Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Aluminium vs rostfritt?

Avancerad utrustning och teknik, t.ex All-Grain & fatanläggningar
Jazze
Bryggmästare
Inlägg: 323
Blev medlem: mån okt 15, 2012 11:47
Ort: Svärdsjö
Kontakt:

Aluminium vs rostfritt?

Inlägg av Jazze »

Har läst ganska mycket på svenska forum att man inte ska använda aluminiumgrytor när man brygger.
Men samtidigt sett att många Amerikanska butiker säljer just aluminiumgrytor.

Så vad är rätt och vad är fel?

Hittade den här sidan
http://beersmith.com/blog/2010/08/17/al ... wing-pots/
vafan
Brygguru
Inlägg: 1283
Blev medlem: tis jan 18, 2011 8:01
Ort: Norrbotten

Re: Aluminium vs rostfritt?

Inlägg av vafan »

Utan att läsa länken så är det bara att köra, det du bör tänka på är att aluminium får lätt repor och tål inte alla rengöringsmedel. Och använder du induktionsplatta/spis funkar det riktigt dåligt.
BIAB+NoChill Nuff Said!
Jazze
Bryggmästare
Inlägg: 323
Blev medlem: mån okt 15, 2012 11:47
Ort: Svärdsjö
Kontakt:

Re: Aluminium vs rostfritt?

Inlägg av Jazze »

för små bryggningar kör jag redan med aluminium.
Har två 12L grytor som jag använder.

Undrar varför svenska bryggbutiker inte har större grytor i aluminium?
Bra värmeledning och lätta
torstensson
Bryggmästare
Inlägg: 332
Blev medlem: tor okt 29, 2009 15:38
Ort: Borås

Re: Aluminium vs rostfritt?

Inlägg av torstensson »

Var det inte ett herrans levande om aluminiumgrytor får ett antal år sedan, man skulle få alzheimers om man använde dessa.

Jag har fått för mig att det var därför som man slutade sälja aluminiumgrytor.

Om det är farligt och/eller i vilken usträckning det skulle skulle vara farligt låter jag vara osagt. Personligen så tror jag det förenat med obefintliga risker.
mrhalse
Finjäsare
Inlägg: 78
Blev medlem: mån okt 31, 2011 15:20
Ort: Antnäs

Re: Aluminium vs rostfritt?

Inlägg av mrhalse »

Har också funderat kring det med aluminium... men hört att det är något med värmen och ph-värdet på det man har i grytan som gör så att den släpper de dåliga ämnena.. men har inte kollat nå mer på det så har inte så stor koll, den rostfri:a jag har funkar för mig,
Att de säljer i Amerika kan ju ha med kraven de har där också... men som sagt vet inte...
Användarvisningsbild
nils-alf
Föredetta moderator
Inlägg: 1959
Blev medlem: tor jan 14, 2010 13:04
Ort: Smedjebacken

Re: Aluminium vs rostfritt?

Inlägg av nils-alf »

Öl blir inte så sur så aluminium skadas.
Det var väll lite råttan i pizzan det där. Däremot så kan man inte rengöra kastrullen med sura rengöringsmedel.
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Avancerad"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster