Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Har ett par frågor angående buteljering.
1. Jag har köpt vinflaskor (75cl) som har en öppning som mäter ca 17mm i öppningen. Köpte syntetiska korkar som är 24x39 men jag får verkligen inte dom att "gå" i flaskan med min korkmaskin. Har jag köpt för stora korkar eller är det något jag missat/knep ?
2. Har gjort en del vin som nu står på bulklagring som ska kolsyrejäsas efter buteljering, vad för flaskor samt kork är att föredra ?
Jag har köpt en del flaskor med bygelkork på Ikea, skulle dom passa eller finns det bättre alternativ ?
Tack !!
1. Jag har köpt vinflaskor (75cl) som har en öppning som mäter ca 17mm i öppningen. Köpte syntetiska korkar som är 24x39 men jag får verkligen inte dom att "gå" i flaskan med min korkmaskin. Har jag köpt för stora korkar eller är det något jag missat/knep ?
2. Har gjort en del vin som nu står på bulklagring som ska kolsyrejäsas efter buteljering, vad för flaskor samt kork är att föredra ?
Jag har köpt en del flaskor med bygelkork på Ikea, skulle dom passa eller finns det bättre alternativ ?
Tack !!
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Mina korkar är 22x38 och med dem måste man också ta i lite. Vad har du för korkmaskin? Går det att trycka ihop dem mer? Om inte tror jag att du helt enkelt får köpa mindre korkar.
Bygelkork är bra, kan hålla mycket tryck men blir det för mycket av någon anledning kommer det antaglingen pysa ut innan flaskan sprängs. Annars skulle jag absolut rekommendera bubbelflaskor och 29 mm kapsyl. Snyggt och funktionellt.
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Korkapparaterna brukar ha en "tratt" som liksom pressar ihop korkens diameter, det är alltså viktigt att man trycker i korken snabbt för annars hinner den expandera. Det ska ta en sekund att trycka i korken typ.
Annars hinner korken expandera fullt innan den gått ner i flaskans hals och då sitter den liksom fast. Hjälper sällan att försöka trycka mer, det är bara att försöka få ur den och försöka igen.
Annars hinner korken expandera fullt innan den gått ner i flaskans hals och då sitter den liksom fast. Hjälper sällan att försöka trycka mer, det är bara att försöka få ur den och försöka igen.
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Korkmaskinen är en "hävarmsmodell" som heter korkapparat de luxe. Jag hittade nu "tratten" som nästa svar av Latmasken berättade men korken fastnar hur mycket jag än tar i. Testade med att blöta korken (syntet) för att få bättre glid men det går bara inte. Läste nån recension om dessa syntetkorkar att dom är svåra att få i, dom går liksom inte att "forcera" ihop något större och att kilen som trycker ner korken har gått igenom korken hos vissa användare.Fisken skrev: ↑mån okt 16, 2023 22:53Mina korkar är 22x38 och med dem måste man också ta i lite. Vad har du för korkmaskin? Går det att trycka ihop dem mer? Om inte tror jag att du helt enkelt får köpa mindre korkar.
Bygelkork är bra, kan hålla mycket tryck men blir det för mycket av någon anledning kommer det antaglingen pysa ut innan flaskan sprängs. Annars skulle jag absolut rekommendera bubbelflaskor och 29 mm kapsyl. Snyggt och funktionellt.
Jag köper nya riktiga korkar och testar
Bubbelflaskor låter som en bra idé, jag köper in ett sånt gäng och kapsyler (samt en kapsyleringsmaskin)
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Hade helt missat denna tratt så tack för du uppmärksamma en nybörjare som mig på detta men det går bara inte, se mitt tidigare svarlatmasken skrev: ↑tis okt 17, 2023 20:06 Korkapparaterna brukar ha en "tratt" som liksom pressar ihop korkens diameter, det är alltså viktigt att man trycker i korken snabbt för annars hinner den expandera. Det ska ta en sekund att trycka i korken typ.
Annars hinner korken expandera fullt innan den gått ner i flaskans hals och då sitter den liksom fast. Hjälper sällan att försöka trycka mer, det är bara att försöka få ur den och försöka igen.
Jag kanske kan pressa ihop denna (syntet) kork ca 1-2mm om jag tar i för kung & fosterland men inte mer.
Kommer köpa nya korkar (i kork denna gång) som är något mindre.
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Jag har haft en liknande korkapparat, kanske till och med en identisk. Tyckte den var helt omöjlig att använda, mina 22 mm-korkar i silikonbehandlad naturkork fastnade stenhårt i apparaten. Nu har jag en som heter Gilda från humlegården istället. Den har fungerat betydligt bättre för mig.
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Kan mycket väl vara apparaten som inte är något vidare kvalitet.Fisken skrev: ↑tis okt 17, 2023 23:33 Jag har haft en liknande korkapparat, kanske till och med en identisk. Tyckte den var helt omöjlig att använda, mina 22 mm-korkar i silikonbehandlad naturkork fastnade stenhårt i apparaten. Nu har jag en som heter Gilda från humlegården istället. Den har fungerat betydligt bättre för mig.
Jag mätte "tratten" på apparaten, den mäter 24,75mm på övre delen av tratten men bara 16,01mm där korken skall komma ut.
Ska kika in Gilda
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Har du provat att trycka korken genom apparaten utan en flaska? (Kan vara lite bökigt att hitta nåt lämpligt att ha som mothåll kanske.)
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Japp, tyvärr går korken lite mer än halvvägs innan den fastnar. Stod med en skruvmejsel och hammare igår kväll för att få ut korken igen
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Finns så mycket kunskap här på forumet så jag drämmer till med ett par ny frågor
Jag har en del vin som står på bulklagring/klarning som ska bli mousserande vin. Efter vad jag har läst och försökt (miss)förstå så ska man först bulklagra/klarna allt mellan 6-18 månader innan man buteljerar på flaska och kolsyrejäser.
1. Då jag inte har något kallt rum i huset så kommer dessa att stå i ca +20 - är det ok att låta dom stå i ca 6 månader innan buteljering eller ska jag försöka klämma in damejeannerna i vinkylen?
2. Efter kolsyrejäsningen så blir det väl eventuellt lite jäst/sediment som fäller ut i flaskorn - jag kommer inte kunna ha flaskorna stående utan dom blir liggande i vinkylen. Vet någon hur det blir med jästen/sedimentet när man öppnar en flaska som har legat ett tag, tänker om det följer med ut i glaset direkt ? När jag i ungdomen gjorde vin/öl så var man ju inte lika noga men kommer ihåg att flaskorna som man förvarade i en back om jag inte missminner mig så låg jästen på botten så man hällde upp all öl i glaset tills bottensatsen började komma.
Jag har en del vin som står på bulklagring/klarning som ska bli mousserande vin. Efter vad jag har läst och försökt (miss)förstå så ska man först bulklagra/klarna allt mellan 6-18 månader innan man buteljerar på flaska och kolsyrejäser.
1. Då jag inte har något kallt rum i huset så kommer dessa att stå i ca +20 - är det ok att låta dom stå i ca 6 månader innan buteljering eller ska jag försöka klämma in damejeannerna i vinkylen?
2. Efter kolsyrejäsningen så blir det väl eventuellt lite jäst/sediment som fäller ut i flaskorn - jag kommer inte kunna ha flaskorna stående utan dom blir liggande i vinkylen. Vet någon hur det blir med jästen/sedimentet när man öppnar en flaska som har legat ett tag, tänker om det följer med ut i glaset direkt ? När jag i ungdomen gjorde vin/öl så var man ju inte lika noga men kommer ihåg att flaskorna som man förvarade i en back om jag inte missminner mig så låg jästen på botten så man hällde upp all öl i glaset tills bottensatsen började komma.
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Har en fråga igen, som säkert är besvarad någonstans, men kör endå. Gjorde ett "vin" av päron/mango juicekoncentrat, ser ut som apelsinjuice idag. Men det är väl ca en månad sedan nu jag slängde ihop 5 liter, och det bubblade fint, tillsatte till sist jäststopp/svavla då det bubblat färdigt och sockret mätte jag till ca +2. Nu har det stått i ca 7+ i ej uppvärmd farstu på klarning i ca 1 1/2 vecka, ser bra ut, så tog in damejeannen för att förbereda flaskfyllning, och märker då att det börjar bubbla i röret igen och har nu gjort det i 2 dygn, ca 1-2 ggr /minut. Är det något otäckt som börjat hända där i eller har jästen överlevt på något vis? Eller är det kolsyra kvar som jag aldrig lyckades skaka ur? Mvh
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Det är inte så varmt, ska inte vara några problem. Är betydligt viktigare att vara noga med att vinet inte utsätts för syre under lagringstiden. Med andra ord, fulla damejeanner och ta inte bort locket/proppen om du inte absolut måste.Campingen skrev: ↑ons okt 18, 2023 23:23 Finns så mycket kunskap här på forumet så jag drämmer till med ett par ny frågor
1. Då jag inte har något kallt rum i huset så kommer dessa att stå i ca +20 - är det ok att låta dom stå i ca 6 månader innan buteljering eller ska jag försöka klämma in damejeannerna i vinkylen?
Skulle tro att koldioxidbubblorna som bildas när man öppnar en kolsyrad flaska kommer röra upp en del sediment. Det kan man ju tycka är ok, men är du säker på att vinkylen är rätt plats? Om den är för kall kan det bli svårt med kolsyrningen.Campingen skrev: ↑ons okt 18, 2023 23:23
2. Efter kolsyrejäsningen så blir det väl eventuellt lite jäst/sediment som fäller ut i flaskorn - jag kommer inte kunna ha flaskorna stående utan dom blir liggande i vinkylen. Vet någon hur det blir med jästen/sedimentet när man öppnar en flaska som har legat ett tag, tänker om det följer med ut i glaset direkt ? När jag i ungdomen gjorde vin/öl så var man ju inte lika noga men kommer ihåg att flaskorna som man förvarade i en back om jag inte missminner mig så låg jästen på botten så man hällde upp all öl i glaset tills bottensatsen började komma.
Kosken skrev: ↑tis okt 31, 2023 12:22 Har en fråga igen, som säkert är besvarad någonstans, men kör endå. Gjorde ett "vin" av päron/mango juicekoncentrat, ser ut som apelsinjuice idag. Men det är väl ca en månad sedan nu jag slängde ihop 5 liter, och det bubblade fint, tillsatte till sist jäststopp/svavla då det bubblat färdigt och sockret mätte jag till ca +2. Nu har det stått i ca 7+ i ej uppvärmd farstu på klarning i ca 1 1/2 vecka, ser bra ut, så tog in damejeannen för att förbereda flaskfyllning, och märker då att det börjar bubbla i röret igen och har nu gjort det i 2 dygn, ca 1-2 ggr /minut. Är det något otäckt som börjat hända där i eller har jästen överlevt på något vis? Eller är det kolsyra kvar som jag aldrig lyckades skaka ur? Mvh
Hade det varit kortare tid hade jag trott att det bara handlade om att damejeannen värmdes upp, varm materia tar mer plats än kall. Men då borde det slutat inom 2 dygn tycker jag. Andra alternativ är att det är koldioxid som frigörs som du föreslår, eller att det pågår jäsning i vinet. Var det vinsvavla eller jässtopp du använde? Vinsvavla stoppar inte jäsning.
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Kosken skrev: ↑tis okt 31, 2023 12:22 Har en fråga igen, som säkert är besvarad någonstans, men kör endå. Gjorde ett "vin" av päron/mango juicekoncentrat, ser ut som apelsinjuice idag. Men det är väl ca en månad sedan nu jag slängde ihop 5 liter, och det bubblade fint, tillsatte till sist jäststopp/svavla då det bubblat färdigt och sockret mätte jag till ca +2. Nu har det stått i ca 7+ i ej uppvärmd farstu på klarning i ca 1 1/2 vecka, ser bra ut, så tog in damejeannen för att förbereda flaskfyllning, och märker då att det börjar bubbla i röret igen och har nu gjort det i 2 dygn, ca 1-2 ggr /minut. Är det något otäckt som börjat hända där i eller har jästen överlevt på något vis? Eller är det kolsyra kvar som jag aldrig lyckades skaka ur? Mvh
Nu har den i stort sett stannat av igen, så värmeskillnaden kan varit boven, i samband med kolsyran kanske. Jag använde en pgw påse med jäststopp som skulle innehålla svavel också som jag förstod detHade det varit kortare tid hade jag trott att det bara handlade om att damejeannen värmdes upp, varm materia tar mer plats än kall. Men då borde det slutat inom 2 dygn tycker jag. Andra alternativ är att det är koldioxid som frigörs som du föreslår, eller att det pågår jäsning i vinet. Var det vinsvavla eller jässtopp du använde? Vinsvavla stoppar inte jäsning.
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Ja, när innehåller värms upp expanderar det, framförallt gasen (koldioxiden), då bubblar det igen.
Man får samma fenomen om man ställer det kallt när det jäst klart, då krymper innehållet och jäsröret kan börja bubbla baklänges.
Man får samma fenomen om man ställer det kallt när det jäst klart, då krymper innehållet och jäsröret kan börja bubbla baklänges.
Re: Nybörjare Vin - HJÄLP - Skriv dina frågor här
Nu har de båda vinen stått ca tre v i matkällaren som den här tiden på året håller 5-10 grader. Det vita i två 10 l och det röda i en 11,4 l damejeanne med jäsrör.
Jag la i ytterst lite svavel i samband med omtappningen. Det vita som redan från pressningen har sett ut som rabarbersaft - rosa och ogenomskinligt, klarnar sakta sakta ovanifrån och översta decimetern ser nu ut som vitvin
Frågan är vad jag ska göra nu. Är det bara att vänta?
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster