bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Aktuellt datum och tid: tor sep 18, 2014 16:39

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Ny tråd Svara på tråd  [ 3 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: mån feb 04, 2013 18:15 
Offline
Brygguru
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 09, 2010 19:41
Inlägg: 1055
Ort: Häggvik (fd Piteå)
Gammal jäst går ju att använda, men hur är det med bakterier som "gått över tiden". Dör dom eller hur funkar det där? Har beställt Lactobcillus WLP677 som gick ut den 16 januari, det borde väl funka kan man tycka... kanske... eller inte...

Fan, min surjäsning verkar gå åt helvete denna ggn... Jag borde ha kommit igång med den för över en vecka sedan, men om jag nu får grejerna på onsdag, kommer denna jäsning ju inte vara igång förrän nästa helg.

Jäkla skit.


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: mån feb 04, 2013 19:13 
Offline
Brygguru

Blev medlem: tor sep 30, 2010 10:57
Inlägg: 2510
Varken jäst eller bakterier lär ju ha en klocka i sig så de slutar fungera helt ett visst datum, däremot så blir de väl tröttare och tröttare.

Skulle tippa att för jäst så kanske datumet säger att "fram till det här datumet garanterar vi att 90% av jästcellerna lever". Men det betyder ju inte att alla är döda veckan efter, det kanske är 70-80% levande celler kvar.

Det beror antagligen på hur de förvaras och hur de är "konserverade". Jag vet att vanlig torrjäst för bakning håller ju länge om påsen är oöppnad, men en öppnad påse håller inte mer än 3 dagar i kylskåp eftersom syre kommit in (och ännu kortare i rumstemperatur).


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: mån feb 04, 2013 20:47 
Offline
Brygguru
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 09, 2010 19:41
Inlägg: 1055
Ort: Häggvik (fd Piteå)
Jo, så måste det vara. Och om jag nu inte fått det hela om bakfoten, kan bakterier gå i viss dvala, genom att bilda sporer. Det såg jag i alla fall i filmen "En sellsam historia"... :)

http://www.youtube.com/watch?v=kbNSMWrM4bw

På tal om det. Häromdagen hettade jag upp en "vild bakteriekultur" som jag satt igång. Vet inte hur varmt, men det blev kanske 60 grader. Så pass att surjäsningen stannade av. Bakterierna låg overksamma i ett par dagar, men nu har dom börjat jäsa igen!!

Detta är ju så sjukt intressant. Har kollat men hittar inte, är det någon som känner till någon bra bok om hur bakterier fungerar, helst då rellaterat till öljäsning?


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 3 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], c.j.d, Google [Bot], Martin73, SimonHallman, TurnitinBot [Bot]


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013