Är det någon som har recept på slivovitz/slivovica (sprit bränd mäsk av plommon)? Hur man gör plommonmäsken alltså, vad jag ska göra med den sen vet jag nog. Har för mig att jag läst om någon som gjorde det på torkade katrinplommon, men jag är skeptisk till idén.
Står lite om det på http://arkiv.bryggforum.nu/homedistiller men hittar inga bra recept. Endast varningar om att man ska vara försiktig med kärnorna så att man inte blir cyanidförgiftad.
Slivovitz
- KaptenGrogg
- Bryggmästare
- Inlägg: 484
- Blev medlem: tor mar 13, 2003 1:00
- Ort: Stockholm
Slivovitz
Ett sätt att göra något slivo-aktigt skulle ju förstås vara att destillera i två steg. Då slipper man problemet som annars lätt uppstår med orenheter i mäsken.
Man destillerar alltså en gång med vanlig mäsk och kolrenar som vanligt. Därefter blandar man spriten, som inte behöver vara så stark, med i detta fall plommon (färska eller torkade) och låter dra. Slutligen destillerar man en gång till i en enkel apparat, till exempel i plastbrännare på högsta möjliga temperatur, för att få med så mycket av smaken som möjligt.
Jag har inte prövat detta själv men jag tänker göra det när jag blivit lite mer slängd i plastbränneriets ädla konst.
Man destillerar alltså en gång med vanlig mäsk och kolrenar som vanligt. Därefter blandar man spriten, som inte behöver vara så stark, med i detta fall plommon (färska eller torkade) och låter dra. Slutligen destillerar man en gång till i en enkel apparat, till exempel i plastbrännare på högsta möjliga temperatur, för att få med så mycket av smaken som möjligt.
Jag har inte prövat detta själv men jag tänker göra det när jag blivit lite mer slängd i plastbränneriets ädla konst.
Re: Slivovitz
Du läser inte möjligtvis Sven Hassel och lyssnar på nu den nu tyvärr döde Errol Nordsted...RÄÄÄVA
Slivovitz
Kolla tråden om jordgubbsbrännvin m.m. ...
viewtopic.php?t=803
där finns lite tips ... vet inte om nån har kommit igång än man jag ser fram emot rapporter.
viewtopic.php?t=803
där finns lite tips ... vet inte om nån har kommit igång än man jag ser fram emot rapporter.
If it's not moving ... ferment it !
Re: Slivovitz
Det är efter sommaren nu, hur gick det?
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster