Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Glögg - Samlingstråd

Glögg, sangria och andra recept för kryddade viner.
Användarvisningsbild
Andy
Moderator
Inlägg: 1033
Blev medlem: lör aug 23, 2008 11:43

Re: Glögg - Samlingstråd

Inlägg av Andy »

Du bör kunna öppna och röra om utan att jäsningen påverkas allt för mycket.

Om du inte vill öppna så kanske du kan skaka kärlet som det jäser i?
eas
Färsk jäst
Inlägg: 10
Blev medlem: ons okt 12, 2022 13:30

Re: Glögg - Samlingstråd

Inlägg av eas »

Andy skrev: mån nov 07, 2022 23:38 Du bör kunna öppna och röra om utan att jäsningen påverkas allt för mycket.

Om du inte vill öppna så kanske du kan skaka kärlet som det jäser i?
Öppnade upp och rörde runt så all socker löstes upp, började bubbla efter 5 min igen efter jag satt på locket så det va skönt =)
Användarvisningsbild
Drake
Finjäsare
Inlägg: 99
Blev medlem: tor aug 05, 2021 9:29

Re: Glögg - Samlingstråd

Inlägg av Drake »

Har gjort årets omgång dunderglögg. Den fick jäsa i fyra veckor innan jag silade bort frukten, sen fick den stå ytterligare en vecka innan jag jässtoppade och tillsatte klarningsmedel. Efter 36 timmar såg drycken klar ut på ytan och jag började buteljera, men det tog inte mer än två flaskor så var nästa helt grumlig. Frustrerad hällde jag tillbaka allt i hinken.

Är klarningen ogjord nu? Måste jag tillsätta nytt och vänta ännu längre?

Kyla ska vara effektivt har jag hört, men med 5-10 minusgrader under veckan lär det vara för kallt för att låta den stå utomhus i väntan.

Vill inte buteljera och servera glögg som ser ut som kloakvatten, men vill inte vänta många dagar till eftersom det är nu som det dricks glögg...
click
Bryggmästare
Inlägg: 310
Blev medlem: tor okt 20, 2016 19:32

Re: Glögg - Samlingstråd

Inlägg av click »

Nejdå, klarningen är inte ogjord, det kommer Klarna snabbt igen, låt det stå ute över dagen, ingen fara om det blir lite is i, så kommer det klarna snabbt. Ett bra knep är ju att tappa över i en annan hink innan man buteljerar
Användarvisningsbild
Drake
Finjäsare
Inlägg: 99
Blev medlem: tor aug 05, 2021 9:29

Re: Glögg - Samlingstråd

Inlägg av Drake »

click skrev: tor dec 08, 2022 12:13 Nejdå, klarningen är inte ogjord, det kommer Klarna snabbt igen, låt det stå ute över dagen, ingen fara om det blir lite is i, så kommer det klarna snabbt. Ett bra knep är ju att tappa över i en annan hink innan man buteljerar
Tack snälla för svar!

Omtappningen till annan hink är redan gjord.

Jag låter det stå på balkongen imorgon och ser om det hunnit klarna till kvällen. Det spelar alltså ingen roll om det fryser lite? Det hinner väl kanske inte bli ett enda isblock på några timmar...
Det ser ut som att jässtoppet inte blev helt utrört trots att jag tyckte att jag var noggrann - det är några små vita korn som flyter på ytan. Förhoppningsvis sjunker även det till botten.
click
Bryggmästare
Inlägg: 310
Blev medlem: tor okt 20, 2016 19:32

Re: Glögg - Samlingstråd

Inlägg av click »

Nej, bara du låter det tina ordentligt och sen klarna eftersom isen kan vara full med sediment.
Användarvisningsbild
Drake
Finjäsare
Inlägg: 99
Blev medlem: tor aug 05, 2021 9:29

Re: Glögg - Samlingstråd

Inlägg av Drake »

Nej, jag blir knäpp på det här. Nu har det stått orört i ytterligare sex dagar och INGENTING har hänt. Första flaskan är okej, nästa ser ut som något som rinner inne på reningsverket.
Testar nu att hälla i resten av påsarna (jag tog bara hälften tidigare eftersom det var för 25 liter och jag bara har 6 liter), har möblerat om i kylskåpet och så får det stå där ett par dagar innan jag gör ett nytt försök. Är det fortfarande inte bra får jag ge upp och flaska glögg som man får blunda när man dricker.
Men vad kan detta bero på? Har följt instruktionerna både för glöggen och klarningsmedlet till punkt och pricka. Alla redskap har varit rena och steriliserade. Det enda jag kan tänka mig är att jag skakade ut jässtoppet för klent för några korn av den flöt ännu på ytan när jag tillsatte klarningsmedlet. Å andra sidan bör jästen ändå ha varit död i ett par veckor för alkoholprocenten ändrades inte på lång tid.
eas
Färsk jäst
Inlägg: 10
Blev medlem: ons okt 12, 2022 13:30

Re: Glögg - Samlingstråd

Inlägg av eas »

Min Dunderglögg har stått och bubblar sen 6 nov avtog förra veckan nån gång så den har jäst länge.
Jag tog ett test med oechslemätare och den visade 70 på den vita skalan kan det verkligen stämma ?
Sen tog jag på vinet jag gör med den visa -3 på svarta skalan

Mvh Andreas
Användarvisningsbild
Drake
Finjäsare
Inlägg: 99
Blev medlem: tor aug 05, 2021 9:29

Re: Glögg - Samlingstråd

Inlägg av Drake »

Jag har tidigare gjort dunderglögg på vanlig färsk brödjäst.

Tänkte nu sätta en dubbel sats OCH använda vinjäst från min bryggbutik.

Tror ni att jag behöver två påsar till en dubbel sats glögg?

Vet liksom inte hur stark den är i förhållande till bakjäst.
Fisken
Bryggare
Inlägg: 152
Blev medlem: tis sep 24, 2013 19:06

Re: Glögg - Samlingstråd

Inlägg av Fisken »

Hur mycket är dubbel sats då? Ett paket vinjäst brukar väl vara anpassad för 20-25 liter ungefär. Till dunderglögg kanske man måste dosera lite högre för att det är så sött
Användarvisningsbild
Drake
Finjäsare
Inlägg: 99
Blev medlem: tor aug 05, 2021 9:29

Re: Glögg - Samlingstråd

Inlägg av Drake »

Fisken skrev: tis sep 19, 2023 15:42 Hur mycket är dubbel sats då? Ett paket vinjäst brukar väl vara anpassad för 20-25 liter ungefär. Till dunderglögg kanske man måste dosera lite högre för att det är så sött
En dubbel sats blir typ 12 liter. Då borde det kanske räcka med ett paket vinjäst, även om det är sötare än en vinsats.
Fisken
Bryggare
Inlägg: 152
Blev medlem: tis sep 24, 2013 19:06

Re: Glögg - Samlingstråd

Inlägg av Fisken »

Det tror jag ska räcka
Användarvisningsbild
Drake
Finjäsare
Inlägg: 99
Blev medlem: tor aug 05, 2021 9:29

Re: Glögg - Samlingstråd

Inlägg av Drake »

Nu blev det så att jag använde jästen som jag hade hemma och som är avsedd för vin på egen frukt. Det kanske var dumt?
Användarvisningsbild
Drake
Finjäsare
Inlägg: 99
Blev medlem: tor aug 05, 2021 9:29

Re: Glögg - Samlingstråd

Inlägg av Drake »

HJÄLP

Har gjort dunderglögg i ett par år nu och allt har gått väl tills nu. Samma recept som alltid, men efter fyra veckor har den bara kommit ner i oechslevärde 40. Jag har inte mätt tidigare, men tycker att det smakar ALLDELES för sött och svagt jämfört med tidigare satser. Det bubblar fortfarande, men myyycket långsamt.

Tidigare har jag använt vanlig bakjäst eller torrjäst avsedd för vinsatser eller vin på egen frukt. Denna gång det sistnämnda, jäst som skulle räcka för 20 liter och detta är 12. Var det ett misstag att välja den sortens jäst? Blev det ändå för lite i förhållande till sockermängd? Bör jag tillsätta mer jäst nu, och i så fall av vilken typ?

Eller ska jag ha is i magen och vänta längre?
RödeRuben
Färsk jäst
Inlägg: 17
Blev medlem: ons nov 04, 2020 12:57
Utrustning: Biab

Re: Glögg - Samlingstråd

Inlägg av RödeRuben »

Har liknande fråga. Gjorde glögg och använde mig av starkvinsjäst. OG var högt! Högre än min hydrometer (för öl om det är skillnad) hade markeringar för. Sista markeringen är 120 så uppskattade till 140. Nu efter 6 veckor är det nere på 90. Sött som satan.
Jäst i ca 20 grader. Kan jag få det att jäsa mer? Tycker det smakar lite jäst.
Senast redigerad av RödeRuben, redigerad totalt 1 gång.
Skriv svar

Återgå till "Kryddade viner"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster