I min kokare har jag ett dykrör med givare som mäter temp i mäsken/strippen. Med den blå kurvan i
Nu har jag tittat på lite kokare på nätet och ser att många har en termometer i toppen som alltså mäter temp på ångan ovanför vätskan. Verkar vanligast med en rund mätare med visare som inte visar speciellt noggrannt.
Kan någon förklara syftet med att mäta temp i ångan där?
kan man följa hur mycket sprit det finns kvar i vätskan. När jag strippar går det t.ex från ca 90 C och findestilleringen brukar starta från 86 C. Jag stänger av vid 98 C när det bara finns ett par % kvar.Temperatur i kokaren
Re: Temperatur i kokaren
Ingen vits alls. De sätter dit en termometer för att det ska se snyggt ut gissar jag.
Re: Temperatur i kokaren
Aha, misstänkte det. Hoppades att det fanns någon enkelt användbar korrelation mellan temp i vätskan och ånganlatmasken skrev:Ingen vits alls. De sätter dit en termometer för att det ska se snyggt ut gissar jag.
Re: Temperatur i kokaren
Med kokaren menar du förstås själva kokkärlet och inte hela kolonnen va?
Annars är det ju en annan femma
Känns onödigt, om man inte strippar, då kanske det kan vara användbart
Annars är det ju en annan femma
Känns onödigt, om man inte strippar, då kanske det kan vara användbart
-
- Finjäsare
- Inlägg: 57
- Blev medlem: lör okt 13, 2018 19:53
Re: Temperatur i kokaren
Det är ju vara bra att veta hur långt uppkoket har kommit, så man vet när det är dags att ställa in kylning etc.
Re: Temperatur i kokaren
Jo men då är det väl ändå vettigare att ha termometern i vätskan än högst upp i kärlet?
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 413
- Blev medlem: ons sep 21, 2016 17:36
- Utrustning: Pot + 3 plattad CM
Re: Temperatur i kokaren
yeplatmasken skrev:Jo men då är det väl ändå vettigare att ha termometern i vätskan än högst upp i kärlet?
Re: Temperatur i kokaren
Hm. Om det blir mer och mer vatten som kokar av ju senare i processen man kommer borde temeraturen i ångan öka enligt den övre kurvan i diagrammet. Jag funderade på om man kan koppla kurvorna på något sätt dvs mäta innehållet i vätskan genom att mäta i ångan
Re: Temperatur i kokaren
Går gör det nog , men varför? Komplicerat och allteftersom som spriten förångats blir tillslut mest vatten i kärlet och det behövs ju 100 grader för koka vatten. Alltså ändras det
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster