du ändrat på, annars är det ju bara hejvilt blaskande. Och när säsongen kommer härnäst - gör ett vin på säsomgens frukt.
Samtidigt har de fått omdömen för att smaka bra.
Ser fram emot nästa skördeperiod!
Ekens är en bra början. Som tidigare skribent skrev: Följ instruktionerna! Var också noga med desinficering av utrustningen. Ska du avvika från instruktionerna så är det att låta det jäsa ut helt (mät innan och efter så du vet vad du har för värde). Låt det sen lagras på flaska så länge du bara orkar så se alltid till att ha hemma brännvin eller annan dryck så att inte törsten tar överhand.
Skål från Gösta
Re: Nybörjare - vilka vinsatser bör jag välja?
Nu är jag ju inte direkt någon ungdom längre...
Tack i alla fall för tips och uppmuntran! När man ”jäser ut” ett vin - innebär det då att man bara låter det jäsa tills det slutar, eller betyder det att man tillsätter extra socker i omgångar tills dess att alkoholhalten är såpass hög att jästen dör?
Jag har nu också börjat slänga ett getöga på Winexpert Chai Maison- de ligger prismässigt ungefär som Ekens, men verkar innehålla mer druvjuice - och jag har fått för mig att mer juice är något positivt (mer och mer komplex smak). Stämmer det?
Tack i alla fall för tips och uppmuntran! När man ”jäser ut” ett vin - innebär det då att man bara låter det jäsa tills det slutar, eller betyder det att man tillsätter extra socker i omgångar tills dess att alkoholhalten är såpass hög att jästen dör?
Jag har nu också börjat slänga ett getöga på Winexpert Chai Maison- de ligger prismässigt ungefär som Ekens, men verkar innehålla mer druvjuice - och jag har fått för mig att mer juice är något positivt (mer och mer komplex smak). Stämmer det?
-
- Turbojäsare
- Inlägg: 41
- Blev medlem: lör apr 04, 2020 12:05
Re: Nybörjare - vilka vinsatser bör jag välja?
God afton unge man!Jezapan skrev: ↑tis nov 24, 2020 23:59 Nu är jag ju inte direkt någon ungdom längre...
Tack i alla fall för tips och uppmuntran! När man ”jäser ut” ett vin - innebär det då att man bara låter det jäsa tills det slutar, eller betyder det att man tillsätter extra socker i omgångar tills dess att alkoholhalten är såpass hög att jästen dör?
Jag har nu också börjat slänga ett getöga på Winexpert Chai Maison- de ligger prismässigt ungefär som Ekens, men verkar innehålla mer druvjuice - och jag har fått för mig att mer juice är något positivt (mer och mer komplex smak). Stämmer det?
Det förstnämnda. Hav tålamod och låt det jäsa klart är devisen. Tillsätter du socker efterhand riskerar du att jästen dör och kvar blir ett sötsliskigt vin som bara kärringen kan ha glädje av.
Tänk apelsinjuice på koncentrat som du spär 1+4 och jämför det med en färskpressad juice så är du med på skillnaden. Ju mer druvjuice och ju skonsammare den har reducerats desto bättre. Jag hade satsat på Chai Maison!
Onsdagsskål från Gösta
Re: Nybörjare - vilka vinsatser bör jag välja?
Bara för det verkar det ju vara hopplöst att få tag på både Winexpert (ungefär hela sortimentet) och Ekens 8,5 kg...
Har ni några tips på andra vinsatser av hyfsad kvalitet (och som faktiskt går att få tag på)?
Har ni några tips på andra vinsatser av hyfsad kvalitet (och som faktiskt går att få tag på)?
-
- Turbojäsare
- Inlägg: 41
- Blev medlem: lör apr 04, 2020 12:05
Re: Nybörjare - vilka vinsatser bör jag välja?
Nej men i så fall hade jag köpt två vinsatser av billigare sort och fått högre koncentrat samt införskaffat rikligt med ek, förstås beroende på vad för vin du vill göra!
Torsdagsskål!
Gösta
Re: Nybörjare - vilka vinsatser bör jag välja?
Det var ju förstås en idé!Gösta Von Finkel skrev: ↑tor nov 26, 2020 9:12
Nej men i så fall hade jag köpt två vinsatser av billigare sort och fått högre koncentrat samt införskaffat rikligt med ek, förstås beroende på vad för vin du vill göra!
Torsdagsskål!
Gösta
Hmm... hur blir det då med jästen som medföljer? Kommer jag bara behöva den ena påsen?
Re: Nybörjare - vilka vinsatser bör jag välja?
En sak till: när i processen skall man ha i ekkuberna?
-
- Turbojäsare
- Inlägg: 41
- Blev medlem: lör apr 04, 2020 12:05
Re: Nybörjare - vilka vinsatser bör jag välja?
Det räcker med en påse, att du har mer druvsaft ändrar inget. Men handlar du på nätet kan du köpa en bättre jäst när du ändå är igång så att säga. De som följer med billiga vinsatser är inget att hurra för (även min son som är ingenjör håller med om det).
Ek kan du ha i från början. När senast drack du ett vin som smakade "alldeles för mycket ek"?
Whiskyskål från Gösta (Old oak)
Ek kan du ha i från början. När senast drack du ett vin som smakade "alldeles för mycket ek"?
Whiskyskål från Gösta (Old oak)
Re: Nybörjare - vilka vinsatser bör jag välja?
Plötsligt hade Ekens 8,5 kg åter kommit i lager, så jag lade en beställning på en Zinfandel. Beställde en påse ekspån också.Gösta Von Finkel skrev: ↑tor nov 26, 2020 20:05 Det räcker med en påse, att du har mer druvsaft ändrar inget. Men handlar du på nätet kan du köpa en bättre jäst när du ändå är igång så att säga. De som följer med billiga vinsatser är inget att hurra för (även min son som är ingenjör håller med om det).
Ek kan du ha i från början. När senast drack du ett vin som smakade "alldeles för mycket ek"?
Whiskyskål från Gösta (Old oak)
Planen är att blanda i mindre vatten så jag hamnar på en totalvolym på 19-20 l istället för 23, med förhoppning om ett lite kraftfullare vin.
Nu skall jag bara lära mig det där med ”oechslel”...
Re: Nybörjare - vilka vinsatser bör jag välja?
Tillägg:
Tydligen har Winexpert gjort om i princip hela sitt sortiment och därtill överbelastade med beställningar - så deras vinsatser beräknas inte komma förrän januari/februari någon gång.
Så länge orkade jag inte vänta...
Tydligen har Winexpert gjort om i princip hela sitt sortiment och därtill överbelastade med beställningar - så deras vinsatser beräknas inte komma förrän januari/februari någon gång.
Så länge orkade jag inte vänta...
-
- Turbojäsare
- Inlägg: 41
- Blev medlem: lör apr 04, 2020 12:05
Re: Nybörjare - vilka vinsatser bör jag välja?
Lite mindre mängd vatten är bra och Zinfandel gör sig bra med rostad ek!Jezapan skrev: ↑tor nov 26, 2020 22:14Plötsligt hade Ekens 8,5 kg åter kommit i lager, så jag lade en beställning på en Zinfandel. Beställde en påse ekspån också.Gösta Von Finkel skrev: ↑tor nov 26, 2020 20:05 Det räcker med en påse, att du har mer druvsaft ändrar inget. Men handlar du på nätet kan du köpa en bättre jäst när du ändå är igång så att säga. De som följer med billiga vinsatser är inget att hurra för (även min son som är ingenjör håller med om det).
Ek kan du ha i från början. När senast drack du ett vin som smakade "alldeles för mycket ek"?
Whiskyskål från Gösta (Old oak)
Planen är att blanda i mindre vatten så jag hamnar på en totalvolym på 19-20 l istället för 23, med förhoppning om ett lite kraftfullare vin.
Nu skall jag bara lära mig det där med ”oechslel”...
Att mäta och räkna ut är inte så svårt däremot att uttala det!
Göstas språkskola del 1.
1. Drick ett helrör brännvin eller motsvarande mängd av annan dryck.
2. Känn värmen och livet sprida sig i lekamen.
3. Ta ett hårt tag om varje kind med tumme och pekfinger.
4. Säg "axelmätare" 100 ggr.
5. Sista fem gångerna sitter uttalet som dräng på utedasset efter ärtsoppefest.
Eller så säger man "hydrometer".
Fredagsskål från Gösta!
Re: Nybörjare - vilka vinsatser bör jag välja?
Gösta Von Finkel skrev: ↑fre nov 27, 2020 8:33 [quote=Jezapan post_id=191599 time=<a href="tel:1606425274">1606425274</a> user_id=17705]
Göstas språkskola del 1.
1. Drick ett helrör brännvin eller motsvarande mängd av annan dryck.
2. Känn värmen och livet sprida sig i lekamen.
3. Ta ett hårt tag om varje kind med tumme och pekfinger.
4. Säg "axelmätare" 100 ggr.
5. Sista fem gångerna sitter uttalet som dräng på utedasset efter ärtsoppefest.
Eller så säger man "hydrometer".
Fredagsskål från Gösta!
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster