Efter att under några år ha bryggt till och från så börjar nu intresset växa. Har nu skaffat boken Klona öl av Eronson och blev sugen på att testa Electric Nurse Underbara Jul recept.
Nu till mitt problem, jag har hört mkt gott om Beersmith men saknar förmågan att använda det, skiten med att gallon för ju det jätteläskigt, jag vill ha 10 eller 20 L färdigt öl inte, 18,9 L! Nåja det är kanske en vanesak att fixa och dona där annars borde ju fler än jag vara bekymrade. Har försökt att leta i andra trådar hur man skalar recept i procent med att börja med 8 kg ljus pilsnermalt och 2 kg socker eller dyl men just hur man vet hur mkt vatten som ska till är det som är krångligt.
Finns det någon vänlig själ som kan hjälpa mig skala receptet till 10 L färdigt öl så vore det oerhört uppskattat. Eller om nån har hittat en länk där saken förklaras så tas det tacksamt emot. Avsikten är inte att störa folk med såna här inlägg i fortsättningen.
Electric Nurse underbara jul
OG 1.049
FG 1.017
Volymprocent 4,2%
IBU 32
Färg ECB 106
Pilsnermalt 4,5 EBC, 55,4%
Viking Crystal 100, 50 EBC, 24,8 %
Chokladmalt (castle malting) 900 EBC, 19,8%
Mäsktemp 67 grader i 60 min
mäska ut 78 grader i 10 min
koktid 75 min
Centennial 1 g/ L 30 min
Columbus 0,5 g/L 30 min
Centennial 1,5 g/L 1 min
protafloc 15 min
Safale US 05
Jästemperatur 18 grader
Hjälp med att skala recept, Electric Nurse "Underbar Jul"
-
- Newbie
- Inlägg: 3
- Blev medlem: tis nov 05, 2019 13:22
- Utrustning: helmalt
Hjälp med att skala recept, Electric Nurse "Underbar Jul"
Senast redigerad av lordcashpoint, redigerad totalt 1 gång.
Re: Hjälp med att skala repcept, electric nurse underbar ju
Du kan ju ändra i inställningar i beersmith till metriska mått (iaf i beersmith2 som jag har)
Letar du lite under flikarna Tools och units tools så finns nog även converters där för oz/gr osv.
Sen till själva receptet så är det svårt att skala om det till något när det inte framgår hur många liter grundreceptet avger, men i grova drag så kan man nog nästan säga att allt skalar linjärt, dvs är grunden 20L så är det bara halvera allt för att få 10L (förutom tiderna)
Letar du lite under flikarna Tools och units tools så finns nog även converters där för oz/gr osv.
Sen till själva receptet så är det svårt att skala om det till något när det inte framgår hur många liter grundreceptet avger, men i grova drag så kan man nog nästan säga att allt skalar linjärt, dvs är grunden 20L så är det bara halvera allt för att få 10L (förutom tiderna)
Learning by doing is the shit
-
- Newbie
- Inlägg: 3
- Blev medlem: tis nov 05, 2019 13:22
- Utrustning: helmalt
Re: Hjälp med att skala repcept, electric nurse underbar ju
Aha kan det vara så enkelt! Skulle ju göra allt betydligt lättare, har sett en del recept här ex.
Boil Size: 19,06 l
Post Boil Volume: 14,56 l
Batch Size (fermenter): 13,00 l
Bottling Volume: 10,16 l
Och aldrig fattat varför man räknar med 19, 06 l etc? Men kanske bara ses som ett riktmärke?
Vidare så är mäsktiden 67 grader i 60 min och utmäskning 78 grader i 10 min.
Är med på att man ska skala linjärt från 10 till 20 men mer osäker på mängden malt på säg 10 L öl. Testade bryggprogrammet i brewersfriend som enligt mig är betydligt mer lättanvänd än beersmith och fick fram ett recept på 20 L färdigt öl på 4,4 kg malt men FG blir lite lägre där. Nåja det ger sig väl.
Tack för hjälpen!
Boil Size: 19,06 l
Post Boil Volume: 14,56 l
Batch Size (fermenter): 13,00 l
Bottling Volume: 10,16 l
Och aldrig fattat varför man räknar med 19, 06 l etc? Men kanske bara ses som ett riktmärke?
Vidare så är mäsktiden 67 grader i 60 min och utmäskning 78 grader i 10 min.
Är med på att man ska skala linjärt från 10 till 20 men mer osäker på mängden malt på säg 10 L öl. Testade bryggprogrammet i brewersfriend som enligt mig är betydligt mer lättanvänd än beersmith och fick fram ett recept på 20 L färdigt öl på 4,4 kg malt men FG blir lite lägre där. Nåja det ger sig väl.
Tack för hjälpen!
Re: Hjälp med att skala repcept, electric nurse underbar ju
Blir inte riktigt klok på det där receptet faktiskt, med den mängden malt och boil size och sen batchsize så måste man ha extremt låg effekitivtet.
Annars bör man ha ett betydligt starkare öl eller betydligt mer i jäshinken än 13L.
Brukar beräkna ca 5kg basmalt till 20L med ett OG runt 1050 med min utrustning, och det avviker sällan
Annars bör man ha ett betydligt starkare öl eller betydligt mer i jäshinken än 13L.
Brukar beräkna ca 5kg basmalt till 20L med ett OG runt 1050 med min utrustning, och det avviker sällan
Learning by doing is the shit
-
- Newbie
- Inlägg: 3
- Blev medlem: tis nov 05, 2019 13:22
- Utrustning: helmalt
Re: Hjälp med att skala repcept, electric nurse underbar ju
Har ändrat lite nu, glömde fylla i procenten på viking crystal malt.
I brewers friend får jag på 20 L öl räknat på 23 L vört i koket ett OG på 1.047 och FG 1.009 alkohol 5% vilket är en bit över receptet men iaf en hint. 70 procent effektivitet.
2,4 kg pilsnermalt
1,1 kg viking crystal
0.9 L choklad
20 g centennail
10 g Columbus
30 g Centennial
I brewers friend får jag på 20 L öl räknat på 23 L vört i koket ett OG på 1.047 och FG 1.009 alkohol 5% vilket är en bit över receptet men iaf en hint. 70 procent effektivitet.
2,4 kg pilsnermalt
1,1 kg viking crystal
0.9 L choklad
20 g centennail
10 g Columbus
30 g Centennial
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster