Sida 1 av 1

Återanvända jäst

Postat: ons aug 24, 2016 19:43
av Kappa
Hej, har just nu 20 liter äpple och bärvin på jäsning.
Använder en jäst från wyeast som ska lämna lite restsötma så man får ett sött vin.

Men har planerat att sätta 5 liter blåbärs mjöd och vill ha den jästen där i också. Tänkte då att jag kunde ta en liter av vinet och blanda ner i mjödet så att det börjar jäsa.
Skulle det funka? På jästen står det att den kan bara användas till 23 liter men borde ju ha förökat sig så det ska gå.

Re: Återanvända jäst

Postat: ons aug 24, 2016 20:17
av n_micke
Borde funka av samma anledning som du nämner. Tycker jag som är total novis (så vänta på att någon mer insatt svarar)

Men, för att leda vidare på detta, hur kan man spara sin jäst från tidigare jäsningar längre än i detta fallet?

Re: Återanvända jäst

Postat: ons aug 24, 2016 22:19
av Weinkeller
Det kommer fungera om du tillsätter jästnäring till mjöden och om inte alkoholhalten är alltför hög i ursprungsjäsningen.
Återanvända jäst från färdigjäst vin är svårare än att ta från jäsningen eftersom vinjäst i regel flockar dåligt och utsätts för en alkoholstark Miljö.

Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk