Sida 1 av 1

sekundär eller inte?

Postat: tor sep 11, 2014 11:52
av nils-alf
Hallå.
Har typ aldrig gjort vin men bryggt öl ett tag.
Finns det nån anledning att använda sekundär i vin? Använder det aldrig i öl längre för jag känner inte att det är nån mening.
Vinsats från humle.se föresten så inte nått fruktvin.

Re: sekundär eller inte?

Postat: tor sep 11, 2014 14:46
av latmasken
Nja, vin kolsyrajäser man ju inte så man vill normalt att det ska jäsa ut ordentligt och sen klarna innan man flasktappar. Då är det många som föredrar att tappa om det för att inte låta det stå på bottensatsen i flera månader. Men det finns många som bara låter det jäsa klart och sen klarna i några månader utan att tappa om, det funkar för det mesta.

Jag har brygder som stått i källaren ett år som jag inte har flasktappat ännu. Men jag har tappat om dem en gång efter jäsningen.

Re: sekundär eller inte?

Postat: tor sep 11, 2014 15:15
av nils-alf
Fast jag tänkte nog kallkrascha efter bara nån månad å sen flasktappa.

Re: sekundär eller inte?

Postat: fre sep 12, 2014 10:09
av latmasken
Jag vet inte om vin klarnar så mycket fortare av kallkrasch? Försökte googla lite och vin verkar man mest kyla ner för att stabilisera vissa syror?

Re: sekundär eller inte?

Postat: fre sep 12, 2014 11:37
av nils-alf
Nä så kan det vara. Utgår som sagt från öl.