Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Konstig smak på lager

Avancerad utrustning och teknik, t.ex All-Grain & fatanläggningar
Dr snuggels
Bryggare
Inlägg: 196
Blev medlem: ons feb 19, 2014 8:36

Re: Konstig smak på lager

Inlägg av Dr snuggels »

Gott, då ska jag nog ge lagerbryggandet ett försök till, o brygga med övertryck.
Dr snuggels
Bryggare
Inlägg: 196
Blev medlem: ons feb 19, 2014 8:36

Re: Konstig smak på lager

Inlägg av Dr snuggels »

Nu har jag, efter flyttar o lite ny utrustning, äntligen en bryggt lager som har jäst i typ 10 dagar med Ca 0,5 bars övertryck.
Har nu ställt det hela lite varmare för att jäsa ut det sista, går även upp till 1 bars övertryck.

Hur gör ni i nästa steg?
kallkrashar o flasktappar?
Eller skall det tappas om innan?
Michael
Bryggmästare
Inlägg: 300
Blev medlem: sön aug 12, 2012 22:01

Re: Konstig smak på lager

Inlägg av Michael »

Det beror på om du vill ta tillvara på jästen till nästa bryggning.
När jag kommit så långt som du brukar jag kallkrascha och vänta någon dag innan det blir omtappning till nytt fat som är preparerat med gelatin. Då går det bra att skörda jästen från jäsfatet och jag slipper kontaminera den med gelatin.

Om du inte vill ha jästen kan du kallkrascha och sen fylla upp med mer CO2 tills du når önskad jämnviktstryck. Det går bra att tappar till flaska när ölen klarnat men ölen är för ung för att drickas och vinner på lagring. Vilket funkar bra på flaska. Tappar du grumlig öl till flaska får du lite bottensats, väntar du tills ölen är blank slipper du grums i flaskan.
Dr snuggels
Bryggare
Inlägg: 196
Blev medlem: ons feb 19, 2014 8:36

Re: Konstig smak på lager

Inlägg av Dr snuggels »

Jag tänkte nog försöka återanvända jästen.
Kan man kanske använda motrycksfyllaren och fylla upp bottensatsen/jästen i en enlitersflaska efter kallkrasch och sedan hoppas att det kommer klar öl i nästa flaska.
Michael
Bryggmästare
Inlägg: 300
Blev medlem: sön aug 12, 2012 22:01

Re: Konstig smak på lager

Inlägg av Michael »

Kan funka, men mest troligt lär du inte få ut så mycket jäst innan det kommer blank öl.
Jag har provat att skörda jästen på det sättet men det funkade inte.

Det blir bara en lite hål i jästen kring stigarröret, jästen är ju rätt fast jämfört med ölen. Kan du bra undvika att skaka fatet (vilket inte borde vara så svårt ) så kommer det sen blank öl enda tills sista flaskan.
Dr snuggels
Bryggare
Inlägg: 196
Blev medlem: ons feb 19, 2014 8:36

Re: Konstig smak på lager

Inlägg av Dr snuggels »

Gott.
Då kanske jag kan brygga en ny lager och hälla rätt på den gamla jästkakan i fatet direkt efter flaskfyllning, då lär ju jästen vara aktiv iallafall. Är det en framkomlig väg tror du?
Michael
Bryggmästare
Inlägg: 300
Blev medlem: sön aug 12, 2012 22:01

Re: Konstig smak på lager

Inlägg av Michael »

Funkar hur bra som helst.

Normalt köper jag ny jäst på våren och återanvänder den hela året, 12-15ggr är inga problem, störst risk är att den inte överlever mellan bryggningar.
Dr snuggels
Bryggare
Inlägg: 196
Blev medlem: ons feb 19, 2014 8:36

Re: Konstig smak på lager

Inlägg av Dr snuggels »

Gott.
Då blir det kallkrasch nu i veckan o sedan bryggning i helgen igen.
Stort tack för hjälpen.
Dr snuggels
Bryggare
Inlägg: 196
Blev medlem: ons feb 19, 2014 8:36

Re: Konstig smak på lager

Inlägg av Dr snuggels »

Nu har jag tappat om ölen i fatet till flaskor med hjälp av mottrycksfyllare.
Givetvis var jag tvungen att smaka, blev bättre än tidigare försök.
Tyvärr blev inte ölen riktigt klar utan lite disig.
Men det har redan börjat att lägga sig i botten på flaskorna.

Så i morgon blir det en ny omgång lagerbryggning.
Dr snuggels
Bryggare
Inlägg: 196
Blev medlem: ons feb 19, 2014 8:36

Re: Konstig smak på lager

Inlägg av Dr snuggels »

Nu har jag tappat om lagerförsök 2 där jag jäst under tryck.
Blev riktigt bra, inga bismaker alls.
Fyllde över ifrån corneliusfat till corneliusfat (som var preppat med gelatin).
Blev kanske 6-7%, helt utan bismak o alldeles kristallklart.
Jäsa under tryck har gjort stor skillnad för mina lager.

Hur är det att jäsa vanlig Ale under tryck? Är det värt besväret?
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Avancerad"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster