Koka äppelbitar för att få "must" ?
Koka äppelbitar för att få "must" ?
Tjo,
När det gäller att få ur musten ur äpplen brukar man vanligtvis pressa eller köra dom i råsaftcentrifug.
Men går det att t.ex tärna äpplena och koka ur saften på dem, och få något resultat som är jämförbart?
Bara kom och tänka på det idag, då vi tärnade lite äpplen och gjorde äppelmos.
Smakade på avkoket och det hade en god äppelsmak och var ganska sött, om än något tunnt.
Och en annan fråga. De allra flesta som gör cider gör det på must, men visst går det att tärna äppelbitar och slänga på kokande vatten, jäsa på det en vecka, sila av frukten. Hur bra blir det i jämförelse med att göra cider på must?
Ledsen om topicen ligger i fel forumdel.
Det var främst vin jag hade i åtanke men halkade in lite på cider också.
Tacksam om någon kunde svara på frågorna iaf.
Mvh
När det gäller att få ur musten ur äpplen brukar man vanligtvis pressa eller köra dom i råsaftcentrifug.
Men går det att t.ex tärna äpplena och koka ur saften på dem, och få något resultat som är jämförbart?
Bara kom och tänka på det idag, då vi tärnade lite äpplen och gjorde äppelmos.
Smakade på avkoket och det hade en god äppelsmak och var ganska sött, om än något tunnt.
Och en annan fråga. De allra flesta som gör cider gör det på must, men visst går det att tärna äppelbitar och slänga på kokande vatten, jäsa på det en vecka, sila av frukten. Hur bra blir det i jämförelse med att göra cider på must?
Ledsen om topicen ligger i fel forumdel.
Det var främst vin jag hade i åtanke men halkade in lite på cider också.
Tacksam om någon kunde svara på frågorna iaf.
Mvh
A ‘troll' posts controversial or annoying messages for the sole purpose of getting a rise out of people and initiate a hate-filled and overly-argumentative thread. The correct course of action is simply not to respond. Don't feed the troll.
Re: Koka äppelbitar för att få "must" ?
antingen får du en extremt tunn juice eller så får du äppelmos
det beror lite på tillvägagångssättet
men mos borde ju gå att pressa
must för tillverkning av cider eller vin ska ju vara ren vätska från malda och pressade äpplen
till nästa höst är jag sugen på att göra ett litet experiment
finmala äpplena till bara sörja och jäsa den , sen när jäsningen är klar så kör jag andra steget i mustningsprocessen , altså pressningen .
detta då för att få lite mer tannin från kärnor och stjälkar , samt lite mer smak och arom från skalen .
det beror lite på tillvägagångssättet
men mos borde ju gå att pressa
must för tillverkning av cider eller vin ska ju vara ren vätska från malda och pressade äpplen
till nästa höst är jag sugen på att göra ett litet experiment
finmala äpplena till bara sörja och jäsa den , sen när jäsningen är klar så kör jag andra steget i mustningsprocessen , altså pressningen .
detta då för att få lite mer tannin från kärnor och stjälkar , samt lite mer smak och arom från skalen .
Re: Koka äppelbitar för att få "must" ?
Var det inte nån som hade provat för ett tag sen att köra äpplen i saftmaja?
Jag sökte lite snabbt men hittade inget som såg rätt ut enligt rubriken och orkade inte skumma igenom trådarna.
Jag vill minnas att utbytet var väldigt dåligt i alla fall.
Jag sökte lite snabbt men hittade inget som såg rätt ut enligt rubriken och orkade inte skumma igenom trådarna.
Jag vill minnas att utbytet var väldigt dåligt i alla fall.
Re: Koka äppelbitar för att få "must" ?
funkar att köra äpplen i en saftmaja, fyller funktionen. men det blir ju som sagt lite ut spätt. inte alls som pressade men har man inget val så.. tror att saftmajan funkar bättre än att koka äpplen till mos.
Peace!
Re: Koka äppelbitar för att få "must" ?
Hacka äpplena, jäs länge, mosa de mjuka äppelresterna i en bra sil modell gammeldags trätråg, koka resterna i lite vatten och sila!?
Re: Koka äppelbitar för att få "must" ?
hacka och jäsa , då är du lite inne på i princip samma tankegång som mig där .
tror det skulle fungera bra , dela i 4 delar och köra lite i en matberedare eller annan mixer
tror det skulle fungera bra , dela i 4 delar och köra lite i en matberedare eller annan mixer
Re: Koka äppelbitar för att få "must" ?
När jag gjorde äpplevin sist så använde jag en äppelklyftare, tog även med kärnhusdelen. Efter 3-4 veckors jäsning silade jag allt, efter manuell pressning av moset var det ca 4l kvar av vad som från början var 15kg äpplen. Detta var i princip bara kärnhusen. Till i år ska jag nog bara halvera äpplena och låta jästen göra jobbet.
Re: Koka äppelbitar för att få "must" ?
men du tillsatte vatten va ??
Re: Koka äppelbitar för att få "must" ?
Jo lite, pectalos och socker också. Nu väckte du min experimentlust att testa helt utan vatten. Två test, ett på halverade äpplen, enzym och socker. Ett med äpplen som körts i mixer alt köttkvarn, enzym och socker. Kanske även ett gjort på must från råsaftcentrifug (som referens)? Finns intresse för en sådan tråd? Måste inhandla lite grejor först...
Re: Koka äppelbitar för att få "must" ?
låter som ett synnerligen intressant experiment
Re: Koka äppelbitar för att få "must" ?
Håller med!dan610324 skrev:låter som ett synnerligen intressant experiment
Peace!
Re: Koka äppelbitar för att få "must" ?
Ska det vara nån must som referens ska det väl vara vanlig enkel pressad must. Must från råsaftcentrifug innehåller såvitt jag förstått rätt mycket fruktkött.
Re: Koka äppelbitar för att få "must" ?
Jag fortsätter här http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=16809 så det inte blir för rörigt i denna tråd.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster