bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Aktuellt datum och tid: ons okt 01, 2014 0:54

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Ny tråd Svara på tråd  [ 6 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: tor jan 01, 2004 12:25 
Offline
Färsk jäst
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön dec 28, 2003 1:00
Inlägg: 7
Är det någon som har lyckats att spontanjäsa sin mjödbrygd? Jag har försökt flera gånger men aldrig riktigt fått till det. Honungen är väl för ren nu för tiden...

Har du lyckats och fått ett bra resultat? Beskriv gärna hur du gick till väga!


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: fre jan 02, 2004 0:28 
Offline
Bryggare
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön jul 27, 2003 1:00
Inlägg: 199
Jag har inte prövat, men det är kanske är lättare att lyckas om man köper honungen direkt från en biodlare.
Endel honung som man köper i butik är varmpressad ur vaxkakorna (ca: 45grC) och vildjästen är nog inte så temperaturtålig.

_________________
-- Bushwhacker --
The chase is better than the catch


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: fre jun 04, 2004 7:36 
Offline
Bryggmästare
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor maj 27, 2004 1:00
Inlägg: 431
Ort: Norrland
När lambic bryggerierna spontanjäser sina öl så gör dom det till att börja med i stora öppna träkar och för öppna fönster, så att luften får fri tillgång till bryggden. Detta görs på våren/sommaren då naturen går på högvarv och luften är full av sådant som man annars skulle gå över lik för att undvika att få i ölen.
När jäsprocessen startat tappas ölen över i jäskar.
Kanske något att ta efter för de som vill spontanjäsa sina bryggder. Skulle däremot tro att det funkar bättre ute på landet än tex. stockholms innerstad...

Sen kan jag ha helt fel, men jag har för mej att honung är i det närmaste sterilt, och lämpar sig sådeles föga för att introducera en vildjäststam i mjöd.

På tal om lik så sägs det att vikingarna kunde lägga bla. avhuggna fingrar från sina fiender i mjödet för att riktigt få fart på jäsprocessen på innan man förstog det här med jäst.
Någonstans har jag också läst att en rejäl spottloska i mjödet skall göra underverk...

Men de två sistnämda metoderna lämnar åtmindstone jag till flydda tider :wink:


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: fre jun 04, 2004 12:48 
Offline
Föredetta moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör mar 06, 2004 1:00
Inlägg: 915
Ort: V?sternorrland
Anledningen till att man
la i fingrar, råtter etc..
var att man inte hadde
jästnäring, lite gammaldags
turbo med andra ord, (prisa jästnärsalt).

_________________
"Why go synthetic, when Nature can fuck you up bad enough!"

Moderar med k?nsla. Tycker du inte som jag? PM s? reder vi ut det, Jag ?r inte om?jlig ;)


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: fre jun 04, 2004 20:48 
Offline
Bryggmästare
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor maj 27, 2004 1:00
Inlägg: 431
Ort: Norrland
Haha! Ja hur hadde mäskrecepten här på forumet sett ut om vi inte haft turbojästen?


25 it vatten
8kg socker
5 döda råttor alt. 10 fingrar

ställ utomhus och offra samma kväll till oden för en lyckad jäsning.


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: fre jun 04, 2004 21:31 
Offline
Bryggmästare
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön apr 20, 2003 1:00
Inlägg: 557
Ort: V?sterbotten
Ja Du tomtom!

Tror Du att man kan byta ut råttorna/fingrarna mot en katt? Grannens ligger lite risigt till just nu! :twisted:

Kanske dags för en text ruta på dunken: Denna sprit är inte tillverkad på animaliska produkter.

Ja, allt var kanske inte bättre förr. :lol:

//Vespalun

_________________
Spiral, det enda raka!


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 6 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Medlemmar online: andyman448, Bing [Bot], Google [Bot], pappersmannen


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013