Sida 1 av 1

Hur mycket socker ska jag tillsätta för starkare vin?

Postat: sön nov 23, 2014 22:28
av Dr.Pepper
Hej! Jag tänkte sätta igång en Vinjetts vita Slottskällarvin, och i instruktionerna står det ju att man ska ha i 3.6kg socker, men min fråga är då hur mycket man kan tillsätta om man vill ha ett starkare vin? 5kg? Ännu mer? Någon som har erfarenhet om när det blir för mycket och hur mycket en sådan jäst klarar av att jäsa?

Mvh

Re: Hur mycket socker ska jag tillsätta för starkare vin?

Postat: mån nov 24, 2014 10:47
av temp_wricko
Jag skulle ha i mindre vatten istället för ett fylligare och alkoholstarkare vin. Men du kan ha i mer socker om du vill.

Gör enligt receptet men ha ca 2l mindre vatten. Mät sedan med en oechslemätare hur mycket socker det är i brygden. Nu kan du toppa upp med mer sockerlösning om du vill.
jag skulle inte tro medföljande jäst inte jäser ut mer än ca 13%. Vill du ha starkare ändå så skaffar du en annan jäst.

Ett sista ord: Även om det står att det jäser ut på 7 dagar eller liknande så räkna med en månad.

Re: Hur mycket socker ska jag tillsätta för starkare vin?

Postat: mån nov 24, 2014 11:52
av boozehacker
Hej, jag satte 10 L äpplevin .
10 st 2 dl Garant juicekonc. äpplejuice ekologisk + vatten samt ett par liter äppleavkok + 1,2 kg socker.
Musten uppvärmd till 40°C innan jäst m.m tillsatts.
Jästnärsalt, Pectolase, Lalvin QA23 (utrört 15 min i 42°C sockerblandn.)
17/11-14: 80 Oeschle
20/11-14: -5 Oeschle - Jäsningsplats - ovanpå varmvattenberedaren (ca 25 °C)
Tillsatte då 1 kg socker - men då visade Oeschlemätaren på 30 ??
24/11-14: utjäst till 0 Oeschle .
Eftersom jag får konstigt värde på Oeschle mätare ,förmodligen pga att alkoholen ändrat bryggdens densitet, så vet
jag inte om, och hur mkt mer socker jag kan tillsätta innan alkoholhalten slår i taket och jästen lägger av. Vill inte ha ett sött vin.
Tack för tips hur man beräknar Oeschle värden i jäst must.

Re: Hur mycket socker ska jag tillsätta för starkare vin?

Postat: mån nov 24, 2014 14:18
av latmasken
Jag hade i mindre vatten i en vinsats jag köpte men det blev inte bra, blev för mycket juice-smak på det färdiga vinet. Smakar mer druvjuice än vin alltså. Så man ska nog vara lite försiktig med det.

Minns nu inte hur mycket mindre vatten jag tog.